Uzay kafes sistemler, doğru eksenli çubuklar ile bunların birleştiği mafsallı düğüm noktalarından oluşan üç boyutlu taşıyıcı sistemlerdir. Çok büyük açıklıkları örtmek için düzenlenen, bütün elemanları birbirine bağlı bu sistemler her doğrultuda bir bütün olarak çalışan ‘üç boyutlu kafes’ şeklinde de tanımlanır. Bu sistemlerde kullanılan malzemeler son derece hafif olup malzeme tüketimi ile kullanılan hacim arasında oldukça uygun bir oran bulunmaktadır.
Uzay kafes sistemler yapılarda büyük açıklıkların kolonsuz ve hafif bir strüktür ile geçilmesini sağlayarak işlevsel olarak yapıların daha esnek ve kullanışlı olmasını sağlamıştır.
Statik yararları açısından, bu sistemler diğer bir çok taşıyıcı sistemlere oranla çok daha hafiftirler. Sabit yüklerin azlığı sadece çatıda değil, alt sistem öğeleri ile temellerde kendini göstermekte, buna bağlı olarak maliyet önemli ölçüde azalmaktadır.
Uzay Kafes Çatı Sistemlerin Avantajları
- Prefabrikasyona uygun yapılardır.
- Geometrisi tanımlanan her türlü biçimi oluşturabilirler.
- Her iki yönde de yük aktaran yapılardır.
- Modüler ve hafif olmaları nedeniyle çok büyük açıklıkların geçilmesine olanak sağlarlar.
- Uzay sistem içinden; klima havalandırma kanalları , tesisat ve elektrik boruları her yönde rahatlıkla geçirilebilir. Doğal aydınlatma sağlanabilir.
- Uzay sistem üzerine her türlü çatı kaplaması uygulanabilir ve iç mekanda asma tavan rahatlıkla düzenlenebilir.
- Çelik, paslanmaz çelik ve alüminyum gibi değişik malzemelerden üretilirler ve sökülüp yeniden kurulabilirler.
- Montajı yerde olabildiği gibi, havada örülerek de yapılmaktadır, inşaat alanındaki imkanlara göre değişen bu durum çok önemlidir. Tekerlekli iskeleler kullanılarak, vinç yardımı olmaksızın tüm çatı havada örülebilir.
- Hem üst yapıda hem de alt yapıda ekonomiktir.
- İmalat ve montaj süreleri çok kısaldığı için inşaat maliyetlerinde zamanla ortaya çıkan artışlar ortadan kaldırılmaktadır.
Kolonsuz bir şekilde geniş bir alanı örtebilen bu sistemler, üretim için sınırsız bir yerleşim (lay out) imkanını sunmaktadır. Tesislerin hammadde girişi ve ürün çıkışı için kullandıkları lojistik depolarda uzay kafes sisteminin kullanımı, taşımacılık ve depolama işlevinin en etkili ve verimli şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.
Spor oyunlarının gerçekleştiği salonlar geniş açıklığın kaçınılmaz olduğu alanlardır. Mekanda seyirci ile spor alanı arasına görüntüyü engelleyecek taşıyıcı bir unsur konulamaz. Bu işlevsel özellik spor komplekslerinin büyük açıklıklı yapılar olmasını zorunlu hale getirirken uzay kafes sistemlerinin kullanımını da yaygınlaştırmaktadır. Ve ayrıca kongre ve fuar merkezleri, sergi ve müze binaları, sinema ve tiyatro salonları, gösteri merkezleri, hava limanları, çok büyük açıkların geçileceği stadyumlarda da kullanılır.