Hepinize merhabalar sevgili Sanal Şantiye okurları :) İsmim Halil, Gazi Üniversitesi’nde İnşaat mühendisliği okuyan bir kardeşinizim. İlk yazımı paylaşmaktan dolayı tarif edilmez bir şekilde mutluluk(mutluluklar da diyebiliriz) içindeyim. Çok çok ilgilendiğim bir alan olan ” Yeşil Bina ve Binalar ” hakkındaki yazıma ‘’Bismillah’’ diyerek başlıyorum.
Bugün sizlere ”Sürdürülebilir” bir gelecek için gerekli olan Yeşil Bina nedir onu tanıtmak istiyorum. Şimdiye kadar binaları genellikle dayanıklılık, dayanım, ekonomiklik, konfor gibi kriterlere göre değerlendirirken artık bu kriterlere bir yenisi daha eklendi. ”Binanın ne kadar çevre dostu olabileceği.”
Binalar, çevre üzerinde doğrudan ve dolaylı kapsamlı etkilere sahiptir. Binalar inşaat, kullanım, yenileme, yeniden kullanıma hazırlama ve yıkma işlemleri sırasında enerji, su ve hammaddeleri kullanır, atıklar üretir, kirli gazlar ortaya çıkarır ve nihayetinde çevreyi kirletirler. Bu etkileri gören yetkililer tarafından bu etkileri azaltacak bir kavrama ihtiyaç duyulmuş ve bu kavram ”Sürdürülebilirlik” olarak adlandırılmıştır.
”Geleceğimize zarar vermeden günümüz ihtiyaçlarını karşılayabilmek”, ”Sürdürülebilirlik” kavramını ve bu kavramla hedeflenenleri kısaca anlatıyor. Peki ya ”Sürdürülebilirlik” uygulamalarına nereden başlamamız gerekiyor? Tahmin etmesi gerçekten çok kolay.. Tabi ki de en temel ihtiyacımız olan ve barınma ihtiyacımızı karşılayan ”BİNALAR”.
Binalar, dünyada enerjinin yaklaşık üçte birini kullanmaktadır. Yeşil binaların hedefleri arasında ise kullanılan bütün enerjilerde enerji tasarrufu sağlayabilmek, enerji tasarrufunun yanında doğayı koruyabilmek ve konforlu (ergonomik) bir yaşam ortamını insanlara sunabilmek vardır.
Susuzluktan küresel ısınmaya, doğal kaynakların hızla tükenmesinden çevre kirliliği sorunlarına kadar gelecekte bizi bekleyen tehlikelere karşı ilaç niteliğinde olan bu binalar yavaş yavaş dünyada ve ülkemizde uygulanmaya başladı. Elbette ”Yeşil bina” olabilmek için uyulacak şartnameler ve bu şartnameleri belirleyen kurumlar bulunmakta. Türkiye’de ”Çedbik”, Amerika’da ise ”LEED” kendilerine ait Yeşil Bina Sertifika sistemlerini oluşturan kurumlar arasında en çok göze çarpanlar arasında yer almaktadır.
Yeşil Binalar Ne Gibi Fayda Sağlar?
- Daha güvenilir ve sağlıklı yaşam alanları oluşur.
- Daha konforlu yaşam alanları oluşur.
- Enerjide dışa bağımlılık büyük ölçüde azalır.
- Isınma giderleri büyük ölçüde azalır.
- Gömülü enerji azalır(Sonraki yazılarda uzunca değinilecek)
- %70’e varabilen enerji tasarrufu sağlanabilir.
- Yapım aşamasında çevreye olan zarar en aza indirgenir.
- Hafriyat sırasında ortaya çıkan atıklar değerlendilir.
- Yağmur suları arındırılıp çeşitli işlerde kullanılır.
- Güneş enerjisi ve doğal ışıklardan yararlanılır.
- Sera etkisi azaltılır.
- Yerli malzemeye daha çok önem verilecek.
Özetle enerji, ulaştırma, sağlık, su verimliliği, atık yönetimi, arazilerin değerlendirilmesi gibi toplumu doğrudan etkileyen konulardaki sorunları çok aza indirecek ya da ilerleyen zamanlarda kökten çözecek.Biz de bu sorunları çözmek için elimizden geleni belki de daha fazlasını yapmak zorundayız.
Zira, doğa insan olmadan da yaşayabilir,ama insan doğa yok olduktan sonra yaşayamaz.Daha şuurlu mühendisler olmamızı dileyerek bambaşka yazılara doğru yelken açıyorum.😊
Ayrıca sizlere yararlı olması açısından ülkemizde ”Yeşil Bina Teknolojileri” ile ilgilenen ÇEDBİK’in web adresini alt tarafa bırakıyorum.
https://cedbik.org/