Günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile birlikte inşaat sektöründe çok büyük yenilikler ortaya çıkmıştır. Evlerinizde, ofislerinizde belki de etrafınızda dikkat etmediğiniz pek çok yapı da bu yeniliklerden faydalanılmaktadır. Konfor ve en iyisini tasarlama arzusu, sürekli olarak daha derin ve daha fazlasını keşfetmeye teşvik etmektedir. Geçmişten bugüne yapı malzemesi yelpazesi oldukça genişlemiştir. Her alanda olduğu gibi inşaat sektörüne de teknolojinin eli değmiştir. Sürdürebilirlik, uzun ömürlü kullanım her yapı için önemlidir. Bu sebeple tercih edilen malzemeyi tanıyıp kullanacağımız alanı seçerken malzemeye göre karar vermeliyiz.
İçindekiler
Ahşabın Yeni Yüzü: Çapraz Lamine Kereste (CLT) ile Hafif ve Dayanıklı Yapılar
CLT, yan yana getirilen her bir ahşap katmanın; bir sıra uzunlamasına paralel, bir sıra uzunlamasına dik olacak şekilde üst üste sıralanıp uygun bir strüktürel yapıştırıcı sürülerek belli bir basınç altında birleştirilmesiyle elde edilmektedir. Katman sayısı en az üç olmak üzere 5, 7, 9 gibi tek sayı olacak şekilde üretilmektedir. Özellikle ladin, karaçam, köknar gibi ağaç türlerinden elde edilen ahşaplardan oluşturulmaktadır. CLT duvar paneli, düşey kuvvetlere karşı dayanım gösterecek şekilde üretilmektedir. Dıştaki ahşap katmanların dizilimi enine doğru paralel, ara katmanların dizilimi ise genişliğe dik olacak şekilde yerleştirilmektedir. Kalınlıkları, kuvvet yönü dizilimleri kullanılacağı yere ve yüke göre tasarlanmaktadır. CLT zemin döşemesinde, ara kat döşemelerinde ve çatı döşemesinde kullanılan döşeme panelinin boyutları, projenin geçtiği açıklığa ve tasarım yüklerine göre hesaplanmaktadır. CLT panelleri genellikle dış katman panellerinin uzunlamasına paralel olacak şekilde yerleştirilmektedir. Böylece eğilme yüküne karşı dayanım sağlamaktadır. CLT yapı malzemesinden üretilen merdivenlerin prekast betona göre maliyeti düşük, konstrüksiyonu daha hafif ve montajı daha hızlıdır. Tek kollu veya çift kollu olarak uygulanabilen elemanının CNC makineleri ile istenilen tasarımda üretimi yapılabilmektedir. CLT yapı malzemesinin tek başına ya da çelik, beton ve ahşap esaslı diğer yapı malzemeleri ile birlikte kullanılmasıyla farklı strüktürel sistemler oluşturulabilmektedir.

Binlerce Yıllık Yöntemle Modern Yapılar: Sıkıştırılmış Toprak Teknolojisi
Sıkıştırılmış toprak tekniği bilinen en eski inşaat yöntemlerinden biridir. Sıkıştırılmış toprak ile çalışmak, yapının inşa edileceği iklim ve konum hakkında güçlü bir anlayış gerektirir. Genellikle sıkıştırılmış toprak tekniği, yüksek nemli ve nispeten ılıman sıcaklıklara sahip iklimlerde en iyi sonucu verir. Daha soğuk iklimlerde, sıkıştırılmış toprak duvarlar ilave izolatörlere ihtiyaç duyabilirken, yüksek yağış alan yerlerde yağmura karşı ilave korumaya ihtiyaç duyar. Ayrıca, birçok ülkede sıkıştırılmış toprak binalar için yönetmelikler bulunmamaktadır. Bu nedenlerden dolayı, sıkıştırılmış toprak yapı bazı yerler için uygun olmayabilir. Özellikle Çin’de yaygın olarak kullanılan bu teknik, hem antik anıtlarda hem de yerel mimaride uygulanmış ve Çin Seddi’nde bu teknikten yararlanılmıştır. Sıkıştırılmış toprak yapı, toprağın ahşap kutulara sıkıştırıldığı bir yapı sisteminde kullanılan yerel olarak mevcut bir malzemedir. Bol kil daha sonra 15 cm yüksekliğinde katmanlara yerleştirilir ve esneklik ve dayanıklılık elde etmek için aletlerle sıkıştırılır.

