Yukarı Kaleköy Barajı; Silindirle Sıkıştırılmış Baraj Nedir?
Çin’de yapılacak 7. Uluslararası Silindirle Sıkıştırılmış Barajlar (SSB) kongresinde Yukarı Kaleköy Barajı önemli ve dikkate değer barajlar alanında ülkemiz adına aday gösterilmiştir. Ülkemizin baraj inşaatı alanında ciddi manada mesafe kat etmiş durumda. Bunun en büyük göstergelerinden biri olan Yukarı Kaleköy HES hakkında sizin için bir inceleme yazısı yazmak istedim.
Son yıllarda imalat hızlı, işlenebilirliği kolay ve aynı zamanda maliyetinin düşük olmasından dolayı ülkemizde bir çok baraj ve yol inşaatında Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) diğer bilinen adı ile RCC (Roller Compacted Concrete) yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı. SSB, geleneksel toprak serimi gibi araçlarla işlenebilen sıfır slump değerli beton tipidir. Kamyon yada bant sistemi ile taşınıp vibrasyonlu silindir aracılığı ile sıkıştırılan bir betondur.
Yukarı Kaleköy Barajı
Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Bingöl’ün Solhan ilçesinde Murat Nehri üzerinde RCC yani Silindirle Sıkıştırılmış Beton yöntemi ile kurulmuş bir barajdır.
Cengiz ve Özaltın Holdinglerin ortaklığında kurulan Yukarı Kaleköy Barajı ve Hidro Elektirik Santrali’nin işletmesini Kalehan Kale Enerji Üretim A.Ş. gerçekleştirmektedir.
Toplam kurulu gücü 626,85 MWe ve 1,5 milyar kWh yıllık elektrik üretim kapasitesine sahip olan baraj Türkiye’nin 34. Bingöl’ün ise en büyük enerji santralidir. Bu santral ayrıca Türkiye’nin 7. büyük Hidroelektrik Santrali’dir. Yukarı Kaleköy HES ortalama 1.504.710.000 kilovatsaat elektrik üretimi ile 454.595 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu ( sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede enerji üretmektedir. Yukarı Kaleköy HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 477.686 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.
Santralin ilk projesi üzerinde bazı değişiklikler yapılmış ve 1225 metre olan maksimum su kotu 1235 metreye, talveg yüksekliği 127,3 metreden 137,5 metreye, kurulu gücü de 600 MW’den 626,85 MW’ye çıkarılmıştır.
İşte bu bilgilerin ışığında Yukarı Kaleköy Barajı 2017 yılından bu yana hizmetini tam kapasite ile sağlamakta ve Çin’de 7. Uluslararası Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) Barajlar Konferasında ülkemizi dikkat çeken yapılar kategorisinde temsil edecektir. Bu ve bunun gibi nice mühendislik başarılarına…
Barajın videosunu buradan izleyebilirsiniz.
Daha fazla video için Youtube Sanal Şantiye