Ulaşımda Yenilenebilir Enerji Güneş Enerjisi
Dünya geliştikçe enerji kaynaklarına ihtiyacı da ona oranla artmakta. Fosil yakıtların artık dünyanın enerji ihtiyacını gideremediği bu yüzyılda yenilenebilir enerji kaynakları ile ek enerji ihtiyacı giderilmekte bunların başını güneş enerjisi çekmektedir.
Örneğin Çin şimdiden dünyada satılan tüm güneş panellerinin dörtte üçünü satıyor. Rüzgar türbini üretim endüstrisi ise dünyanın en büyüklerinden. Fas, 6 bin dönüme yayılan ve 1,1 milyon kişiye elektrik sağlayacak Ouarzazate Güneş Enerjisi Santrali’ni Sahra Çölüne kuruyor.
Güney Kore’de Otoban’ın ortasına yapılan güneş panelleri hem bisiklet sürücülerini güneşten yağmurdan korurken hem de kışın yollarda oluşacak buzlanmayı önleyecek. Bildiğiniz gibi Tesla Motors şirketinin ürettiği elektrikli araçlarla artık elektriğin ulaşımda tamamen hayatımıza girdiğini söyleyebiliriz. İngiltere elektrikli araçları kablosuz şarj edebilecek yol projesi üzerinde çalışıyorlar. Çin’de 2 km yola güneş panelleri döşenmiş üzerine şeffaf asfalt serilerek güneşten enerji sağlamayı ileri seviyeye tasımıslardır. Bu sayede sokak aralarına bile yapılabilecek paneller ile enerjiyi taşımamıza gerek kalmadan en yakın ihtiyaç noktalarına iletmemize olanak sağlandı.
Peki dünyada bu gelişmeler olurken Türkiye Güneş Enerjisi platformunda hangi konumda?
Tekno Ray Solar’ın Konya Kızören’de bulunan toplamda 430 bin m2 alana yapılacak ve yıllık 30.730.000 KWh enerji üreterek Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali. Konya Cihanbeyli’de 200 bin m2 alana yapılacak yıllık 20.000.000 kwh enerji üretilecek. Konya Altıntekin’de 185bin m2 alana yıllık ortalama 14.154.000 kwh enerji uretilecek vb. projeler.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul’un su kaynaklarından biri olan Büyükçekmece gölü üzerine Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji sistemi kuruldu. Bu sistemde 960 adet ve 260w gücünde güneş panelleri kullanıldı.Kullanılan malzemeler uzun süre dayanabilmesi için korozyona dayanıklı seçildi.
Bozanyan A.Ş’nin yapmış olduğu elektrikli otobüs sayesinde sıfır emüsyon ve %100 elektrikli 650kwh batarya ile 450km gidebilmektedir. Bu da şehiriçinde ve dışında benzine oranla daha avantajlı olmaktadır.
Türkiye’nin yerli olarak ürettiği araç TM 480’in menzilinin 400 kilometre ve 100 kilometrede 10 liralık elektrik harcıyor.
Dünya’daki gelişmelere baktığımız zaman Türkiye’nin biraz daha katedeceği mesafe olduğunu rahatlıkla söylebiliriz fakat hiçbir şey için geç kalınmadığını görmekteyiz.
Türkiye’nin onlarca yerine şarj istasyonları kurularak ihtiyaçlar giderilmeye çalışılmıştır.
İnşaat Mühendisi
Emre ERDEN