Yapı Tatil Tutanağı Nedir? Yapı Tatil Tutanağı Örneği
Bazı belediyelerde Yapı tatil zaptı olarak da bilinen Yapı tatil tutanağı, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. maddesine göre, ruhsatsız veya ruhsata aykırı kaçak yapı yapıldığı tespit edildiğinde, ilgili belediye görevlileri tarafından düzenlenen ve inşaatın mühürlenmesine neden olan bir belgedir. Bu durumda tutulan tutanağa Yapı Tatil Zaptı / Yapı Tatil Tutanağı adı verilir.
3194 sayılı İmar Kanunun 32. maddesine göre ruhsat alınmadan yapıya başlanması, ruhsat alınmadan başlanan projelerde ilgili mevzuata aykırı yapı yapılması, ilgili idarece tespit edildiğinde belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur.
Bu yapının imar mevzuatına aykırı olduğuna dair bilgiler tapu dairesine en geç yedi gün içerisinde yazılı olarak bildirilir. Tapu dairesine bu bilgileri yazılı olarak bildiren ilgili idare, bu aykırılığın giderildiğine dair tapu dairesine bildirim yapmadan beyanlar hanesindeki kayıt kaldırılmaz.
Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla tamamlanmış ve yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir kopyası muhtara bir kopyası da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilir.
Bu Süre İçerisinde Yapı Sahibi Ne Yapmalıdır? Yapı Tatil Tutanağının İptali Durumu
İlgili işlemlerin tamamlanması üzerinden en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek yahut ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını isteyebilir.
Yapı sahibinin bu isteğinden sonra yapı tekrar incelenir. Ruhsata aykırılık olan ilgili yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.
Yapı Sahibi Ruhsat Almaz veya Yapıyı Ruhsata Uygun Hale Getirmezse Ne Olur?
Yapı sahibi yapılan işlemlerden sonra en geç bir ay içerisinde ruhsat almaz veya yapısını ruhsata uygun hale getirmezse, ruhsat iptal edilir. Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararından sonra, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.
Yani yapı sahibi iseniz, yapınız ruhsata uygun değilse ve ruhsata uygun hale getirmezseniz.
- Yapı ruhsatınız iptal edilir.
- Ruhsata aykırı belediye veya valilikçe yıktırılır.
- Yıkımın masrafları sizden temin edilir.
Ruhsata Uygun Olmamasına Rağmen Hakkında Yıkım Kararı Alınmayan Yapılar
Yapı tatil tutanağının/zaptının düzenlendiği tarihten itibaren bir ay içinde yapı sahibi tarafından yapının ruhsata uygun hale getirilmediğinin veya ruhsat alınmadığının ilgili idaresince tespit edilmesine rağmen iki ay içinde hakkında yıkım kararı alınmayan yapılar ile hakkında yıkım kararı alınmış olmasına rağmen altı ay içinde ilgili
idaresince yıkılmayan yapılar, yıkım maliyetleri döner sermaye işletmesi gelirlerinden karşılanmak üzere Bakanlıkça yıkılabilir veya yıktırılabilir.
Yıkım maliyetleri %100 fazlası ile ilgili idaresinden tahsil edilir. Bu şekilde tahsil edilememesi halinde ilgili idarenin 5779 sayılı Kanun gereğince aktarılan paylarından kesilerek tahsil olunur. Tahsil olunan tutarlar, Bakanlığın döner sermaye işletmesi hesabına gelir olarak kaydedilir.
İdare tarafından ruhsata bağlanamayacağı veya aykırılıkların giderilemeyeceği tespit edilen yapıların ruhsatı üçüncü fıkrada düzenlenen bir aylık süre beklenmeden iptal edilir ve mevzuata aykırı imalatlar hakkında beşinci fıkra hükümleri uygulanır
Yapı Tatil Tutanağı Örneği
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne Göre Örnek Yapı Tatil Tutanağı
3194 sayılı İmar Kanunu’nuna Erişmek İçin Bağlantıya Tıklayınız.