Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) yayınladığı analiz rapor ile küresel ekonomik dengelere, dünya ticaret savaşlarına ve sektörün geleceğine dair beklentileri detaylı olarak ele aldı.
Küresel ekonominin bir süredir sürdürülebilir olmadığı algısı ile hareket ettiğine vurgu yaparak, dünya ekonomilerinin iyimser havadan kötümsere döndüğü görüşüyle başlayan raporda dünyada ekonomik güç dengelerinin bozulduğundan dolayı yükselen ticaret geriliminden bahsedildi.
Türkiye inşaat sektörü için raporda, ”Yüksek büyüme oranına karşın yüksek enflasyon, yüksek cari işlemler açığı, yüksek faizler ve yükselmekte olan bütçe açığı yüksek kırılganlığa neden olmaktadır. Bu durumda geçtiğimiz dönemde Türkiye varlıklarına yönelik yüksek risk algısı da artmış, öncül ve en belirgin etki Türk Lirası’na yansımıştır. Yılın başında 3.80 TL olan USD/TL kuru 25 Temmuz itibariyle 4.85-4.90 TL bandına kadar yükselmiştir.
2017 yılında olduğu gibi 2018 yılının ilk çeyreğinde de büyüme tüm ana alt sektörler tarafından desteklenmiştir. Bu dönemde büyümeye en yüksek katkı turizmdeki toparlanmanın da sonucu olarak hizmetler sektöründen gelirken, yılın ilk çeyreğinde hizmetler sektörü %10, sanayi sektörü %8.8, tarım sektörü %4.6 büyüme göstermiştir. İnşaat sektöründe büyüme aynı dönemde %6.9 olarak gerçekleşirken, gayrimenkul faaliyetlerindeki büyüme %2.9 seviyesinde oluşmuştur.
2017 genelinde büyümeyi güçlü bir şekilde yukarı çektiği gözlenen inşaat yatırımlarının, 2018 ilk çeyrekte de %12.3 oranında artışla büyümeye katkısı sürmüştür. Aynı dönemde konut, konut dışı ve altyapı inşaat kalemlerinin tümü genişlemiştir. Ancak özellikle konut sektöründe artan stokların, gelecek dönemde inşaat sektörünün büyümeye etkisini baskılama potansiyeli taşımaktadır.” denildi.
Ekonomik Reform Uygulanması
Ekonomik reform programının uygulanması konusunda, genel ülke ekonomiyle birlikte ülkenin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünün de sürdürülebilir büyümeyi destekleyeceğini işaret eden analizde, bu durumun hem altyapı yatırımlarının sürdürülmesi hem de uluslararası para finansmanı boyutundan büyük faydalar sağlayacağı vurgulandı.
Ayrıca Türk Müteahhitlerin yılın ilk yarısında yurt dışından 9,2 milyar dolarlık proje ihalesi aldığından bahsedilen raporda, Türk müteahhitlik firmalarının 1972 yılının haziran ayından bu yana 120 ülkede toplam 367 milyar dolarlık toplam 9 bin 375 proje aldığı açıklandı. 2012-2013 yıllarında Türk müteahhitlerin yurt dışından 30 milyar dolar bandında iş aldıkları belirtilirken, bu rakamın bölgemizdeki jeopolitik gelişmeler, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Rusya ile aramızda yaşanan kriz nedeniyle 2016 yılında 14 milyar dolara düştüğü belirtildi. 2017 yılı itibari ile tekrar yükseliş ivmesi kazanan bu rakam yılın sonunda 15 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Yurt dışında yapılacak müteahhitlik hizmetlerinin 2018 yılı sonunda ise 20 Milyar Dolar hedefine ulaşması beklendiği vurgulandı.
Belirgin düzeyde artış ivmesi kazanan enerji fiyatlarının etkisi ile enerji kaynakları bakımından zengin Suudi Arabistan, Cezayir, Türkmenistan gibi Türk müteahhitlik firmalarının geçmişten gelen referanslarının güçlü olduğu pazarlardaki yatırım ortamı ve finansman koşullarına olumlu yansıyacağı vurgulanan raporda, “Rusya ile ilişkilerimizdeki normalleşmenin yanı sıra Sahra Altı Afrika başta olmak üzere potansiyel pazarlardaki fırsatlar da göz önüne alındığında, bu yıl yurt dışında üstlenilen yeni proje bedelinin yeniden 20 milyar dolar bandına ulaşabileceği değerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verildi.
Konut satışları ve ipotekli satışlardaki artış ile ilgili olarak raporda, “Mevcut göstergeler, 2018 yılının ikinci yarısına yönelik projeksiyonlar, dövizdeki dalgalanma nedeniyle tüm girdi maliyetlerinde oluşan artışın yanı sıra aylık ortalama yüzde 1,7-1,8 seviyesine çıkmış bulunan konut kredisi faizlerinin de yükseliş eğilimi dikkate alındığında, sektörün desteklenmeye devam etmesi önem arz etmektedir.” denilerek inşaat sektörünün desteklenmesi gerektiği vurgulandı.
İnşaat sektöründeki gelişmeler ve yatırım beklentilerini Türk Müteahhitler Birliği’nin internet sitesi üzerinden Temmuz 2018 analizini indirerek detaylı olarak okuyabirsiniz.