Öncelikle ÖSYM stresini tamamlayıp artık kapağı attım mı gerisi kolay kısmını kazandığınız için her birinizi tebrik ederim. Dedim ya artık kapağı attınız rahata etmişsinizdir. Çokta ümitlenmeyin hayat asıl şimdi başladı…Bu konuda bir kaç görüşümüzü sizinle paylaşalım istediğim için bu yazıyı yazma gereksinimi duyuyorum.
1)Kayıt süreci
Üniversite hayatınız kayıt süreciyle başlar. Bu süreçte şöyle çevrenize bakarak bunca insanın ne işi var burada diyeceğiniz zaman gelecek. Yalnız en önemli nokta kayıt işlemlerini son güne bırakmamak ki üniversiteye kayıt olmadan bir bezginlik başlamasın. Kayıt işlemi heyecanlı geçecektir, çünkü yıllardır hayalini kurduğunuz kapağı açan sayfadır. Kayıdınızı son zamana kadar bekletmezseniz yapabileceğiniz hatalı bir işlemi telafi edecek zamanınız olacaktır. İllaki son güne kadar bekleyen yumurta severlerimiz olacaktır. İşte bu arkadaşlar üniversite hayatı boyunca derse geç gelecek veya sınava son gün çalışacak tayfadır. Kısacası kayıt olmaya biraz erken gidin ki işiniz son güne sıkışmasın.
2)Konaklama
Üniversiteyi kazanan öğrencilerin ilk bilmesi gereken şeylerin başında konaklama. Nerede kalacak bizim evladımız diye bir çoğunuzun ailesi şimdiden planlara başlamıştır. Bu nedenle kazandığınız şehrin yerini, üniversitenin şehrin neresinde olduğunu ve konaklanabilecek yerleri önceden araştırın. Bir çok genç arkadaşımız öyle bir noktaya geliyor ki neredeyse okula çadır kurup yatmak zorunda kalacak durumlara düşüyor. Üniversite hayatınız boyunca yaşayacağınız en büyük sıkıntı konaklama olacaktır. Eve çıksanız ev sahibi, yurtta kalsanız yurdun giriş çıkış saatleri, müdürü, beraber konakladığınız arkadaşlar vs. vs. bir sürü sıkıntı ortaya çıkacaktır. Bu nedenle kazandığınız şehri ve şehrin genel durumunu iyi analiz edin.
3)Üniversitenin Sistemi
Kayıt bitti kazandınız, konaklamayı da hallettiniz. Bununla birlikte kazandığınız üniversiteye uzak yerlerden geliyorsanız bir kültür şok yaşamanız kuvvetle muhtemel. ”Kültür şok nedir?” Onuda araştırıp okuyun. Neden çünkü artık üniversite öğrencisi oldunuz. Hayatınızın büyük bir kısmı zorlaştı. Bu zorluklardan biride okumaya başladığınız üniversitenin sistemi olabilir. Sistemden kastım ne, diye sorarsanız. Örnek veriyorum 2 vize 1 final sistemi. Öğrenciyi çok çalıştırır. 1 vize 1 final yaz mektebi. Öğrenciyi yatırır derslerden kalmasına sebebiyet verir. Bir de yaz okulu varsa kalan illaki olacaktır. Çünkü öğrenci esnafın (kesinlikle bazı hocaları kast etmiyorum!) geçim kaynağıdır ve yaz boş geçmemelidir. Öğrendiğim şu ki vize, final, büt, yaz okulu hepsinin bir arada bulunduğu üniversitelerimiz var, artık bunca sınava rağmen kalıyorsanız kendinizi bir sorguya çekme zamanı gelmiş demektir.
