İçindekiler
Vaziyet Planı Nedir?
Vaziyet planı; inşaat alanında bulunan tüm varlıkların, inşaatı başlanacak olan yapının veya yapıların köşe noktalarının, komşu parsellere ve yollara olan sınır ve uzaklıklarını tepeden sayısal ve çizgisel olarak gösteren, yapının arsa üzerindeki konumunun genel olarak ölçekle ifade edilmesini sağlayan yerleşim planı olarak tanımlanabilir.
Vaziyet Planı detaylarında birçok öğe vardır. Bunlar; elektrik direği, telefon hatları, su hatları, otoparklar, binanın giriş kapısı, arsanın giriş yönü, yol durumu, ağaçlar, eğim, yönler, hakim rüzgar, güneş, gölge analizi, toplam metrekare (imar bilgileri doğrultusunda toplam emsal ve toplam inşaat alanı), çatı gösterimi, silüet, arazi kesiti, cadde sokak tanımları, sınır çizgileri (arsa sınırı ve yapı yaklaşım sınırı), otopark, sığınak, müştemilatlar vb. detaylar yer alır. Belirtilenlerden somut öğelerin yerleri ve nasıl konumlandırılacağı bu planla oluşturulur. Vaziyet planı ölçeği genellikle 1/200 veya 1/500 olur. Ancak proje büyüklüğüne göre 1/1000, 1/2000 ölçekli de olabilir.
Vaziyet Planında Bulunması Gerekenler
- Vaziyet planı kesitlerinde kat yükseklikleri, su basman kotu ve çatı biçimi açısından oldukça önemlidir.
- Harita mühendisi tarafından yapılan aplikasyon krokisi, bina aplikasyon ölçüleri ve arsa köşe kotları ile ilgili idareden alınan kırmızı kot belgesi ve inşaat istikamet rölövesi ile birbirini tutmalıdır.
- Vaziyet planı çizimlerinde yapılan bazı basit hatalar arasında da yukarıdaki maddelerde belirtildiği üzere kesitlerin bina izdüşümünün dışına taşacak şekilde yerleştirilmesi gelmektedir.
- Vaziyet planı için dikkat edilmesi gereken temel noktalardan biri de şüphesiz “kuzey oku” dur. Mutlaka kuzey oku belirtilmelidir.
- Binanın son kattaki uzunluk ve genişlik ölçüsü yazılmalıdır.
- Toplam metrekare
- Arazi kesiti
- Tanımlı röper noktası
- Eğim
- Yaya taşıt ilişkisi
- Çatı gösterimi
- Yakın çevre düzenlemesi
- Yönler, hakim rüzgar
- Cadde sokak tanımları
- Çizgi kademelenmesi
İnşaat Sözleşmelerinde Vaziyet Planı
- İnşaat Sözleşmelerinde, taraflar arasında daha önce kabul edilmiş ve protokolün eki olan vaziyet planı baz alınarak, bağımsız bölüm listesi düzenlenmekte ve taşınmaz üstünde, inşaatın öngörülen yapıları taraflara ayrı ayrı tahsis etmek sureti ile buna göre kat irtifakı tesis edileceği kararlaştırılmaktadır. Bağımsız bölümlerin konumlarının belirlemesinde, vaziyet planı önem arz etmektedir.
- Vaziyet Planında binaların ve bağımsız bölümlerin konumu net olarak belirlenmemişse paylaşımda ve kat irtifakı kurulmasında ciddi sorunlar yaşanacaktır.
- Vaziyet Planının yürürlükte olan imar yönetmeliğine ve imar planına uygun olması son derece önemlidir.
- Sözleşmeye ek edilecek imar yönetmeliğine ya da imar planına aykırı, eksik ya da yanlış unsurlar ihtiva eden bir Vaziyet Planı yeni uyuşmazlıklara sebep olabileceği gibi; tüm unsurları içeren mevzuata ve imar planına uygun bir Vaziyet Planı da doğabilecek pek çok sorunu en baştan çözüme kavuşturacak nitelikte de olabilir.
- İnşaat sözleşmelerinin ekine konulan vaziyet planının ilgili belediyeden onay alacak şekil ve koşullarda olmaması halinde sonradan pek çok sorunlar çıkmaktadır. Bu sebeple ilgili belediye onayı alınma olanağı olmayacak unsurlar içeren üstünkörü hazırlanmış Vaziyet Planlarına itibar edilmemeli, Vaziyet Planlarının yazımızdaki koşulları taşımasına özen gösterilmelidir.
Vaziyet Planı İçin Hangi Kurumlara Müracaat Edilir?
Tapu Planları Tüzüğünde vaziyet planının tanımına bakılacak olunursa, Vaziyet plânı: Parsellerde inşaatı yapılacak binaların ve eklentilerinin, teknik alt binaların, yapı ruhsatına esas projeleri ile yerleşim plânındaki ölçülerine göre, kontrol noktalarına dayalı biçimde, teknik mevzuata uygun olarak sayısal ve çizgisel şekilde düzenlenen, kat irtifakına ya da kat mülkiyetine esas konumlarını gösteren harita ve plânını ifade eder.
Bu tanıma dikkat edilirse parselde inşaatı yapılacak binaların yapı ruhsatına esas projesi ile yerleşim planındaki ölçülerine uygun olduğunun kontrolü ve uygun olduğunun tasdiki gerekli olduğu anlaşılmaktadır.
Bunu kontrol edip yapı ruhsatına uygunluğunu tasdik edecek olan da ruhsatı veren belediyedir. O sebeple belediyenin tasdik etmesi gerekir. Yine bu planların kat irtifakı ve kat mülkiyetine esas düzenlendiği de ifade edilmiştir ki, mimari projeyi onaylayan ilgili belediye vaziyet planını da onaylayacaktır.
Cins değişikliği için istenilen vaziyet planı ve bağımsız bölüm planları, planı hazırlayan serbest çalışan harita mühendisi ve ilgili kurumda onaylanarak Kadastro Müdürlüğü’ne getirilmelidir.