TBDY 2018’e Uygun Konut İnşa Etme Zamanı
Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olması depreme dayanıklı konut projeleri üretimi konusunda ciddi atılımlar yaşanmasına neden oldu. TBDY 2018 ile konuttan hastaneye, okuldan fabrikaya kadar çok sayıda binanın inşaat süreci değişti. Bunun için sektörün öncülerinden ZA Yapı inşaat mühendisi Emirhan Aydın ile görüştük. TBDY 2018 yayımlanmadan önce de; yönetmeliğin pek çok kuralını halihazırda uygulayan ve bu konuda sektöre öncülük eden şirket, Kütahya’nın en iyi inşaat firması olarak biliniyor. Kamu kurum ve kuruluşları için yaptığı inşaatlardan dolayı da şehir halkı dışında yakın iller de ZA Yapı İnşaat kalitesini yakından tanıyor.
Yıllardır birçok ulusal ödüle layık görülen ZA Yapı, İTÜ mezunu İnşaat Mühendisi Zeki Aydın tarafından kuruldu. Çok sayıda projede imzası bulunan ve birçok başarıya sahip olan şirket, yapı sektöründe uluslararası standartlara sahip çözümler üretiyor. Biz şirketin ikinci kuşak temsilcisi olan ve aynı zamanda inşaat mühendisi olan Emirhan Aydın ile görüştük. Projelerinin başarıya ulaşması için nasıl bir yol izledikleri hakkında fikir edinmeye çalıştık.
Sağlam konut üretme konusunda oldukça hassassınız. Bunun için neler yapıyorsunuz?
Her şey iyi bir fikirle başlıyor. Mimari projelerimiz için birkaç mimarla çalışıyoruz. Statik projelerimizi kendimiz hazırlıyoruz. Statik projeleri hazırlarken dikkat ettiğimiz çok fazla unsur var. Özellikle zemini her açıdan çok iyi analiz ediyoruz. Ne yazık ki Kütahya’da; zemin konusu oldukça sıkıntılı. Yerel zemin iyileştirme firmaları da ellerindeki makinelere göre zemin iyileştirme projesi hazırlıyorlar. Bu nedenle biz bu konuda ulusal firmalarla çalışıyoruz. Çünkü zemine uygun iyileştirme yöntemi uygulamak; bina sağlığı açısından en önemli unsur.
Zemin konusu dışında taşıyıcı sistemin dizaynında da çok dikkatli olmak gerek. Bu nedenle asmolen döşemeden veya kirişsiz döşemelerden hep uzak durduk. Bunların deprem bölgelerinde sağlıklı tercihler olmadığını her zaman biliyorduk. Artık deprem yönetmeliği de bunu söylüyor. Bunu nasıl anlıyoruz? Bu tarz yapılar inşa etmek için epey zorlu koşullar var yeni yönetmelikte.
Biz klasik kirişli döşeme sistemini tercih etsek de yine de deprem etkilerinin büyük çoğunluğunun perdelerle karşılandığı tasarımlar dizayn ediyoruz. Profesör Mete Sözen’in bu konuyla ilgili çok sevdiğim bir sözü var: “Artık esnek yapı, sünek yapı kalktı. Böyle sağlam, pehlivan gibi yapı yapmak gerek.” Yani yapı; deprem enerjisini sönümleyecek kadar sünek, deprem kuvvetine karşı koyacak kadar rijit, pehlivan gibi olmalıdır.
Taşıyıcı sistem konusuna girersek ben hiç susmam ve anlatır dururum (gülüyor). Ama özet geçmek gerekirse sağlamlık konusunda oldukça hassas bir firmayız. Bu nedenle de Kütahya’da halkın ilk tercihi olduk. Müşteri Kütahya’da satılık daire ve dükkan aradığında mutlaka ilk olarak bizim kapımızı çalar. Ayrıca birçok ödül aldık. Bu konuda firmamla övünmekten çekinmiyorum çünkü önceliğimiz insan hayatı. Bu her zaman ilk hedefimizdi ve bu şekilde de devam edeceğiz.
TBDY 2018 hakkında ne düşünüyorsunuz?
TBDY 2018 ile pek çok hesap yöntemi değişti tabi ama 2007 deprem yönetmeliği uygulanırken de gerek taşıyıcı eleman boyutları olsun gerek kolonlardaki çiroz sayısı ve çirozun uygulama şekli olsun; biz zaten pek çok açıdan TBDY 2018 kurallarını yönetmelik çıkmadan önce de uyguluyorduk. Bu konuda Profesör Ahmet Topçu’dan ve Dr. Onur Kaplan’dan eğitim almış olmam büyük avantajdı tabi. Bu nedenle yeni yönetmeliğe çok çabuk adapte olduk. Onun dışında TBDY 2018 pek çok yenilikle hayatımıza girdi, bu doğru. Ancak her yeni yönetmelikle beraber depremlere karşı daha güçlü bir duruş sergilediğimize inanıyorum.
Konut alacak olanlara ne tavsiye edersiniz?
Her yeni deprem yönetmeliği, bir tık daha iyileştirilerek yayımlanıyor. Ancak TBDY 2018 deprem yönetmeliğinde çok daha köklü değişiklikler var. Bu nedenle konut alacakların mümkün mertebe yeni inşa edilmiş, son deprem yönetmeliğine uygun binalardan daire satın almasını öneriyorum. Bunun dışında tabi ki tapu durumu, arsa payı, lokasyon, amortisman süresi gibi etmenlere de mutlaka dikkat edilmeli.