Bu yazı tecrübelerimi aktardığım bir yazı değil, araştırmalarımın sonucu paylaştığım bir yazıdır!
Bugüne kadar “Üniversite bitirmek değil, kendini geliştirmek önemli.” Cümlesini pek çok kişiden duydum. Üniversiteyi kazandıktan sonra bu cümleyi biraz daha açıp Üniversitede Kendimi Nasıl geliştirebilirim ? diye düşündüm. Daha sonra mimarlık ve inşaat mühendisliği öğrencilerini ilgilendiren, üniversitede kendini geliştirmek için neler yapılabilir diye bir araştırma yaptım. Bu araştırmayı sizinle paylaşmak istedim umarım yararlı olur.
1-)Okul Kulüplerinde Görev Almak
Okul kulüplerinde görev almak sizin yeni insanlarla tanışmanızı sağlayacaktır. Ne kadar çok çevreniz olursa iş hayatında o kadar çok bağlantınız olur. Bunun yanı sıra okul kulüplerinin düzenlediği üyelere özel organizasyonlara ve etkinliklere katılma fırsatını yakalarsınız. Kendi kulübünüzü kurabileceğinizi unutmayın.
2-)Sivil Toplum Örgütlerinde Görev Almak
Sorumluluk alma, yeni beceriler kazanma, boş zamanlarını değerlerlendirme, yeni bağlantılar kazanma gibi pek çok katkısı var. Şirketler CV’leri incelerken bu bölüme dikkat ettiği söyleniyor.
3-)Staj Yapmak
Zorunlu stajlar dışında zamanınız ve imkanınız varsa mutlaka gönüllü staj yapın. Size iş hayatını görme, tecrübeli kişilerden tavsiye alma, tecrübe kazanma, uygulamalı öğrenme gibi pek çok şey katacaktır.
4-)Dil Öğrenmek
Yurt dışındaki kaynakları araştırmak sizi oldukça öne atacaktır. Sektörle ilgili paylaşılan yazıları yabancı kaynakları takip ederek türkçeye çevrilmesini beklemeden inceleyebilirsiniz.
5-)Bilgisayar Programı Öğrenmek
Alanınızla ilgili programları (AutoCad , Rhino , 3Dmax , Sketchup, Adobe Photoshop , MS Word ve Excell, Solid Work vs.) iyi derecede öğrenmek işinizi kolaylaştıracaktır. Bu programlar okullarda ileri seviye olmasa da öğretiliyor fakat uzmanlaşmak sizin elinizde.
6-)Kaynakları Kullanmak
Kütüphanelerdeki veya internetteki ulaşılabilir tüm kaynaklardan alanınızla alakalı ilginizi çeken, uzmanlaşmak istediğiniz konularda araştırmalar yapın.
7-)Organizasyonlar
Seminerler, konferanslar, şantiye gezileri… hepsi size faydalı olacaktır. Alanınızla ilgili okulda öğrendiğiniz teorik bilgileri uygulamalı görmek veya tecrübeli kişilerden yaşanmış örneklerle dinlemek sizin için oldukça faydalı olacaktır. Bölümünüzün okul kulübü bunları organize edecektir takip edin.
8-)Tavsiye Almak
Uzmanlaşmış tecrübeli kişilerle iletişime geçerek öneriler almak en iyi yoldur. Bu kişilerle mesleki gezilerde, staj yaparken, konferans ve seminer sonrası konuşmacılarla iletişime geçerek bulabilirsiniz. Bunların yanı sıra LinkedIN oldukça etkili bir yöntem.