Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, depremler sonrasında hasar gören ve yıkılan binaların sorumluluğunu yalnızca mühendis ve müteahhitlerin değil, inşaat ustalarının da üstlenmesi gerektiğini belirtti.
Yapı denetim firmaları ve yapı laboratuvarlarının temsilcileriyle bir araya gelen Nazmi Şahin basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda, inşaat sektörünün tüm paydaşlarının bu sürecin bir parçası olduğunu belirterek inşaatın her aşamasında; ustasından şantiye şefine, müteahhidinden belediyesine kadar birçok tarafın yer aldığını dile getiren Şahin, yapı denetiminin tek başına konuşulmasının yeterli olmayacağını ifade etti.
Zemin kaynaklı sorunlar nedeniyle hasar gören veya yıkılan birçok bina olduğunu belirten Şahin, bu zemin planlamalarını yapan kişilerin de cezai sorumluluğa tabi tutulması gerektiğini savundu. “Sadece iki mühendis ve bir müteahhidi yargılayarak sorunu çözemezsiniz. Planlamanın baştan doğru yapılması gerekiyor, aksi takdirde bu hataların da cezalandırılması lazım” dedi.
Şahin, inşaatlarda şantiye şeflerinin mutlaka bulunması gerektiğinin altını çizdi. Şantiye şeflerinin, inşaatın her aşamasını kayıt altına almakla görevli olduğunu belirten Şahin, “Biz, şantiye şeflerinin metrekare sınırı olmaksızın, özellikle birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde bulunmasının ve görevini tam olarak yerine getirmesinin zorunlu olması gerektiğini önerdik. Bu konuda düzenlemeler yapıldı, ancak yeterli olmadığını düşünüyorum. Tam zamanlı bir şantiye şefi olmadan sistemi düzgün bir şekilde yürütemezsiniz” diye konuştu.
İnşaat Ustalarının Cezai Sorumluluğu Olmalı
Şahin, inşaat ustalarının da yaptıkları binalardan sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Depremlerden sonra hiçbir inşaat ustasının yargılanmadığını ifade eden Şahin, “Hiçbir depremde usta yargılanmıyor çünkü cezai sorumlulukları yok. Oysa yaptıkları iş çok önemli, ancak mevzuat eksik. Düzce, İzmir ve son olarak 6 Şubat depremlerinde de usta yargılanmadı. Deprem raporlarında, odaların ve üniversitelerin raporlarında, işçilik hataları genellikle ikinci ya da üçüncü sırada yer alıyor. Eğer bir hata varsa, bunu yapan kişi neden yargılanmaz? Bu konu mutlaka ele alınmalı” dedi.