Denizin altında, yani su altında yaşamak artık bir hayal değil. Peki siz su altında yaşamak ister misiniz? Ağaçlardaki rüzgarın sesini çabucak özlemez misiniz?
Bundan yaklaşık 500 milyon yıl önce denizde yaşayan Trilobitlerden esinlenen Giancarlo Zema Tasarım Grubu, bugün dev projesi Trilobis 65 ile karşımıza çıkıyor.Deniz eko-turizm sektörünü tamamen değiştirecek olan fütüristik projeye gelin birlikte göz atalım.
Trilobis 65, altı kişilik ve 20 metre uzunluğunda bir yat ve tekne evidir. 2001 yılından beri devam eden projenin temeli Katar da atılmıştır.
Projenin temel amacını ise tasarım grubu şu şekilde açıklıyor ;
“Herkesin fantastik,sıradışı bir ortamda yaşamaya hakı vardır.”
Dört seviyeden oluşan Tribolis 65, döner merdivenler ile birbirine bağlıdır.
Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 3.5 metre yüksekte bulunan en üst seviyede, kontrol grupları yer almaktadır. Sofistike teknoloji sayesinde kendi aksanında 360 derece dönebiliyor ve bir joystick ile kontrol edilebiliyor.
İkinci seviye ise gündüz dışarıya çıkma imkanı veren ve tüm hizmetlerin karşılandığı deniz seviyesinden yaklaşık 1.4 metre yukarıda olan kısımdır.
Gece için olan seviye ise deniz seviyesinden 0.8 metre aşağıdadır ve içerisinde bir banyo ve motor odası bulundurmaktadır.
Uyku seviyesi de denilen döndüncü seviye ise denizin 3.0 metre altında içerisinde su altı gözlem küresi bulunduran,son teknolojik gelişmelerin kullanılmış olduğu alandır. Gerçek zamanlı olarak deniz yatağı ve balıklar ile ilgili bilgi almanızı sağlayan bir yazılım ve dış aydınlatmayı kişiselleştirebilmeniz için bilgisayar bağlantıları mevcuttur. Cam pencereler elektrokimyasal olduğundan opaklıklarını değiştirebilirsiniz. Bu dışarıdaki ışığa göre otomatik veya manuel olarak yapılabilir.
Trilobis in gövde kısmından bahsedersek tamamen çevre dostu diyebilmemiz mümkündür. Çelikten ve alüminyumdan oluşan yapı yüzde seksen geri dönüştürülebilirdir ve bu çevresel açıdan çok önemli bir yüzdedir.
Tepedeki fotovoltaik paneller ise iç kısımdaki aletler ve eşyalar için gerekli olan güneş enerjisini yakalamakta ve depolamaktadır.
Trilobis in şekli sayesinde daha fazla modüler ünite monte edebilir ve yüzen koloniler oluşturabilirsiniz.Son olarak bu projede uygulanan teknolojilerden bazıları Avrupa Uzay Ajansı ile işbirliği içerisinde gerçeleştirilmiştir.
Kaynaklar: https://www.giancarlozema.com/project/trilobis-65/