Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’de 2000-2017 döneminde sürekli ve düzenli zorunlu deprem sigortası yaptıranların sadece %2 olduğunu belirterek, “Bu oran çok düşük. Düzenli, süreklilik arz edecek şekilde deprem sigortası yaptırılması ve bunun tüm ülkeyi kapsayacak seviyeye çıkarılması amacıyla Hazine olarak çalışma başlatıyoruz” dedi.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, Türkiye’de en çok rastlanan afet türünün deprem olduğunu belirterek, depremlerin yapısı gereği sadece etkili olduğu bölgeyi değil aynı zamanda ülkeyi de ekonomik boyut olarak sarsabileceğini söyledi.
Gerek DASK(Doğal Afet Sigortaları Kurumu) tarafından yürütülen proje ve çalışmalar gerek çıkarılan mevzuatlar sayesinde 2017 itibariyle zorunlu deprem sigortası yaptıranların 8 milyonu, sigortalık oranının ise %46 seviyesini geçtiğini belirterek, Türkiye’de yaklaşık her iki konuttan birinin deprem sigortalı olduğunu bildirdi.
Düzenli Abonelikleri Olan Tüm Binalar Otomatik Sigortalanacak
Bu kapsamda yapılması planlananlar ise şöyle:
- Zorunlu deprem sigortalılık oranını %100’e çıkarmak hedefiyle düzenli abonelikleri olan tüm ev ve binalara sigorta yaptırma çağrısında bulunulacak.
- Mevcut poliçesini yenilemeyenler uyarılacak.
- Yapılan uyarıya cevap vermeyenler, otomatik sigortalanacak ve prim tahsilatının yapılması için mekanizma tesis edilecek.
- Zorunlu deprem sigortası bulunan ve primlerini düzenli ödeyen vatandaşlara yönelik herhangi bir işlem yürütülmeyecek.
Türkiye’nin %66’sının birinci ve ikinci deprem kuşağında bulunduğu ve nüfusun %70’inin bu deprem kuşaklarında yaşadığı göz önüne alındığı zaman depreme hazırlıklı olmak için zorunlu deprem sigortası büyük önem taşıyor.
Zorunlu deprem sigortasının yapılması ve yenilenmesinde en büyük görev ise sigorta şirketleri ve en etkin dağıtım kanalı olan acentelere düşüyor.
Kaynak: www.yenisafak.com
İsmail AKKAN
Başkent Üniversitesi-Mimarlık