Esenyurt’ta AVM inşaatı şantiyesinde çıkan ve 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangında ihmaller ‘noter’ tarafından onaylanarak deftere işlenmiş. Deftere yazılan her uygunsuzluğu düzeltmekle yükümlü olan işveren önerileri uygulamamış.
İstanbul Esenyurt’ta, 11 işçinin yanarak öldüğü Marmara Park AVM’deki şantiye faciasından önce iş güvenlik uzmanı ve işveren vekili tarafından tutulmuş, Noter tasdikli “tespit ve öneri defteri” gün yüzüne çıktı. Bu defterde, faciaya sebebiyet veren bütün ihlallerin aylar öncesinden işaret edildiği anlaşılıyor. Defterde; koğuşlarda elektrikli soba ve diğer elektrikli gereçlerin kullanılmaması, panolarda kaçak akım rölelerinin bulunması, olası bir yangına karşı söndürücülerin hazır tutulması ve acil çıkış kapılarının açılması gerektiği vurgulanıyor. Radikal Gazetesi’nden İsmail Saymaz’ın haberine göre, kendisi de Esenyurt Davası’nın sanıklarından bir olan ve yargılama sonunda ceza alan denetmen Ömer Faruk Gülmez, yapılan tespitlerden hiçbirinin hayata geçirilmediğini vurgulayarak, “Aksaklıklar giderilmiş olsaydı facia yaşanmazdı” diyor. Gülmez, Noter tasdikli defterlere işveren adına imza koyan ve kararları uygulamakla yükümlü olan Erdal Gümüş’ün davadan beraat ettiğini kaydediyor.
Esenyurt Davası’nın dosyasına giren Noter tasdikli ‘tespit ve öneri defteri’nde Marmara Park AVM’nin yapımını üstlenen Kayı İnşaat’ın işveren vekili Erdal Gümüş ile Miratek adlı denetim firmasının yetkilisi olan iş güvenlik uzmanı Nuri Şener Tığlı’nın imzaları yer alıyor. İş Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre Çalışma ve İş Kurumu il müdürlükleri, genel müdürlük veya noterce her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylanan defterlerdeki her tespit ve önerinin işverene tebliğ edildiği kabul ediliyor. Burada belirtilen eksikli ve aksaklıkların da yerine getirilmesi gerekiyor.
Defterde, şantiye ofislerinin bulunduğu ve koğuşların bulunduğu katta yangın tesisatının bir su deposu alınarak tekrar aktif hale getirilebileceği, koğuşlar bölgesinde yangına karşı mücadele edebilecek sayıda yangın söndürme cihazlarının hazır bulunması, koğuşların bulunduğu bölgede yemekhanenin ve duş tuvaletlerin olduğu koridorlarda acil kaçış kapıları açılması, koğuşlarda kesinlikle elektrikli sobalar ve diğer elektrikli gereçler kullanılmaması, sahadaki tüm uzatma kablolarının yerden yüksekte, su içinde olmaması gibi tespitler ve öneriler yer alıyor.
‘Bağlayıcı niteliği var’
İş Güvenlik Uzmanı Ömer Faruk Gülmez, aslında bu defterin işveren ve alt işverenler tarafından kurulacak güvenlik birimleri tarafından tutulması gerektiğini fakat bu kurullar facianın yaşandığı ana kadar oluşturulmadığı için kendilerinin hazırladıklarını ifade ediyor. Gülmez, “Bu defterde yazılı olanların iş vereni bağlayıcı niteliği vardır. Buradaki tespit ve önerilerin işverene yazılı olarak bildirildiği kabul edilir. İşveren deftere yazılan her uygunsuzluğu düzeltmekle yükümlüdür. Biz görevimizi yerine getirdik ancak bu yazılanları yangına kadar hiç kimse uygulamadı” diyor.