Önceki yazılarımızda; “Zorunlu afet sigortası, deprem ve deprem neticesinde meydana gelen tsunami, toprak kayması vb olayların neden olacağı maddi zararların karşılanmasını kapsayacak şekilde düzenlenmiştir” demiştik.
Daha önceki yazımızda zorunlu deprem sigortası teminat kapsamında kalan hallerden bahsettiğimizde zorunlu afet sigortalarının yalnızca maddi kayıpları karşıladığını vurgulamıştık. Bundan bahisle zorunlu afet sigortaları, doğal afet neticesinde meydana gelen manevi kayıpları (kişinin manevi yönden duyduğu elem, ızdırap gibi kayıplarının tazmin edilmesi)
karşılamamaktadır.
Zorunlu Deprem Sigortası Teminat Kapsamı Dışında Kalan Yapılar
- Enkaz kaldırma masrafları
- Kâr kaybı
- İş durması
- Kira mahrumiyeti
- Alternatif ikâmetgâh ve işyeri masrafları
- Mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar
- Her türlü taşınır mal, eşya ve benzerleri
- Tüm bedeni zararlar ve vefat
- Manevi tazminat talepleri
- Deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının dışında kalan hasarlar
- Depremden bağımsız olarak, binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zamanla oluşmuş zararlar
Görüleceği üzere manevi kayıpların yanında binanın kusurları, depremden önce meydana gelmiş zararlar gibi binanın içinde kalıp zarar gören taşınır eşyalar (mobilya, beyaz eşya vb)’dan yine sorumluluk doğmayacaktır.
Bunun dışında aşkın sigorta durumunun meydana gelmesi halinde de sigorta poliçe bedelini aşan durumlardan DASK sorumlu olmayacaktır. Şimdi kısaca aşkın sigortanın ne olduğuna bakalım.
Aşkın Sigorta Nedir?
Aşkın sigorta; sigorta poliçesinde belirlenen bedelin sigortalanan menfaatin gerçek değerinden fazla olmasıdır.
TTK. 1463. maddesine göre:
Bu durumdan da anlaşılacağı üzere DASK (iyi niyetli olmak kaydıyla) sadece sigorta olunan menfaatin yani binanın gerçek bedeli üzerinden hesaplanacak miktardan sorumlu olur.