Depreme Karşı Zarif Bir Ağ: CABKOMA Strand Çubuğu
Yenilikçi yapı malzemelerin arasında şüphesiz en dikkat çekeni fay hatları yoğunluğuyla bilinen Japonya’da Komatsu Seiten Kumaş Laboratuvarı tarafından, CABKOMA Strand Rod adlı yeni bir termoplastik karbon fiber kompozit üretilmesidir. Strand Rod, hem sentetik hem de inorganik elyaflarla kaplanmış termoplastik reçineyle tamamlanmış bir karbon fiber kompozittir. Depreme karşı dayanıklılık sağlayan kompozit dış cepheler çok katlı yapılarda kullanıma çok uygun olmamakla birlikte çevresi açık ve müsait olan tüm kısa yapıların dış cephesinde estetik bir görüntü yaratmak için mimarlarca kullanılabilecek alternatif, yeni bir yapı malzemesidir. Yapıdaki çubuk yataklarına yapıştırılarak eklenerek çatı ile zemin arasında ağ görünümü ile sismik destek görevi üstlenmektedir.

Karanlıkta Parlayan Gelecek: Işık Üreten Çimento
Bu yeni çimento, betona, enerji verimliliği açısından daha fazla işlevsellik ve çok yönlülük sağlamak için ışık enerjisini emme ve yayma kapasitesine sahiptir. Rubio Ávalos tarafından geliştirilen yeni akıllı materyalin uygulama alanı çok geniş ve en çok dikkat çeken ise mimari pazar; cepheler, yüzme havuzları, banyolar, mutfaklar, park yerleri vs. Resmi olarak kullanımı çok yaygın olmasa da geliştirilmesi halinde çoğu alanda görebileceğimiz yenilikçi yapı malzemeleri arasında yer almaktadır.


Işığı İçeri Alan Kütle: Yarı Saydam Beton ile Işık ve Estetiğin Buluşması
Yarı Saydam Beton veya Işık ileten beton, iç yüzeyleri kaplamak ve ürünleri şık bir şekilde tasarlamak için yaygın olarak kullanılan yenilikçi bir cephe malzemesidir. Malzeme, kütlesi boyunca plastik veya kuvars lifleri ile gömülü geleneksel bir su, kum, çakıl ve çimento karışımından oluşur. Işık ileten bir yüzey oluşturan gömülü Nano-optik elemanlara sahip beton, esaslı bir yapı malzemesidir. Bu özellik, ışığın bloğun bir ucundan diğerine düzgün iletimini destekleyen, beton kütlesi boyunca yüksek sayısal açıklıklı plastik optik fiberlerin düzgün dağılımı ile elde edilir. Sonuç, zarif bir ışık ve silüet oyunu ile görenlerin ilgisini çeken oldukça ilginç bir yüzeydir.

Çelik Gücünde, Doğanın Kalbinden: Modüler Bambu Yapı Malzemeleri
Modüler bambu son derece çok yönlü bir yapı malzemesi olabilir. Hafiftir, bol miktarda bulunur ve çelik kadar güçlüdür. İnşaatta her şekli alabilir ve ayrıca dünyanın çeşitli yerlerinde büyük depreme dayanıklı bir yapı görevi görebilir. Bambu birkaç saat içinde 4 fit’e kadar büyüyebilir ve çoğunlukla Filipinler, Endonezya ve diğer alçak adalardaki düşük maliyetli konutlarda kullanılır. Kolay temin edilmesi, ekonomik oluşu, düşük ağırlık ve yüksek dayanımının yanında dezavantaj olarak yorumlanması gerekir ise, yapı amaçlı kullanılmadan önce böcek veya mantar saldırılarına karşı yeterli şekilde işlenmelidir.

