Danimarka’nın başkenti Kopenhag üstünde kayak pisti bulunan en temiz elektrik santrali açmaya hazırlanıyor. Proje, Danimarka’nın 2025 yılına kadar karbon emisyonunu sıfıra indirerek, dünyanın sıfır karbon başkenti olma hedefinin bir parçasını oluşturuyor.
Atık yönetimi ve elektrik santralleri kurulurken, şehir sakinlerinin olumsuz etkilenmemesi için genellikle şehrin dışındaki bölgeler seçilir.
Bjarke Ingels Group şirketi tabularının dışına çıkarak hem yaratıcı hem de sürdürülebilir bir mimari örneği ile karşımıza çıkıyor. Kopenhag’da inşa edilecek yeni elektrik santralinin tasarımı Bjarke Ingels Group şirketine ait.
Amager Resource Center ismini taşıyan tesis, çöp gazından elektrik enerjisi üretmeyi hedefliyor. Tesis aynı zamanda, 600 metre uzunluğunda dünyanın en uzun yapay kayak pisti ve en yüksek yapay tırmanma duvarını da kullanıma sunacak. Ayrıca dış görünüm olarak da eşi benzeri bulunmayan bu yapı Danirmarka’nın simgelerinden biri olmaya doğru ilerliyor. Bunun yanısıra Bjarke Angels Group şirketi bu yapısıyla birlikte ne kadar prestijli bir şirket olduklarını da tekrar gözler önüne seriyor.
Kayak Pistli Bu Santral 60.000 Hanenin Enerji İhtiyacı Karşılayacak
2013 yılında inşasına başlanan Üstünde kayak pisti bulunan en temiz elektrik santrali konumunda olacak olan ve 670 milyon dolara mal olan Amager Resource Center enerji tesisinin yılda 400.000 ton atığın yakılması ile 60.000 hanenin enerji ihtiyacını karşılaması hedefleniyor. Bu ayrıca Danimarka adına bir rekor özelliği taşıyor.
Dünyadaki En Temiz Çöp Yakma Tesisi
2018 yılının ilerleyen aylarında hizmete girmesi planlanan tesiste kullanılan teknolojiler ve filtreleme sistemleri ile kükürt emisyonu 99.5; azot oksit emisyonunun ise yüzde 90 oranında azaltılacağı belirtiliyor. Şehrin önceki santraline oranla daha az karbondioksit üretecek tesis yetkililere göre bu oranlarla birlikte dünyadaki en temiz ve en verimli çöp yakma ve enerji üretme tesisi olacak.
Geri Kazanım Hiç Bu Kadar Kreatif Olmamıştı
Tesisin çatısında bulunan kayak pisti, asansör ile çıkılacak 86 metre yükseklikten zemine uzanıyor. 600 metre uzunluğundaki pist, farklı eğimler ile derecelendirilerek 3 bölüme ayrılmış. Farklı zorluk seviyelerine sahip pist, eğimin yüzde 45’e kadar yükseldiği profesyonel kayakçıları da ağırlamak için uygun. Güvenlik açısından sorun yaşamamak açısından yetkililer, pistin kurulumu için dünyanın önde gelen kayak güvenlik uzmanlarıyla birlikte çalışmayı da ihmal etmemiş.
Ayrıca santralin etrafına futbol sahaları, go kart pisti ve su sporları için alanlar inşa edilecek. Faaliyete girecek santrali, ilk bir yıl içinde 57 bin kişinin kullanması hedefleniyor. 2025 yılına kadar sıfır karbon başkenti olma hedefi ile yola çıkan Kopenhag, enerji verimli bu temiz santral ile tüm dünyaya kreatif geri kazanım yolları konusunda ilham veriyor.
Karbonsuz Şehir Copenhag
Santral bu haliyle keyif almaya dair hazcı bir sürdürülebilirlik nosyonunu somutlaştırırken, Kopenhag şehrinin 2025’te Dünya’nın ilk karbonsuz şehri olma hayaline paralel bir program yükleniyor. Kentsel rekreasyon alanı ve çevre eğitim birimi ile CopenHill, sosyal bir altyapıyı mimari bir sembole dönüştüren 41,000 metrekarelik bir atık yakma ve enerji üretim tesisi.
Copenhill ilk günden beri planlanan sosyal etkileri ile kamusal bir altyapı projesi olarak ele alındı. Yanındaki 50 yıllık atık enerji santralinin yerini alan CopenHill’ in yeni atık yakma tesisleri, atık yakımı ve enerji üretimindeki en son teknolojileri entegre ediyor. Su kenarındaki konumundan dolayı su kayağından go-kart yarışlarına kadar türlü ekstrem sporların yapıldığı alandaki yeni enerji santrali; kayak, yürüyüş ve tırmanışı da heyecan sevenlerin yapılacaklar listesine ekliyor.
Ömer Can Ergüç
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İnşaat Mühendisliği
Kaynakça:
https://www.dunya.com/dunya/copunu-dahi-bosa-harcamayan-ulke-danimarka-haberi-384947