Araç sahibi olup trafiğe çıkmadan önce tüm kuralları bilmeniz ve kullanacağınız araç için doğru sürücü belgesine sahip olmanız gerekiyor. Her araç için farklı bir ehliyet; her ehliyet için farklı yaş sınırlamaları bulunuyor.
Kullanabileceğimiz birçok araç var ve bunlar için farklı sınıfta sürücü belgeleri bulunuyor. Bunlar M, A1, A2, A, B1, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE, F, G olmak üzere toplamda 17 sınıftır.
Şimdi tek tek bu sınıflara beraber göz atalım.
İçindekiler
Ehliyet dönüşüm tablosu
EHLİYET (SÜRÜCÜ BELGESİ) DÖNÜŞÜM TABLOSU | |
ESKİ SÜRÜCÜ BELGESİ | YENİ SÜRÜCÜ BELGESİ |
A1 sınıfı sürücü belgeleri | M ve A1 sınıfı sürücü belgesi |
A2 sınıfı sürücü belgeleri | M, A1 A2, A ve B1 sınıfı sürücü belgesi. |
B sınıfı sürücü belgeleri | M, B1, B, D1 ve F sınıfı sürücü belgesi. |
C sınıfı sürücü belgeleri | M, B1, B, D1, C1, C ve F sınıfı sürücü belgesi. |
D sınıfı sürücü belgeleri | M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E ve F sınıfı sürücü belgesi. |
E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden önce alınanlar) | M, B1, B, BE, C1 C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı sürücü belgesi. |
E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden sonra almanlar) | M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi. |
F sınıfı sürücü belgeleri | M ve F sınıfı sürücü belgesi. |
G sınıfı sürücü belgeleri | M ve G sınıfı sürücü belgesi. |
M Sınıfı Sürücü Belgesi
Motorlu bisiklet sürücülerinin alması gereken ehliyettir. Herhangi bir sınıftan ehliyeti olan kişi motorlu bisikletleri (MOPED) kullanabiliyor, ancak hiç ehliyeti yoksa o zaman en azından M sınıfı bir ehliyet alması zorunlu hale geliyor.
Başvuru yapmak için ise en az 16 yaşında olmanız gerekiyor. Ehliyet kullanım süresi 10 yıldır.
Yönetmeliğe göre “Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetre küpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli motorlu bisiklet” şeklinde ifade edilmektedir.
A1 Sınıfı Sürücü Belgesi
2 tekerlekli motosikletler için güç olarak 11 kilovat; 3 tekerlekli olanlar için ise 15 kilovat güç sınırını aşmayacak olanlar için alınıyor. Eğer A1 sınıfı ehliyete sahipseniz M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz.
A1 sınıf sürücü belgesi almak amacıyla başvuruda bulunabilmeniz için ise en az 16 yaşında olmanız gerekiyor. Ehliyet kullanım süresi 10 yıldır.
Yönetmeliğe göre ”Silindir hacmi 125 santimetre küpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, iki tekerlekli motosiklet” şeklinde ifade edilir.
A2 Sınıfı Sürücü Belgesi
2 tekerlekli motosikletler için 35 kilovat; 3 tekerlekli olanlar için 15 kilovat güç sınırını aşmayacak olanlar için alınıyor.
Başvuruda bulunmak için en az 18 yaşında olmalısınız. Eğer A2 sınıfı ehliyetiniz varsa A1 ve M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz. Ehliyet kullanım süresi 10 yıldır.
Yönetmeliğe göre ”Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, iki tekerlekli motosiklet” şeklinde ifade edilir.
A Sınıfı Sürücü Belgesi
Güç sınırı 35 kilovat üstü olan motosikletleri kullanacaklara verilir. Güç, ağırlık oranı 0,2’yi geçen motosikletler A sınıfına girer. Sepetli veya sepetsiz olabilir.
Bu sınıfa ait araçları kullanmak için en az 20 yaşında olmanız gerekir. Ayrıca 2 yıl boyunca A2 sınıfı ehliyet de gerekmektedir. Ehliyet kullanım süresi 10 yıldır.
A sınıfı ehliyeti olan kişi M, A1, A2 sınıfına ait olan araçları da kullanabilir.
Yönetmelikte şöyle belirtilmiştir: “Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçen iki tekerlekli motosiklet” şeklinde ifade edilir.
B1 Sınıfı Sürücü Belgesi
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. Bu sınıf ehliyetin B sınıfı ehliyet ile bir ilgisi yoktur. Bu iki sınıf sıkça karıştırılmaktadır.
Motor gücü 15 kilovatı geçmeyen ve ağırlığı 400 kilogramdan fazla olmayan dört tekerlikli motosikletleri kullanacaklara verilir.
Yük taşımacılığında kullanılması durumunda net ağırlığı 550 kilogramı aşmayan dört tekerlikli motosikletleri kapsar. Ayrıca elektrik ile çalışanlarda kilogram hesabında bataryalar dahil edilmez.
Bu sınıfa ait araçları kullanmanız için en az 16 yaşında olmanız gerekir. Ayrıca bu sınıf ehliyeti olan kişiler sadece M sınıfı araçları kullanabilir. Ehliyet kullanım süresi 10 yıldır.
