Herhangi bir yapıya karar verdikten sonra yapılacak ilk iş,o yapı için elverişli bir arsa bulmaktır.
Yapılacak bir yapının oturacağı arazi parçasına arsa denir. Arsa seçimi çok önemli bir iştir. Zira her yapı gelişigüzel her yerde yapılamaz veya yapılsa bile yararlı olamaz.
Arsa seçiminde dikkat edilmesi gerekli hususları şöyle özetleyebiliriz:
1.) Arsanın jeolojik konumu: Arazide kayma olup olmadığı ,zeminin temele elverişli olup olmadığı , yeraltı su durumu incelenir. Bunlar yapılacak yapının özelliklerine uygun değilse bu arsadan vazgeçilmesi yerinde olur. Ancak yapının kesinlikle o arsa üzerinde yapılması gerekiyorsa, o takdirde zeminde gerekli sağlamlaştırma işleri yapmak gerekir. Bu durumun normal maliyeti bir hayli arttırmaya neden olacağı kuşkusuzdur.
2.) Özellikle fabrika yerleri için civardaki ham madde ve yolların durumu önemlidir. Kullanılacak ham madde yakından ve kolayca temin edilebilmeli; taşıma, yükleme ve boşaltma bakımından kolaylık ve ucuzluk sağlayacak bir yer olmalıdır. Ayrıca kullanılacak su ve elektriğin yakınlığı, üretilen maddenin pazarlara kolay ve ucuz bedelle taşınması imkanlarının düşünülmesi gerekir.
3.) Bir eğlence binası, mağaza veya ticarethane, kütüphane otel gibi binaların halkın kolayca gidip gelebileceği yerlerde olmalı , giriş çıkış yerlerinin ve trafik durumunun göz önünde tutulması lazımdır.
4.) Askeri tesisler, havaalanı , deniz üsleri gibi çok özel durumu olan yapılar için uygun arsaları seçmek daha önemli olup , savunma konusu da işin içine girer.
5.) En basit yapıların bile kendi özelliklerine uygun arsaların aranıp bulunması lazımdır . Hatta o yerin hava koşulları yağmur ,sel ,rüzgar ,tipi durumlarında yapılacak yapının şekline göre rol oynayan çok mühim faktörlerdir.
Özellikle atalarımızın “Yüksek Yerde Yatanı Yel, Alçak Yerde Konaklayanı Sel Alır” şeklindeki çok kıymetli öğütlerini arsa ararken daima hatırda bulundurmalıyız. Zira dere yatağında bina yapan yapan kimsenin er ya da geç birgün sel sularının evini yıkmasından yakınacağı kesindir.
KAYNAK: YAPI İŞLETMESİ ŞANTİYE TEKNİĞİ MALİYET HESAPLARI,KERİM SUNGUROĞLU