Suyu süzen kaldırımlar, günümüzde sokaklar su geçirmeyen kaldırımlar ile örülü vaziyette. Bu sebepten ötürü beton, fırtına gibi şiddetli yağış durumlarında çıkan suyu aşırı emiyor. Sonuç olarak ani sel baskınları ile karşı karşıya kalıyoruz. Soruna çözüm Kopenhag, Danimarka’dan geliyor. Danimarkalı mimarlık firması Tredje Natur, Climate Tiles isimli modüler bir parke sistemi geliştirmiş. Bu yeni tip modüler parke sistemi, iklim değişikliği ile artan yağışların neden olduğu taşkınların azaltılmasına yardımcı olmayı vaat ediyor.
Sistem nasıl çalışıyor?
Normal bir kaldırım taşını andıran bu sistem, yağmur suyunu biriktirmek ve dağıtmak üzere geliştirilmiş. Küçük gözenekler sayesinde parkelerin üstüne gelen su yatay olarak bağlanmış kanallara aktarılıyor. Ünite gerektiriyorsa suyu depolayabilir, geciktirebilir, yönünü değiştirebilir.
Şekil 1- Teknik dizayn
Sistem, toplanan bu suyu yakınlarda bulunan geçirgen bölgelere aktarıyor; bahçe, park gibi.. Böylece geçirgen bölge tarafından su emiliyor.
Bu parke sistemi, bazı şehirlerin rekor yağışları kaydettiği bir zamanda, kanalizasyondaki stresi azaltarak mevcut drenaj sistemlerine ek olarak hizmet vermektedir.
Projenin müdürü Jeppe Ecklon, “İklim korumasının sadece gizli bir teknoloji olmadığını, aynı zamanda şehrin gizli bağlantılarını anladığımız ve daha iyi bir yaşam kalitesi sunacağımız günlük alanlarımızın iyileştirilmesinde herkesin katkısı olabileceğini göstermek istiyoruz.”diyor.
Faydaları neler?
-Yağmur suyunu biriktiriyor.
Yollar, kaldırımlar insanları birleştirir fakat suyu geçirmez. Gözenekli yüzeyler sokakların yağmur sularıyla başa çıkmasını sağlayacaktır.
–Suyu aktararak çevredeki bitkileri besliyor.
Bitkiler şehirler için pek çok avantaj sunuyor; estetik bir görünüm, sağlıklı bir çevre ve hayvanlar için doğal bir yaşam alanı. Bunu yaparken de olası sel sularını emiyor.
-Sudaki atık maddeleri uzaklaştırıyor.
Çatıdan gelebilecek kış dönemlerinde yüksek miktarda tuz içerebilecek kireçli sular kaldırımlara yönlendirilir. Doğrudan kanalizasyona aktarıldığı için, bitkilere de en kaliteli su sunulmuş ve atıklar da uzaklaştırılmış olur.
Şekil 2- Çatılardan gelen suyun kaldırımlara aktarımı.
Şekil 3- Toplanan suyun geçirgen alanlara aktarımı.
Peki ne zaman piyasaya sürülecek?
Climate Tiles, Danimarka Pazar Geliştirme Fonu tarafından destekleniyor ve daha fazla gelişme için eş finansmanda 145.000 $ (120.000 £) alacak. İlkbahar 2017’den 2018’e kadar, Kopenhag Belediyesi ile birlikte seçilen bir konum olan 22-24 numaralı Heimdalsgade’de test için hazırlanmıştır.
Tredje Natur, 2018’in sonlarına kadar Climate Tiles’ı piyasaya sunmayı umuyor. Daha testler tamamlanmadan pek çok alıcı bu sistem için kuyruğa girdi.
Şekil 4- Heimdalsgade’de test için oluşturulan alanın görünümü.
Meraklısına 😊
Çeviri yaparak yazıyı derlediğim Tredje Natur’un sitesinden konu ile ilgili röportaja erişebilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.