B Sınıfı Sürücü Belgesi
Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyenler B sınıfı ehliyet almak zorundadır. Bu sınıf azami yüklü ağırlığı 4.250 kg olan birleşik araçları kullanabilirler.
Bu sınıfa ait araçları kullanmanız için en az 18 yaşında olmanız gerekir. Ehliyet kullanım süresi 10 yıldır.
Bu sınıfta ehliyeti olan kişiler M, B1 ve ileride göreceğimiz F sınıfı araçları kullanabilirler.
BE Sınıfı Sürücü Belgesi
B sınıfı sürücü belgesi araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara verilir.
Bu sınıfa ait araçları kullanmanız için en az 18 yaşında olmanız gerekir. Bu sınıfta ehliyeti olan kişiler M, B, B1, ve F sınıfı araçları da kullanabilirler. Ehliyet kullanım süresi 10 yıldır.
C1 Sınıfı Sürücü Belgesi
Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacaklara verilir.
C1 Sınıfı Ehliyet yaş sınır 18 olarak belirlenmiştir. Ehliyet kullanım süresi 5 yıldır.
Bu sınıf ehliyet için en az B sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir. Bu sınıfta ehliyeti olan kişiler M, B1, B ve F sınıfı araçları da kullanabilirler.
C1E Sınıfı Sürücü Belgesi
C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya, yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilir.
Bu sınıfa ait araçları kullanmanız için en az 18 yaşında olmanız gerekir. Ayrıca bu sınıf için en az C1 sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir. Ehliyet kullanım süresi 5 yıldır.
Bu sınıfta ehliyeti olan kişiler M, B, BE, B1, C1 ve F sınıfı araçları da kullanabilirler.
C Sınıfı Sürücü Belgesi
Kamyon ve çekici kullanacaklara verilir. Bu sınıfa ait araçları kullanmanız için en az 21 yaşında olmanız gerekir. Ayrıca bu sınıf için en az B sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir. Ehliyet kullanım süresi 5 yıldır.
Bu sınıfta ehliyeti olan kişiler M, B, B1, C1 ve F sınıfı araçları da kullanabilirler.
CE Sınıfı Sürücü Belgesi
CE sınıfı sürücü belgesi C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
En az 21 yaşınızda olmanız gerekiyor ve ehliyet kullanım süresi 5 yıldır. Deneyim şartı olarak en az C sınıfı ehliyet olması gerekmektedir.
Bu sınıfta ehliyeti olan kişiler M, B, BE, B1, C, C1, C1E ve F sınıfı araçları da kullanabilirler.
D1 Sınıfı Sürücü Belgesi
Minibüs kullanacakların alması gereken ehliyettir. D1 sınıfı ehliyet yaş sınırı 21’dir ve en az B sınıfı ehliyet olması gerekmektedir.
Bu sınıfta ehliyeti olan kişiler M, B, B1, ve F sınıfı araçları da kullanabilirler. Ehliyet kullanım süresi 5 yıldır.
D1E Sınıfı Sürücü Belgesi
D1’den farkı, minibüslerin 750 kilogramı geçen römorkları varsa bu ehliyet sınıfını almak gerekir. En az 21 yaşında olmanız gerekir. Ayrıca bu sınıf için en az D1 sınıfı ehliyet gerekmektedir. Ehliyet kullanım süresi 5 yıldır.
Bu sınıfta ehliyeti olan kişiler M, B, BE, B1, D1 ve F sınıfı araçları da kullanabilirler.
D Sınıfı Sürücü Belgesi
Otobüs kullanabilmek için gerekli olan ehliyet sınıfıdır. En az 24 yaşında olmanız gerekmektedir. Bu sınıf için en az B sınıfı ehliyet de gereklidir. Ehliyet kullanım süresi 5 yıldır.
Bu sınıfta ehliyeti olan kişiler M, B, BE, B1, D1 ve F sınıfı araçları da kullanabilirler.
DE Sınıfı Sürücü Belgesi
D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
D sınıfından farkı, otobüslerin 750 kilogramı geçen römorkları varsa bu ehliyet sınıfını almak gerekir.
En az 24 yaşında olmak ve en az D sınıfı ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Ehliyet kullanım süresi 5 yıldır.
Bu sınıfta ehliyeti olan kişiler M, B, BE, B1, D, D1, D1E ve F sınıfı araçları da kullanabilirler.
F Sınıfı Sürücü Belgesi
Traktör kullanacaklara verilir. Bu sınıf ehliyeti almak için en az 18 yaşında olmak gerekir.
F sınıf ehliyeti olan kişi sadece M sınıfı araçları koşulsuz kullanabilir. Ehliyet kullanım süresi 10 yıldır.
G Sınıfı Sürücü Belgesi
İş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara verilir. Bu sınıf ehliyeti almak için en az 18 yaşında olmak gerekir. Ehliyet kullanım süresi 10 yıldır.
G sınıf ehliyeti olan kişi sadece M sınıfı araçları koşulsuz şartsız kullanabilir.