Artık kanıtlar, dünya dışındaki bölgeleri sömürme vaktinin geldiğini gösteriyor.
104 Ülkenin 1967’de imzaladığı Dış Uzay Anlaşması’na göre, herhangi bir ülke göksel bir yapıya sahip olduğunu iddia edememektedir. Buna rağmen ABD Kongresi tarafından onaylanan ve Başkan Obama tarafından 2015 yılında imzalanan “Uzay Yasası”, firmaların bu tür girişimleri gerçekleştirecek bilgi ve teknolojiye sahip olmaları koşuluyla özel girişimlere uzay madenciliği yapmalarına olanak sağlamaktadır.
Geçmiş yıllardan beri şirketler asteroitlerden yararlanmak için gereken teknolojiyi geliştirmek birçok yatırımlar yapıyor. Çünkü araştırmalar kaynaklarına sınırsız olduğunu, dolayısıyla potansiyel karların çok büyük olacağını gösteriyor. En uygun sömürü bölgeleri, Dünya’nın yörüngesindeki asteroitler (yılda 12.000 asteroit Dünya’ya yaklaşıyor) veya Mars ve Jüpiter arasındaki kuşakta toplanan asteroitler gibi görünüyor.
Bazı asteroitler, Dünya’nın yaklaşık 3 bin yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar yeterli demir, nikel ve kobalt içerebilir. Konusu açılmışken bazı hammaddelerin (örneğin çinko, kalay, gümüş, bakır, kurşun) rezervleri yakında Dünyada tükenebilir. Bu nedenle asteroitlerdeki uzay madenciliği başarısı çok önemli olabilir.
Ay’ın potansiyeli ile ilgili olarak uzmanlar, Dünya’da tükenmekte olan materyalleri (titanyum, demir ve alüminyum) da sağlayabileceğini belirtiyorlar. Ek olarak Ay, füzyon nükleer santralleri için kirletici olmayan bir yakıt olabilecek bir gaz olan büyük miktarda Helyum-3 izotopuna sahip.
Minerallerin ve değerli metallerin çıkarılmasının yanı sıra gelecekteki Mars’a kurulacak olan insan yerleşimine lojistik destek olarak da hizmet edebilir. Ya da uzay turizmi yaparken yolda yakıt alınması daha ucuz ve daha verimli olabilir.
Bu yarış ile ilgilenen birçok şirket bulunuyor. Gündemde Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sahip olduğu Blue Origin şirketi ve Tesla Motors’un kurucusu Elon Musk’ın firması SpaceX rekabeti varken, Google yöneticileri Larry Page ve Eric Schmidt tarafından desteklenen Planetary Resources da bu yarışın içinde.
Umarız bu yarış insanlık adına yararı dokunan bir hale getirilir.