Metalde Hafiflik: Ses ve Darbe Emici Alüminyum Köpük
Alüminyum köpük (alüminyum ve alaşımlarına dayalı gözenekli metal) yarım yüzyıldan fazla bir süredir bilinmektedir, ancak yine de kullanım alanı olarak nispeten küçük bir dağılıma ve uygulamaya sahiptir. Bunun ana nedeni, alüminyum köpük üretiminde yapı ve malzeme özelliklerinin tekrarlanabilirliğinin düşük olmasında yatmaktadır. Ses, darbe, ısı emilimi gücü yüksektir. Bu tür malzemeler, gazları ve sıvıları filtrelemek, pnömatik cihazların gürültüsünü azaltmak, EPP/EPS ürünlerinin üretimi için şekillendirme araçları, vakum tablaları, çeşitli ısı eşanjörleri vb. için kullanılır.

Tuğla Gibi Görünür, Hava Gibi Temizler: Kirlilik Emici “Breathe Brick”
Cal Poly’de geliştirilen “Breathe Brick”, havadaki kirleticileri emiyor ve filtrelenmiş havayı serbest bırakıyor. Yenilikçi malzeme, bir binanın standart havalandırma sisteminin bir parçası olacak şekilde tasarlanmış. “Breathe Brick” dışta özel tuğlalar ve içte standart yalıtım bulunan iki katlı bir cephe sistemine sahiptir. Bu tuğlalar, elektrikli süpürgelerde kullanılan “siklon filtrasyon’’dan esinlenen hava filtreleme prensibini takip eder. Havadaki kirleticileri ve tozu ayrıştırarak malzemenin iç kısmına aktarırlar. Tasarımı bir vakuma çok benziyor. Yapılan testlerde sistemin ince parçacık kirleticilerin %30’unu, tozlar gibi kaba parçacık kirleticilerin ise %100’ünü filtreleyebileceği kanıtlanmıştır. Sürdürebilir yenilikçi yapı malzemesi olarak oldukça dikkat çekmektedir.

Kendi Kendini Onaran Malzeme: Betonun Akıllanmış Hali
Yapılan araştırmanın amacı her yıl milyarlarca kayba neden olan; köprü, yol, bina, altyapı tesislerine yapılan bakım ve onarımı betonun kendi kendine yapması ve bu sayede bu kaynağın başka alanlarda kullanılmasını sağlamak. Sadece İngiltere’de her yıl bina onarımı için harcanan kaynağın %70i civarında olduğunu düşünecek olursak bu projenin hayata geçirilmesi ile ne kadar büyük bir tasarruf yapılacağını göz önüne sermiş oluruz. Çeşitli çalışmalarda kullanılan bu beton hala bilim adamları tarafından incelenmekte ve çeşit oluşturulmaktadır.

Ahşabın Şeffaf Hali: Hem Işık Hem Yalıtım Sunan Yarı Saydam Ahşap
Ahşap en eski yapı malzemelerinden biridir. Mimaride iç mekanlarda ve dış cephelerde ahşap, tasarımcıların önemli tercihleri arasında yer alır. Bunun nedeni ahşabın yapıların ısı yalıtımında başarılı olmasıdır. Ayrıca hava koşullarına ve yangına dayanıklıdır. Yeni malzeme olan şeffaf ahşap çok daha iyi bir yalıtkan haline geldi ve termal açıdan camdan daha verimli oldu. Bina içlerindeki enerji kaybının bu malzeme ile azaltılabileceği görüldü. Doğru tasarımlarda kullanıldığında şıklığı ön plana çıkartacaktır.

Sanal Şantiye sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.