Dünya çapında çelik sektörüne yön veren Tekla Structures yani Xsteel yazılım şirketi tarafından yapılan ‘Tekla Global BIM Awards 2018’ yarışmasında Türk ekibi finallere kaldı. Oylama sürecinin devam ettiği yarışmada Türk ekibi sizlerden destek bekliyor. Oylamaya buradan katılabilirsiniz.
KTÜ’lü ekip tarafından ‘Tekla Global BIM Awards 2018‘ yarışması için hazırlanan BlackSea-TORM projesini daha yakından tanıyalım.
BlackSea-TORM bir Expo fuar binası konsepti olarak tasarlanmıştır. Son yıllarda artan enerji talebi, azalan fosil kaynakları ve küresel ısınma alternatif enerji ihtiyacına neden olmuştur. Alternatif enerji kaynaklarına olan duyarlılığı arttırmak için, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji teması dikkate alınarak yapının tasarımında rüzgar formu kullanılmaktadır. Fuar merkezinin çevreci formunun yanı sıra, estetik güzelliği ile bölgeye sosyo-kültürel zenginlik katmayı hedefliyor. Otopark, sergi ve dinlenme alanlarını içeren BlackSea-TORM, toplamda 2 kattan oluşmaktadır. Şeffaf panellerle kaplanmış kavisli yüzeyler, ferahlık ve modernliği arttırır.
Toplam 19.000m2 ve 15.5m toplam yüksekliğe sahip fuar merkezi, sırasıyla 7,5m ve 8m yüksekliğindeki park ve fuar katını içermektedir. Yapısal stabilizasyon, kavisli çatı formu boyunca belirli aralıklarla donatılı betonarme dairesel kolonlar, her biri 9’ar adet çelik fil ayak ile gerçekleştirilmiştir. Betonarme kirişli döşeme zemin kat, bodrum katındaki betonarme dairesel kolonlara yerleştirilmiştir. Bodrum sütunları, araçların park edilmesine ve manevralarına izin verecek şekilde düzenlenmiştir.
Proje ve Çözümlerin Zorlukları
Bu proje ile Tekla Structures’ta elle yaratılması zor olan yapının modellenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Tekla Structures’ın farklı programlarla etkileşimi kullanılarak ortak bir proje gerçekleştirilmiştir. Bu projedeki sorunlar ve çözümler aşağıda özetlenmiştir:
• Serbest formlu yapı, manuel modellemede zorluklara neden oldu. Bu zorluğu gidermek için, yapı parametrik modelleme yapabilen bir program ile oluşturulmuştur.
• Parametrik modelin Tekla Structures’a aktarılması için TeklaOpenAPI kullanılarak “.Net” ortamında “GrTekla” adı verilen eklenti oluşturulur. Bu eklenti sayesinde güncellenmiş model verilerini Tekla Structures ile paylaşmak için bir bağlantı kuruldu. Böylece istenen serbest form modeli Tekla Structures ortamına kolaylıkla aktarılır.
• Çatı ve yan yüzeylerdeki eleman bağlantıları Mero Sistemi olarak tasarlanmıştır. Tekla Yapılarında çok sayıda bağlantı elemanı olmasına rağmen, Mero Sisteminin mevcut olmaması mevcut değildir. Bu problemi çözmek için Tekla Structures’da bulunmayan küresel bir form farklı bir programda oluşturulmuş ve IGES formatında bir öğe olarak ithal edilmiş ve Tekla Structures’da yarı parametrik bir bağlantı detayı olan bir “RUFER” oluşturulmuştur. RUFER kullanımı ile, projede farklı sayıda çubuğun bağlantı elemanları kolayca yaratılır.
Sonuçlar
Bu projede, karmaşık bir geometri ile yapının modellenmesi Tekla Structures’ın sunduğu imkanlarla ele alınmıştır. Yukarıda belirtilen sorunlar;
a) Farklı programlarla Tekla Yapıları arasında etkileşim kurmak,
b) TeklaOpenAPI kütüphanesi ile bina bilgi modellerine erişim
c) Özel Bileşen özelliği ile bağlantı elemanlarının kolayca oluşturulması. Bu sayede proje süresince hem zamanın verimli kullanımı hem de öğrencilerin disiplinlerarası çalışmaları sağlanmıştır.
Projeyi daha yakından tanıdıktan sonra buraya tıklayarak Türk ekibinin projesine oy verebilirsiniz.