Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka sözcüğü teknolojinin gelişmesiyle birlikte gündelik hayatta oldukça karşımıza çıkmaktadır. Peki nedir bu yapay zeka? Makinenin insan gibi düşünme, öğrenme ve sorunlara çözümler üretme işlemlerine kısaca yapay zeka denilebilir. Örnek olarak; Google Satranç Motoru AlphaZero, Apple Sesli Asistan Motoru Siri, otonom sürüşlü araçlar verilebilir. Peki yapay zeka trafik sorunlarını çözmek için kullanılırsa neler olurdu?
Trafik Sorunları
Günümüzde trafik ışıkları; araç yoğunluğu, hız, trafik akışı gibi faktörler göz önüne alınarak düzenlemeler yapılır. Her ne kadar düzenlemeler en uygun şekilde yapılsa da, gün içerisinde trafikte farklı saatlerde farklı yoğunluklar oluşur. Örneğin iş çıkış saatlerinde farklı bölgelerde yoğunluklar oluşabilir. Aynı zamanda bu trafik yoğunluğu yıl içerisinde de farklılık gösterebilir. Örneğin; mevsimsel olarak farklı turizm bölgelerinde yoğunluk oluşabilir.
Yapılan araştırmalara göre yapay zeka ile yapılan kavşaklarda bu sorunun çözüleceği düşünülüyor. Yapay zeka; trafik yoğunluğu, araç hızları, durma mesafeleri, iklim koşulları gibi durumları göz önüne alarak trafik ışıklarında gerekli süre düzenlemelerini yapıyor. Bu işlemleri yaparken mobil cihazlardan, şehir kameraları da, araçların konum bilgilerinden sürekli olarak bilgi toplamakta. Bu bilgileri kullanarak trafik ışıklarını en uygun bir şekilde anlık olarak güncelleyebilmekteler.
Çözüm Örnekleri
- Karlı ve sisli havalarda görüş mesafesi oldukça düşmekte. Buna bağlı olarak araçlar hareket halindeyken fren mesafeleri artmakta. Trafik içerisinde sarı ışık süresi arttırılarak sürücüler durmaları için önceden uyarılmış olurlar.
- Bayramlar, tatiller veya özel günlerde trafikte gidiş-dönüş yollarında farklı sorunlar olabilir. Trafikte oluşabilecek sıkışıklığın önüne geçmek için yeşil ışık süresi arttırılabilir.
- Ülkemizde iş giriş-çıkış saatlerinde trafiğin gidiş-dönüş yollarında farklı sorunlar oluşuyor. Sürücüler trafik sebebiyle zaman kaybetmekte ve işlerine geç kalmakta. İş saatlerine ve yoğunluğa bağlı olarak trafik ışık süreleri tekrardan düzenlenirse trafik içerisinde zaman kaybının önüne geçilmiş olunabilir.
- Şehir içerisinde toplu taşıma bölgelerinde, alışveriş merkezleri çevresinde, turistik bölgelerde, okul çevrelerinde yayaların yoğunluğu gün içerisinde değişiklik göstermekte. Yayaların trafik içerisinde bekleme süresi azaltmak için araçların kırmızı ışık süreleri arttırılabilir. Ancak böyle bir değişikliğin gün içerisinde alınan bilgilere bağlı olarak sürekli düzenlenmesi gerekir.
- Ambulans, polis araçları, itfaiye araçları gibi acil durum araçları, oluşan trafik sorunları sebebiyle genelde zamanında ulaşım sağlanamıyor. Araçlardan alınan konum bilgisine göre bulunduğu bölgede ışıklar anlık olarak düzenlenerek trafikteki yoğunluk azaltılabilir. Böylece araçlar acil durum bölgelerine daha hızlı bir şekilde ulaşım sağlamış olurlar.