Bu yazımızda Akışkanlar Mekaniği uygulamalarında sıklıkla karşımıza çıkan viskozite kavramını sizlerle inceleyeceğiz.
Viskozite, akışkanların kayma gerilmeleri altında akmaya karşı gösterdikleri dirence verilen addır. Burada akmaya karşı gösterilen direnç ifadesi açısal deformasyonlara karşı olan direnci ifade etmektedir.
Viskoziteyi akışkanlığın tersi olarak tanımlayabiliriz. Bunu küçük bir örnekle anlatalım:
Elimizde A ve B sıvıları olsun. A sıvısının viskozitesi B sıvısından fazla olsun. Bu durumda A sıvısı akmaya karşı daha fazla direnç gösterir yani B sıvısı daha akışkan durumda karşımıza çıkar.
Viskozitenin Sıcaklıkla Değişimi
- Sıvılarda viskozitenin esas nedeni kohezyon kuvvetleri olup sıcaklığa bağlı olarak kohezyonun azalmasıyla birlikte viskozitede düşme görülür. Yani sıvılarda sıcaklık arttıkça viskozitede azalma görülür.
- Gazlarda viskozitenin temel sebebi, moleküler momentum transferleridir. Sıcaklığa bağlı moleküler aktivitenin artmasıyla viskozitede de artış görülür. Yani sıcaklık arttıkça gazların viskozitesi de artar.
Dinamik Viskozite Nedir?
Sabit sıcaklıktaki belli bir akışkan için kayma geriliminin biçim değişkenliği oranı sabit bir sayıdır. Bu sabit sayıya dinamik veya mutlak viskozite adı verilir. Newtonian akışkanlarda orijinden geçen doğrunun eğimi dinamik viskoziteyi vermektedir. Dinamik viskozitenin birimi N.s/m²’dir.
Kinematik Viskozite Nedir?
Dinamik viskozitenin özgül kütleye bölünmesiyle bulunur. Birimi m²/s ‘dir.
İdeal Akışkan Kavramı
Kayma gerilmelerine gösterilen direncin yani viskozitenin sıfır olduğu akışkanlara “ideal akışkan” adı verilir. İdeal akışkanlarda sürtünme yoktur yani oluşan kayıp sıfırdır.