[su_note note_color=”#4DB2EC”]BAŞLANGIÇ TARİHİ: 21 Nisan 2015
BİTİŞ TARİHİ: 25 Nisan 2015
YER: Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi, Cumhuriyet Mh. Hadımköy Yolu, Büyükçekmece
ŞEHİR: İstanbul
DÜZENLEYEN: YEM Fuarcılık[/su_note]
YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı olan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul; 100 bin metrekareye çıkan sergileme alanı, 14 salon ve açık alanda bin 250 üretici firmanın binlerce ürün, teknoloji ve hizmetini 111 bin ziyaretçiyle buluşturacak.
Fuarın İş Geliştirme Platformu kapsamında bu yıl ‘konuk ülke’ olarak belirlenen Kazakistan, özellikle yurtdışı müteahhitlik ve inşaat malzemeleri sanayisi bakımından Türk inşaat sektörü için en önemli pazarlar arasında yer alıyor. YEM Fuarcılık tarafından hazırlatılan Kazakistan raporuna göre; ülkenin inşaat harcamaları 2014 yılında yüzde 8,4 büyürken, aynı yıl inşaat harcamalarının büyüklüğü ise 15,17 milyar dolar olarak gerçekleşti. Raporda Kazakistan’da inşaat harcamalarında büyümenin hızlanacağı, 2020 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 13 büyüyeceği ve 2020 yılında 30 milyar dolara ulaşılacağı öngörülüyor.
2015’in konuk ülkesi Kazakistan büyük potansiyel sunuyor
2015 yılında ihracat malzemelerinin ihracatı ile ilgili sınırlayıcı unsurlar bulunduğuna işaret eden YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer; inşaat harcamaları bu yıl 17 milyar doları aşması beklenen ve yılda yaklaşık 7 milyar dolarlık inşaat malzemesi ithalatı gerçekleştiren Kazakistan’ın yurtdışı müteahhitlik sektörü ve inşaat malzemesi sanayisi için sunduğu fırsatlara dikkat çekiyor. Türkiye’nin Kazakistan’ın en önemli ticari ortaklarından biri olduğunu anımsatan ve ülkenin kısa, orta-uzun vadede önemli yatırım ve işbirliği fırsatları sunduğuna dikkat çeken Başer, Türk inşaat sektörü için Kazakistan ile ilgili potansiyel hakkında şu değerlendirmelerde bulunuyor:
“İki ülke arasında 2013 yılında imzalanan ‘Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı’ ile ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Kazakistan inşaat sektöründeki gelişme ve inşaat pazarındaki büyümeye bağlı düz cam ve seramik vb. ürünlerden başlayarak inşaat malzemeleri üretmeyi hedefliyor. Kazakistan inşaat malzemeleri alanında ithalattan çok ülkeye yatırım yapılmasını tercih ediyor. Bu da Türk yatırımcısı için potansiyel demektir. Türk müteahhit firmalarının söz konusu bu projelerden büyük pay alacağını, bununla bağlantılı olarak Türk yapı malzemeleri sektörünün de rekabetçi ürünleriyle büyük potansiyeli bulunan bu ülkeye daha fazla ihracat veya yatırım gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz”.
‘Yurtdışı alım heyetleri ikili görüşmeleri’ne 42 ülke katılacak
Fuar kapsamındaki İş Geliştirme Platformu, çeşitli etkinliklerle bu yıl da katılımcı firmalara, sektöre ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak. Platform bu yıl faaliyetlerini; ‘Konuk Ülke Kazakistan Projesi’, ‘Türkiye – Kazakistan İnşaat Forumu ve İkili İş Görüşmeleri’ ve ‘Yurtdışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri’ olarak sürdürüyor olacak.
‘İş Geliştirme Platformu’ etkinliklerinden biri olan ve Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) ile birlikte organize edilen ‘Yurtdışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri’, bu yıl 42 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek. ABD, Afganistan, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, BAE, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Fas, Fransa, Gürcistan, İran, Irak, İtalya, İspanya, İsveç, Kanada, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Kosova, Lübnan, Makedonya, Meksika, Mısır, Özbekistan, Peru, Polonya, Rusya, Romanya, Suudi Arabistan, Sudan, Sırbistan, Şili, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan’dan katılacak firma yetkilileri, Türk yapı sektörü malzeme üreticileriyle karşılıklı iş görüşmelerinde bir araya getirilecek.
kaynak:yapi.com.tr