Küresel ısınmayla beraber dünya genelinde özellikle de şehirlerde sıcaklıklar azımsanmayacak derecede artmaya başladı. New York, Los Angeles, Londra, Paris, Madrid gibi gelişmiş ve kalabalık şehirlerde yapılaşmanın da etkisiyle sıcaklık katlanılamaz derecelere çıkabiliyor.
Sıcaklığa çare olarak bir çok farklı çözümler bulunsa da bu çözümler genelde pahallı ve enerji israfı olarak görülüyor. Bu konuda yapılan bir çok araştırma mevcut.
Geçtiğimiz aylarda Colombia Üniversitesi’nde yapılan çalışmayla içi nano-mikron boyutundaki hava boşluklarıyla dolu polimer üreterek beyaz bir boya elde etti. Bu boya bildiğimiz boya gibi uygulanabiliyor ve uygulandığı bölgede hava akışının sağlanmasına izin veriyor, böylece kendiliğinden hava soğutucusu işlevi görüyor.
Bu polimer kaplaması “boya” gözenekli köpük benzeri bir yapıda bu yapıyı polimerlerin arasındaki boşluklar oluşturuyor. Böylece gelen güneş ışınları polimerin kırılma indeksindeki farktan dolayı yansıyor ve boşluklar sayesinde sağlıklı bir şekilde atmosfere aktarılabiliyor.
Bu gibi polimerler zaten hali hazırda çok yaygın olmasa da kullanılıyordu fakat boya özelliği gösteren ve güneşten gelen ışınları bu kadar sağlıklı bir şekilde yansıtan polimerler daha önce keşfedilmemişti.
Boyayı geliştiren ekip ayrıca boyanın sadece binalarda değil, hava araçlarında veya farklı endüstriyel alanlarda da bir çok farklı geliştirmelere yardımcı olacağını düşünüyor.
Geliştirici ekipten Jyotirmoy Mandal polimer hakkında “Bu çalışma basit ama aslında bir o kadar da üstün bir modifikasyon, son model PDRC (Polimer) tasarımlarına eşit derecede yansıtma ve yayılma, birde üstüne neredeyse boya benzeri bir kolaylık sağlıyor.” diyerek maddenin kendileri için de heyecan verici olduğunu dile getiriyor.
Araştırma ekibi radyoaktif soğumanın önemini belirterek hazırladıkları boyanın ekonomik ve uygun bir şekilde kullanılabileceğini belirtiyor.
Colombia Üniversitesi Araştırmacılarının hazırladığı tanıtım videosunu aşşağıdan izleyebilirsiniz.
Kaynak: http://science.sciencemag.org/content/362/6412/315