Yağmurlu Sulama Sistemi Nedir?
Yağışa benzeyen yağmurlama sulama sistemleri, toprağı yumuşatmak amacıyla ihtiyacı olan suyu sağlar. Mamuller tarafından tüketilen suya destek veren bu sistem, tarımsal faaliyetlerde sıklıkla tercih edilir. Her bitkiye ulaşıp ihtiyaç duyduğu su miktarını karşılamak amacıyla tasarlanan bir yöntemdir. Yağmurlama sulama sistemleri, doğru adımlar ile işletildiği zaman pek çok fayda sağlar.
Yağmurlama Sulama Sistemi Nasıl Uygulanır?
Yağmurlama sulama sistemleri; pompa ünitesi, boru sistemi ve fıskiyelerden meydana gelir. Pompa ünitesi, kaynaktan aldığı suyu basınç ile boru sistemine aktarır. Su, pompalama yolu ve bu sistem ile dağıtılarak havaya püskürtülür. Su jetini damlacıklara dönüştüren fıskiyeler, el ya da makine ile tarla ve arazilerin farklı bölgelerine su iletir. Bu durum, suyun eşit miktarlarda yayılmasını sağlar. Yağmurlama sulama sistemleri, düz ya da engebeli arazilerde önemli avantajla sağlar. Ekinlere eşit derecede su ulaşmasına destek olup dengeli bir büyüme gerçekleştirir.
Yağmurlama Sulama Sistemlerinin Sağladığı Avantajlar
Yağmurlama sulama sistemi, işçiliğin maliyetli olduğu alanlarda kullanılır. Sızdırma hızı yüksek ve sığ köklü bitkilerde verimli sonuçlar elde edilmesini sağlar. Su kaybını azaltan bu sistem, ekin verimini artırır. Tahıl, bakliyat, buğday, şeker kamışı, meyve ve sebze, pamuk, yer fıstığı gibi mamuller ile ağaç, çiçek ve baharatların yetişmesinde de etkili olur. Yağmurlama sulama sistemlerinin avantajları;
- Su kullanım randımanının yüksekliği ile sulama suyunun az olduğu yerlerde önemli ölçüde fayda sağlar.
- İlk yapımda enerji ve yatırım giderleri açısından maliyetli olsa da, uzun süreli kullanımlarda işçilik anlamında kazandırır.
- Toprak derinliğinin az olduğu alanlarda yüksek performans sunar.
- Rüzgârla taşınan haşere ve tozlar, yağmurlama sulama sistemleri ile kolaylıkla temizlenir.
- Bu sistem ile eriyen suni gübreler bitkilere verilebilir.
- Narin bitkileri don ya da aşırı sıcaktan korur.
Yağmurlama Sulama Sistemlerinde Kullanılan Kademeli Santrifüj Pompa Çeşitleri
Yağmurlama sulama sistemlerinde kullanılan pompa çeşitleri kullanıldıkları kademe ve çark sayısı ile çarkların yönüne göre kategorize edilir. Bunlardan biri olan yatay santrifüjlü modeldir. Kademeli pompaların çarkları birbirine yatay olacak şekilde tasarlanır. Modüller, ara bölümlere sahip parçalı bir kasa kullanır. Montaj ise, rulman yatakları arasında tutulur. Bu sistem, yüksek basınçlı uygulamalarda dengeli bir kullanım sağlar. Diğer pompa türü olan dikey kademelidir. Yüksek akış hızlarını idare eder. Çarkların üst üste yerleştirildiği bir tasarımdır. Çarklarına arasında bulunan boşlukların sınırlı olması, temiz su pompalamak için kullanılır. Fazla yer kaplamayan bu pompa çeşidi ile buhar soğutucu beslemesi, yüksek basınçlı duş sistemleri ve kazan besleme suyu gibi alanlarda tercih edilir. Çok kademeli pompa çeşitleri yüksek basınçlı temizleme, basınç yükseltme, maden susuzlaştırma, kar yapma ve yoğuşma ile ters ozmoz gibi uygulamalarda ideal bir kullanım sunar. MASDAF’ın tasarladığı DAF, KMU, OMK, OMKV, KME, KMEV ve Hexa çok kademeli pompa serileri, yağmurlama sulama sistemlerinde kullanılır.
Kademeli Pompa Çeşitlerinin Kullanımı
Bu modeller, sıvıların yüksek basınç altında hareket ettirilmesi gereken uygulamalarda kullanılır. Gövdesinde birden fazla çark ve kademenin kullanılması sonucu çalışır. Yağmurlama sulama sistemlerinde kullanılan kademeli pompa çeşitleri endüstriyel yıkama tesisleri ve imalatı ile çok katlı ofis ve apartmanlarda kullanılır. Yangın hortumu besleme, sabit basınç ve akış talep edilen basınç yükseltme, yıkama ile yağmurlama sulama sistemlerinin uygulama alanlarında pratiklik sağlar. Üstün teknoloji ve yenilikçi bakış açısı ile tasarladığı pompa çeşitleri sayesinde sektöre öncülük eden Masgrup.com, tasarruf ve rahatlık sağlar. MASDAF tarafından geliştirilen kademeli, dalgıç, kolonlu ve uçtan emişli gibi farklı pompa çeşitleri arasından uygun olan ürünleri tercih edebilirsiniz.