4)Burs İmkanları
Bir çok arkadaşımız zaten öğrenim kredisi ve katkı kredisi alacak. Devlet isteyen herkese bunu veriyor. Miktarlarda eskisi gibi komik rakamlar değil en azından. Ama yinede burs olarak almak için uğraşın ve bunun yitirilmemesi için ders çalışın ki iptal etmesinler. Devlet imkanlarının yanı sıra, bir çok özel kuruluş burs vermektedir. Bu kuruluşların esas amacı gelecekte veya lazım olduğunda sizden fayda beklemeleridir. Bu şekilde olmayan kurumlarda var evet ama genel manada mantık budur. Eğer ileride sizi işe alabilecekse ve işine yarayacaksanız size burs vermesi mantıklı ve kuvvetle muhtemel. Bununla birlikte yeni arkadaşlara özellikle T.E.V. bursunu alabiliyorlarsa almalarını tavsiye ederim. Ancak eğer maddi imkanınız yoksa bu bursları alın. Çünkü biz okurken bir çok kurumdan burs alan ve bu paraları biriktirip araç alan arkadaşların varlığından haberdar olduk. İmkanı olmayanın hakkını yemeyin derim! Yinede tercih sizin burs veren tüm kurumlara başvurabilirsiniz. Yalnız 2 3 kurumdan burs alıp yakalanırsanız hepsi iptal olabilir bilin! Tekrar ediyorum bırakın ihtiyacı olan burs alsın.
5)İlk Dönem Sancısı
İlk dönem sancısından kastım şudur ki, bazı öğrenci arkadaşlarınız ilk dönem tüm yarı yıl boyunca, yani üniversitenin tabiri ile güz döneminde (hatta bunu 1.sınıf bahar dönemine taşıyan da olur) okulu bırakır eve döner ya da ”ben gelecek dönem memlekete geçiş yapıyorum”der. Aldırmayın onların hepsi gelip geçici şeylerdir. Sizde bunu yapanlarla karşılaşırsınız veya sizde yaparsınız illaki. Zor değil ama alışma süreci kültür şokla beraber zordur. Kapağı atınca iş bitmiyor esas sıkıntılar yeni başlamış oluyor yani.
6)Zekilerin Ön Plana Çıkması
Bazı zeki arkadaşlar vardır ki çoğu bunların ”inek” tabir edilen ders çalışmaktan başka sosyal aktivitesi olmayan arkadaşlardandır. Bu arkadaşlar ilk yıl sonunda yan dal yapmaya karar verir. Çünkü ortalaması 3.00dan daha yüksektir. Ayrıcalığı olduğunu ve her şeyi bildiği için aynı anda 2 örgün bölümü sular seller gibi öğreneceğini düşünür. Başaran yok mu? Var ama bunun karşılığında bir çok sosyal değerini kaybeden zombi tarzı insanlar meydana gelir. Diğer kesim ise, belli bir süre sonra bunu başaramayacağını anlayan artık ”inek” değil ”öküz” moduna geçer ve ”abi ya bölüm çok zormuş”der. Neden çünkü zaten 1.sınıf derslerinin çoğu fındık fıstıktan derstir. Eğitim hayatınızın başından beri aldığınız derslerin bir harmanıdır. Sizi üniversiteye ısıtır. 2. sınıfın sonunda kalan derslerle beraber yan dal yapan pek insan görmedim ben.
7)Üniversite Hayatında İnsan Kendini Nasıl Geliştirir?
Üniversitelerimiz eğitim bazında bir çok şeyi size katabilecek hocalara ve kaliteye sahip olmayabilir. Yalnız bunun anlamı hayatınızdan yılların boşa geçmesi değildir. Üniversitelerimizin bu bağlamda bir çok sosyal bağlantısı vardır. Örneğin Erasmus Programı. Açıkçası ben gittim sizde gidin çok eğlencelidir. Eğlenmek derken en azından dil öğrenin de gelin yani. Eğlenerek öğrenin. Bunun dışında sosyal kulüplere üye olun. Ne bileyim biz TEMA ile çok güzel işler başardığımızı düşünüyorduk. Gelecekte bu kulüplerin size çok faydası olacaktır. Hiç bir şey kazanmadığınızı düşündüğünüz de en azından insan kazanmanız gerektiğini düşünün ve arkadaş dost edinin. Üniversite hayatınız boyunca oldukça boş zamanınız olacaktır ama hiç vaktiniz yokmuş gibi yaşarsınız. Bu boş vakitleri iyi değerlendirin, kitap okuyun, gezin, çalışın vs. vs. yıllarınızı boşa heba etmeyin.
Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Daha fazla bilgi veya merak ettiğiniz detay için bize ulaşabilirsiniz. Üniversite hayatınızda başarılar dilerim. Unutmayın Bahar Şenlikleri Eğlencelidir :)
Muhammed DEMİRKOLLU
İnşaat Yüksek Mühendisi