Türkiye deki en büyük depremi biliyor musun?
Türkiye de bulunan fay hatları zaman zaman deprem gibi doğal afetlere sebebiyet vermektedir. Bunlardan biride 1939 yılında Erzincan’da gerçekleşen depremdir. Türkiye de bu zamana kadar yaşanan depremlerin en büyüğü 1939-Erzincan depremidir. Kuzey Anadolu Fay hattında bulunan Erzincan da 7.9 şiddetinde gerçekleşen depremde yıkım ve kayıplar yaşanmıştır.
Aynı yılda Japonya’da da 9.0 şiddetinde en büyük deprem yaşanmıştır orada da yıkım ve kayıplar vardır fakat Türkiye-Japonya depremlerinde en çok ölüm sayısı bulunan ülke bizim (Türkiye) ülkemiz olmuştur. Türkiye Dünya da deprem sıralamasında 6’ncıdır. fakat ölümlerde ise Türkiye 3’üncü, Japonya 7’nci sırada yer almaktadır.
Türkiye de 22 milyonu aşan yapıların %67 si kaçak yapılmaktadır ve bu durumda zayıf binaların yapımına sebep olmaktadır. Yapılan binaların-yapıların inşaatın kontrolünü inşaat mühendisleri yapmalıdır. Böylece binaların-yapıların yapımında neyin nasıl olacağını, dayanıklığının ve malzemelerin kontrolleri yapılmış olur.
Şimdi bir çok binalarda sismik izolatör denilen sistem kullanılmaktadır.
SİSMİK İZOLATÖR NEDİR?
Kolonun arasına tabaka tabaka özel kauçuklu malzeme koyulara k depremde binanın yıkılmamasına yardımcı olur. Depremin ortaya çıkarmış olduğu enerji ve dalgalardan etkilenmemesi için kullanılan izolatör deprem etkilerini minimize ediyor.
Sismik izolatörü 1921 yılında Amerikalı mimar Frank Lyond Wright, Tokyo’daki Imperiol Otelin temellerinde uygulamıştır. 1969 yılında ise Dünya da ilk kauçuk sismik izolasyonu İsviçreli mühendisler tarafından Makedonya da bir ilkokul binasında uygulanmıştır.
Yapılarda bulunan ve bulunması gereken bu sistem ile yüksek düzeyde can güvenliği, yapılarda bulunan mimari ve taşıyıcı elemanlarda minimum hasar, şiddetli deprem sonrasında hemen kullanım olanağı sağlanmış olmaktadır.