TS 500 şartnamesinde beton sınıfları BS 16 – BS 50 arasında değişmektedir ( ŞEKİL 1 ) .
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde (TBDY 2018) ayrıca; deprem etkisini karşılayacak betonarme elemanlarda; TS EN 206’da belirtilen betonlardan C25 ila C80 beton sınıfları arasındaki beton sınıfları kullanılacaktır. Özel amaçlarla kullanım için beton basınç dayanımının 28 günden farklı yaşlarda tayin edilmesine ihtiyaç duyulması halinde TS EN 206 esas alınacaktır.
Görüldüğü üzere ülkemizde beton kullanımında ulaşılabilen en yüksek sınır BS 80’dir. Oysa ki günümüzde artık BS 800 sınıfına kadar üretim yapılabilmiştir. (Kaynak)
Bağlantıdaki makalede görülebileceği üzere, bu süper (Ultra Yüksek Performanslı) betonda kullanılan ÇELİK FİBERLER sayesinde, bu seviyede dayanıma sahip olup da gevrek olması beklenen betonlar yüksek sünek özellik gösterebilmektedirler. Bu çeşit betonlar dünyada halen uygulanabilmektedirler. Malumunuz bu çeşit çok yüksek dayanımlı ve aynı zamanda sünek olan betonlarda, betonarme çeliği yani donatı kullanımına da gerek kalmayabilir. Bu durumda üniversitelerdeki eğitim sistemleri, kitaplar, yönetmelikler ve sair her şey değişebilirler. Bu muhtemel değişim sürecinin biz neresindeyiz acaba, aslında bu makalenin yazarı bu konuda pek bilgiye sahip değildir. Bu konuda ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NA bir başvurum oldu, cevap bekleyeceğim. Halen piyasada yönetmeliğe uygun olarak kullanılan BS 80 beton sınıfı düşünülürse, BS 800 sınıfı betonun ne anlam ifade edebileceğini kavrayabilmek zor olmasa gerek. Bu seviyede dayanıklılığa sahip bir beton projesiyle henüz karşılaşmadım. Karşılaşanlar varsa yorum alanında tecrübelerini değerli takipçilerimiz ile paylaşabilir.
Ayrıca;
Diğer yazılarıma bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
FATİH TANER VURAL
PROJE VE UYGULAMA DENETÇİSİ İNŞAAT MÜHENDİSİ
ANKARA GAZİ ÜNİVERSİTESİ
0 532 390 97 73