Yeraltı kanallarının inşası için farklı tipte borular kullanılmaktadır. Bu boruların sahip oldukları özellikler ve gerekli drenaj türü boru seçimine karar verir. Yeraltı drenaj boruları çeşitli kimyasal ve fiziksel saldırılara maruz kalmaktadır. Bu nedenle boru seçimi sırasında bunlar akılda tutulmalıdır. Bu yazıda yeraltı drenaj boru türlerini anlatmaya çalışacağız.
1.) Beton Drenaj Boruları
Beton drenaj boruları, yuvarlak ve eliptik gibi çeşitli ebat ve şekillerde prefabrik borular olarak bulunmaktadır. Prekast beton borularının kolay bağlantı parçaları ile kurulumu kolaydır. Beton drenaj boruları aşağıdaki avantajlara sahiptir:
- Uyarlanabilirlik: Prefabrik beton borular, şantiyedeki şartnamelere ve gereksinimlere göre tasarlanabilir, üretilebilir ve kurulabilir.
- Dayanım: Yeraltı beton drenaj boruları, her türlü yüke dayanacak şekilde tasarlanabilir.
- Hidrolik Verimlilik: Daha iyi hidrolik verim için gerekli Manning’in “n” değerini 0.012 değerinde sağlar.
- Kullanılabilirlik: Prekast beton borular yerel ihtiyaçları karşılamak için yerel olarak üretilir. Bu nedenle çok fazla taşıma yapılmadan inşaat için kolayca kullanılabilir.
- Ekonomik: Uzun kullanım ömrü sunar. Bu nedenle yeraltı giderlerinde kullanım için uygun maliyetlidir.
Beton drenaj borularının yeraltında çeşitli kimyasal saldırılara karşı direncini arttırmak için patentli kaplamalar kullanılarak hem dahili hem de harici olarak kaplanabilir.
2.) Asbast Çimento Drenaj Boruları
Asbest çimento boruları atık su ve yağmur suyu drenajı için kullanılmaktadır. Güçlendirici çelik yerine asbest liflerinin kullanılması, AC borularını daha hafif hale getirir ve böylece yeterli mukavemeti sağlar.
AC boruları, takviye çeliği olmadığı için hidrojen sülfür korozyonuna ve agresif topraklara karşı iyi bir dirence sahiptir. Bu boru düşük işletme maliyetleri sağlar, çünkü borunun düz duvarları düşük sürtünme faktörleri sağlar.
Sıhhi kanalizasyon için basınçlı olmayan borular, yerel su şebekeleri için basınçlı borular, yağmur suyu drenaj boruları ve su şebekesi olarak kullanılmak üzere iletim boruları için drenaj boruları gibi dört tip AC drenaj borusu vardır.
3.) Demir Drenaj Boruları
Boruların mukavemetinin en önemli olduğu ve yerçekimi akışı gibi genel amaçlı olmayan drenaj işleri için demir borular kullanılır. Demir boruların, sığ toprak derinliği, yol yüzeyi altında, büyük toprak hareketinin beklendiği, su kütleli zeminlerin olduğu yerlerde kullanılması gerekmektedir.
4.) Kil Drenaj Boruları
Kil borular drenaj çalışmaları için kullanılır, asit ve alkali asit gibi çeşitli maddelere karşı direnç gösterir. Ancak, organik çözücüler, kil borularının esnek derzleri için kullanılan plastik malzemeleri ve kauçuk halkaları etkileyebilir.