YAPIMINA 2013 yılında başlanan 3 milyar dolar maliyetli 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde köprü kulelerine ana taşıyıcı kablonun döşenmesine başlandı. Köprünün ışıklandırılmasıyla İstanbul Boğazı yeni bir inci kolyeye daha kavuştu. Öte yandan tabliye döşenme işleminin sürdüğü Yavuz Sultan Selim köprüsünde iki yakanın otoyol ve tren yoluyla birleşmesine 648 metre kaldı.
Yavuz Sultan Selim” adı verilecek 3’üncü Boğaz Köprüsü’nde çalışmalar hızla sürüyor. Geçtiğimiz aylarda önce kuleler arasına kılavuz kablo çekilmiş, ardından iki yaka ana kablonun döşenmesinde kullanılacak (Cat Walk) kedi yolunun tamamlanmasıyla bir kez daha birleşmişti. Halen ana kablo döşenme işlemine devam edildiği belirtildi. Ana taşıyıcı kablonun her iki tarafa 122’şer adet döşenecek ince çelik kablodan oluşacağı öğrenildi. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda toplam 48 ince kablonun döşenme işleminin tamamlandığı belirtildi.
Öte yandan araçların ve trenlerin geçeceği çelik tabliyelerin 29’u deniz yoluyla getirilerek yerlerine yerleştirildi. Avrupa yakasında 14, Asya yakasında 13 tabliyenin yerlerine yerleştirildiği ayrıca 2 adet geçiş tabliyesinin de montaj işleminin bittiği öğrenildi. İki yakanın birleşmesi için 27 tabliyenin daha imal edildikleri Tuzla ve Altınova tesislerinden deniz yoluyla getirilerek ana kablolara bağlanacağı belirtildi. Şu anda iki yakanın otoyol ve tren yoluyla birleşmesine 648 metre kaldığı belirtildi. Öte yandan köprü tabliyeleri taşıyacak 176 eğik askı kablosundan 102’sinin montajının tamamlandığı belirtildi.
Çalışmaların halen devam ettiği köprünün ışıklandırılmasıyla İstanbul Boğazı’na yeni bir inci kolye eklenmiş oldu. Köprüde ağır kaynak çalışmalarının yapılmadığı dönemlerde yakılan köprü ışıkları görsel şölen sunuyor.
Bu arada Kuzey Marmara (3. Boğaz Köprüsü dahil) Otoyolu Projesi kapsamında 102 adet menfez, 6 adet alt geçit ve 1 adet üst geçit tamamlandığı belirtildi. 31 viyadük, 20 alt geçit, 29 üst geçit ve 35 menfezde ise çalışmaların hızla sürdüğü öğrenildi. Proje kapsamında yapılan Riva ve Çamlık tünellerinde ise delme işleminin tamamlandığı alt yapı çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalıştığı 3’üncü Boğaz Köprüsü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün Deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü kulelerinin boyu açısında da köprü yeni bir rekora imza atıyor. Avrupa yakasında Garipçe köyündeki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyraz köy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre. Projenin tamamlanmasıyla Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, “Yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştiriliyor.
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği, 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu'nda yapılacak değişikliğin inşaat sektörünü etkileyeceğini düşünerek bir bildiri yayınladı. YDKBD;...
Devamını okuDetails