Kızıl Deniz projesi, Suudi Arabistan’nın Kızıldeniz kıyılarındaki 22 adanın lüks tatil yerlerine dönüştürülmesini içeriyor. Toplam 28,000 km²’lik alana sahip bu adalarda plajlar, turistik yerler, konutlar, oteller, dinlenme tesisleri ve bir de havalimanı yer alacak. Bu devasa proje sayesinde yılda 1 milyondan fazla turisti ağırlayacağı tahmin ediliyor. Bu girişim sayesinde ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasını 5.86 milyar dolar arttıracağı düşünülüyor. Aynı zamanda proje, 70 bin kişiye kadar da yeni iş imkanı açacak.
Bu devasa projenin yapımı 2 fazdan oluşacak. 1. Faz, 5 adaya dağılacak 3.000 odalı 14 lüks oteli ve karada 2 tesisi kapsıyor. İlk fazın 2022 yılında tamamlanması bekleniliyor. 2. Fazın 2030 yılında tamamlanmasıyla birlikte bu devasa projede 10.000’e kadar varan otel odaları, dağda dinlenme tesisleri, çeşitli çöl alanları ve 22 adadan oluşan bir turizm merkezini oluşturulmuş olacak.
Turizm merkezi, Umluj ve Al-Wajh şehirleri arasında olan ve krallığın ilk UNESCO Miras Alanı olan Medain Harabelerini de içerecek. Projenin konumu itibariyle çevre ve ekolojik standartlara uyulması için tasarım ön planda olarak çeşitli değişikliklere gidildi. Son güncellemeler ile adaların %75’i korunacak, 9’u ise önemli ekolojik değerlere sahip bölgeler olarak belirlenecek. Ayrıca yüklenici firmadan, çöp ve plastik atıkların denize boşaltılmamasını taahhüt etmesi istendi.
Bir diğer merak edilen konulardan birisi de Suudi Arabistan’da bulunan bazı kuralların bu turizmi etkileyip etkilemeyeceği ve bu kuralların bu turizm merkezinde uygulanacak olup olmadığı sorusuydu. Uluslararası turistlerin buraya gelmesi için vize problemi yaşamayacağı söyleniliyor. Ülkedeki bazı sosyal normların ise burada uygulanmayacağı tahmin ediliyor.
Özellikle son dönemde gündemden düşmeyen Suudi Arabistan’ın Taç Prensi Mohammad bin Salman proje geliştiricilerine yönetim kurulu başkanlığı yapıyor. Proje aynı zamanda Suudi Arabistan Krallığının Vizyon 2030 projelerinden birisi olarak da gösteriliyor.