TBDY(Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği)
TBDY’ nin çok kapsamlı olduğunu ve hesap sisteminin değistiğini, şartların biraz daha zorlaştığıni söyleyenler var.
Bu ilk paragraf tüm inşaat mühendislerini kapsamıyor. Eger bir ilçede çalısıyorsanız, yada küçük bir ilde çalışıyorsaniz, yaptıginız yapılar 6,7 katı geçmiyorsa, yeni yönetmelik yürürlüğe girmis mi, girmemiş mi anlamazssınız bile. TBDY2017 daha ziyade, büyük şehirler için farklilıklar getirmiş durumda. Tabi yönetmelikte, “bu yönetmelik büyük şehirleri kapsar” diye yazmıyor, ancak şehirlerdeki yapılaşmalar ve imar durumları düşunüldüğünde ortaya çıkan durum bu.
TBDY2017 de, en köklü degişikliklerden biri, yeni yapılarda da şekil değiştirme esaslı hesabın getirilmesi. Yüksek yapılarda bu zorunlu. Siz hala 5, 6 katli yapılari dizayn ediyorsanız, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada dayanım esaslı hesap yapmaya devam edeceksiniz. Yani herhangi bir değişiklik sozkonusu degil, şekil değiştirme esasli hesap zorunlu kılınmamakta.
Küçük iller ve ilçelerde faaliyet gösteren mühendisler bu yeni yönetmelik farkıni pek anlamayacak bile. Bildikleri gibi çalışmaya devam edecekler. Ilk defa küçük yerde çalışmanin nimetlerinden faydalanacak gibi görunüyorlar.
Şekil değiştirme esaslı hesaplar yüksek yapilarda devreye giriyor, dolayısıyle yüksek yapiların olduğu yerleşim bölgelerinde bu tür hesap devreye girecek.
TBDY2017 yönetmeliginin dayanimla ilgili olan kısımlari, şu an kullandığiniz yönetmelikten pek farkli değil. Birtakim kontrollerde degişiklikler var ama bunlar anlaşilmayacak tarzda değil.
TBDY2017 yönetmeligi biraz kapsamli olduğundan, tüm yönetmeliğe biran önce hakim olmak için, tüm bölümlere ağırlık vermek pek mantıklı görünmüyor. Her mühendis, çalıştıgı bölgeye gore, yaptığı projelere gore öncelikle kendisini ilgilendiren bölümlere yoğunlaşmali. Belki de meslek hayatı boyunca, şekil değiştirme esasli hesabı kullanmayacak muhendisler olacak. Yani bu yeni yonetmelikte, ihtiyac olan kisımlarin incelenmesi daha mantıkli gibi…
Ahmet CELIKKOLLU
Insaat Muhendisi
ESKISEHIR