Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Genel Başkanı Tayfun GÜCENMEZ, ülkemizdeki mevcut enflasyon nedeniyle yapı denetim kuruluşlarının hizmet veremeyecek noktaya doğru gittiğini belirtti ve yapı denetim hizmetinin sağlıklı koşullarda ilerleyebilmesi için hizmet bedellerinin yılda en az 2 defa güncellenmesini talep etti ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından destek talep ettiğini bildirir bir basın duyurusu yayınladı.
Yapı denetim kuruluşları olarak, artan maliyetler karşısında sektörümüze hizmet vermekte zorlanıyoruz.
Bilindiği üzere 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren asgari ücrete % 30 oranında ara zam yapılmıştır. Personel giderleri gider kalemlerimizin en büyüğünü oluşturmakta olup, bu zam kuruluşlarımızı sıkıntıya sokmuştur.
Bunun dışında yılbaşından beri maruz kaldığımız;
– Yakıt ve araç maliyetlerindeki artışlar (mevzuat gereği en az 3 adet araç ile hizmet vermekteyiz),
– Beton numunelerine yapı laboratuvarlarının yaptığı fahiş zamlar,(yılbaşından beri en az %100 oranındadır),
– Beton numunesi çiplerine yapılan zamlar (Mart 2022 ve 15 Eylül 2022 tarihinde %33 oranında yıl içerisinde yapılan zamlar) (Bu çip giderlerini beton firmaları karşılamalıdır)
– Ofis kiralarının ve genel giderlerinin ciddi oranlarda artması (mevzuat gereği en az 100 m2 ofiste hizmet vermekteyiz) gibi olumsuz koşullardan dolayı yapı denetim kuruluşları olarak hizmet veremeyecek duruma gelmemizle, inşaat sektörünün durması gündeme gelmektedir.
Tüm sektör aktörleri serbest piyasa koşullarında istedikleri şekilde fiyatlarını güncelleyerek koşullara ayak uydurabilmektedir. Yapı denetim kuruluşlarının ücretlerinde ise yılbaşından bu yana, bütün masraf kalemlerindeki ciddi artışa rağmen hiçbir artış olmamıştır. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse;
1 Ocak 2022 tarihinde 1 milyon TL’den satılan 140 m2 bir villanın emlak komisyon bedeli 30 bin TL iken, şu anda satış fiyatı en az 2 milyon TL olduğu için 60 bin TL olarak güncellenmiştir.
Oysa 1 Ocak 2022 tarihinde 1 milyon TL’den satılan 140 m2 bir villanın yapı denetim hizmet bedeli 7 bin TL iken şu anda tüm artan maliyetlere rağmen hala aynı fiyattır.
Organize sanayi bölgelerinde başka hiçbir sektörde görülmeyen özel sektörün özel sektöre teşviki olan %35 indirim devam etmektedir.
Hal böyle iken, sektörün deprem sigortası olan yapı denetim kuruluşlarının, emlak hizmet bedellerinden çok daha düşük ücretlerle çalışmaları gündemden düşmeden çözüm bulunması gereken bir konudur.
Bu yıl müteahhitlerin birim fiyatlarına da 3. kez güncelleme yapılmıştır.
Sektördeki tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarının güncellendiği noktada yapı denetim ücretleri çok geride kalmıştır.
Bakanlığımızdan yapı denetim hizmetini sağlıklı koşullarda verebilmemiz için mevzuat değişikliği yapılarak yapı denetim hizmet bedellerinin yıl içinde en az 2 defa güncellenmesini talep ediyoruz.
Aksi takdirde bu şartlarda yapı denetimi hizmeti veremeyecek noktaya doğru gidiyoruz. Hepimizi zora sokacak böylesi bir durumun yaşanmaması adına Bakanlığımızdan destek talep ediyoruz.
15 Eylül 2022 tarihinde yukarıda yaptığımız basın bildirisinden bugünde geldiğimizde mevzuat gereği almamız gereken zammın mevzuat değişikliğine gidilerek azaltılmasını yapı denetim camiası olarak tepkiyle karşılıyoruz.
Ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve teknik personellerin %15-20 sini istihdam eden bir sektörün gelirlerinin günden güne eritilmesi ülkenin deprem güvencesini de tehlikeye atmaktadır.
Şöyle ki yapı denetim gelirlerinin azaltılması yapı denetim hizmetlerinde aksaklıklara yol açacaktır.
Aylardır sektörde yapı denetim kuruluşlarından kaynaklı sorunların çözülmesi adına ticaret odaları bünyelerinde istişare kurulları kurarak çözüm yöntemleri için emek vermekteyiz.
Sayın Bakanımıza buradan seslenmek istiyoruz. Ülkemizin deprem neferi olan yapı denetim kuruluşlarının ve çalışanlarının samimi ve vicdani çabalarına kulak vermelisiniz.
Sektörümüzü ve sistemi suistimal edenleri bu sistemden ayırarak yapı denetim kuruluşlarının gelecek kaygısı olmadan ve kamu yararına olacak şekilde düzenlemeler yapmalıyız.
Sizlerden sahada birebir sıkıntıları yaşayan ve buna çözüm üreten üye yapı denetim kuruluşlarımızın istekleri şu şekildedir.
1) Yapı denetim hizmet ücretlerinin firmaların tüm personelini aktif çalıştıracak ve gerçekten tam randımanlı hizmet verecek şekilde güncellenmesi
2) İllerde kurulması gereken firma sayılarının hesap yönteminin gerçekçi şekilde hesaplanması
3) Yapı denetim birliği kanununun çıkarılması. Birliğin kendi içerisinde firmaları regüle ve disipline etmesi. Sistemi suistimal edenlerin sistemden ayıklanmasının sağlanması.
Tayfun GÜCENMEZ
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği
Genel Başkan