UPS Güç Kaynağı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Teknoloji her ne kadar hızlı gelişse de birçok alanda maalesef sorun yaşıyoruz. Örnek vermek gerekirse geldiğimiz teknoloji de günümüzde elektriklerin kesilmesi hele ki uzun süreli kesintiler can sıkıcı olmaya başladığı gibi birçok bakımdan da zarar verici olmaya başladı. Yeni gelişen teknolojiyle elektronik cihazlarda kaliteden ödün vererek sadece görünüme ve diğer detaylara yönelerek en ufak bir sorunda resmen çöpe attığımız ürünler haline geldi. UPS güç kaynağı bu bakımdan elektrik kesintilerinde bir çözüm olarak karşımıza çıkabiliyor.
Elektronik cihazlarda kaliteden taviz verilmesiyle özellikle elektrik kesintilerinde büyük zararlar ortaya çıkabilmektedir. Anlık gidip gelen elektrikler, voltaj yükselmeleri gibi durumlar cihazlarımızın elektronik aksamlarında büyük sorunlara yol açmaktadır. Elbette ki bu gibi durumların önüne yüzde yüz geçemeyiz. Fakat bazı önlemler alarak en azından basit hatalardan kaynaklanan durumların önüne geçilerek büyük maliyetli zararlar engellenebilir.
Kesintisiz Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?
UPS güç kaynağı, elektrikler kesildikten 5-10 saniye kadar sonra devreye girerek cihazlarınızı koruyor. Sadece elektrik kesintilerinde değil aynı zamanda da şebeke geriliminden yaşanan sorunlarda da cihazlarınızı korur. Kısaca elektrik şebekelerinde yaşanacak herhangi bir akım inişi veya akım yükselişi durumunda cihazlarınızı korumaya alarak sizi ekstra bir masraftan da korur.
UPS, yapısında akü bulunduran ve elektrikler olduğu sürece bu aküleri tabiri caizse şarj ederek kesinti durumlarına hazırlık yapan cihazlardır. Aküler güç kaynakları için önemli bir bileşendir. Aküler ne kadar güçlü olursa güç kaynağından alınacak verim de o derece iyi olacaktır.
Kesintisiz Güç Kaynağı Çeşitleri
UPS güç kaynakları farklı şekillerde farklı amaçlar için karşımıza çıkabilir. Piyasada şu anda satılan 3 farklı güç kaynağı bulunmaktadır. Bunlar;
- Online Kesintisiz Güç Kaynağı
- Offline Kesintisiz Güç Kaynağı
- Line-İnteractive Kesintisiz Güç Kaynağı
olmak üzere 3 farklı şekildedir.
Online Kesintisiz Güç Kaynağı: Gerilim kesilmeleri, gerilim bozulmaları, aşırı yüklenmeler gibi durumlar bu cihaz ile engellenebilir. Sürekli olarak bir beseleme sağlar. Bir çok kurumsal firma tarafından kullanılır. Piyasada en iyi UPS güç kaynağı olarak bilinmektedir. Fiyatları da oldukça pahalıdır.
Offline Kesintisiz Güç Kaynağı: Piyasada kullanıcılar tarafından çok fazla tercih edilmeyen kesintisiz güç kaynaklarının başında gelmektedir. Bu cihazlarda regülasyon bulunmamaktadır. Bu cihazlar, şebekeyi yüke direkt olarak vermektedir. Basit bir şekilde yükü şebeke prizine aktarır. Bu nedenle elektrik kesintisini hissetmez. Yani şebekeyi direkt yüke aktarması, şebekede meydana gelecek bütün bozulmaları yük hissedecektir.
Line-Interactive Kesintisiz Güç Kaynağı: Online güç kaynaklarının pahalı olması, offline güç kaynaklarının güvenilir olmaması sebebiyle line interactive kesintisiz güç kaynağı en çok tercih edilen cihazlardır. Cihazda regülasyon bulunmaktadır. Şebekeyi yüke direkt olarak vermez ve bir düzeltme ile aktarma yapar.
UPS güç kaynağı modellerine ve kullanım alanlarına göz atmak için Schneider Electric sitesini ziyaret edebilirsiniz.