Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Azerbaycan ve Kazakistan arasında Trans-Hazar Fiber Optik İletişim Hattı inşaatının başladığını belirterek, “Projenin 2021 yılında tamamlanması beklenmektedir. Proje tamamlandığında saniyede 4-6 terabit hızla bilgi geçişine imkan sağlayacak” dedi.
Kazakistan ile Azerbaycan arasında yapılması planlanan ve Hazar Denizi’nin altından geçecek olan Trans-Hazar Fiber Optik Hattı inşaatı, 19 Kasım tarihinde Kazakistan’ın Aktau şehrinde düzenlenen törenle başladı. Konuyla ilgili bilgi veren Türk Konseyi Genel Sekteri Amreyev, “2008 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından başlatılan Trans-Avrasya Süper Bilgi Otoyolu (TASIM) projesinin ana bileşenlerinden biri olan ve Avrupa’dan Asya’ya kıtalararası fiber optik omurgası yaratmayı amaçlayan bu büyük bölgesel girişim bölgede bağlantıyı arttırmak ve e-hizmetler geliştirmek için açık bilgi toplumu yaratmaya yardımcı olacak, böylece sınai kalkınmayı, ekonominin çeşitlendirilmesini ve Avrasya ülkelerinin rekabet edebilirliğini teşvik edecektir” diye konuştu.
400 kilometre uzunluğunda olması bekleniyor
Proje ile Avrupa ile Asya arasında dijital telekomünikasyon koridoru oluşturulacağını belirten Amreyev, “Hazar Denizi’nin altına 380-400 kilometre uzunluğunda kabloların döşenmesi planlanmakta olup, projenin 2021 yılında tamamlanması beklenmektedir. Proje tamamlandığında saniyede 4-6 terabit hızla bilgi geçişine imkan sağlayacaktır. Söz konusu fiber optik iletim hatlarının ortak inşaatı, 2018 yılında Türk Konseyinin aktif katılımıyla Azerbaycan ve Kazakistan arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşma uyarınca Azerbaycan’ın AzerTelecom ve Kazakistan’ın KazTransCom ile Transtelecom firmaları tarafından üstlenilecektir” dedi.
Bilgi ve iletişim teknolojisinin Türk Konseyinin gündeminde olan önemli başlıklardan olduğunu dile getiren Amreyev, “Geçtiğimiz 2 yıl boyunca Türk Konseyi Sekretaryası, üç defa bilgi ve iletişim teknolojisinden sorumlu bakanlar toplantısı düzenlemiş, TASIM de dahil olmak üzere yeni mekanizmalar, ortak faaliyetler ve projelerle üye ülkeler arasında bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründeki işbirliğinin çerçevesini güçlendirmek ve genişletmek için çalışmalar yürütmüş; bu projenin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için gereken tedbirleri almıştır. Bu vesileyle bu önemli projenin hayata geçirilmesinden dolayı tebriklerimi sunuyor. Üye ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasına hizmet eden tüm girişimleri Türk Konseyinin desteklemeye devam edeceğini belirtmek istiyorum. Bu son derece mühim gelişmenin Türk Konseyinin faaliyetlerine ve üye ülkeler ile halkları arasında sürekli artan işbirliğine önemli bir ivme kazandıracağına olan inancım tamdır” şeklinde konuştu.