İçindekiler
Strafor Köpük Nedir?
Strafor köpük; termoplastik, kapalı gözenekli, polistren taneciklerin şişirilerek birbirine yapışması yoluyla üretilen ve %98′ i hareketsiz kuru havadan oluşan yapı malzemesidir.
Strafor Köpük Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Isı akışını indirgemek için, ısıl (termal) yalıtkanlar kullanılır. Bundan dolayı Strafor köpük ısı yalıtımımda önemli rol oynamaktadır.
- Strafor köpük, genellikle çatılarda, temellerde ve duvarlarda su ve ısı yalıtımı sağlamak için kullanılan preslenmiş polistiren köpük (XPS) malzemeden üretilen bir markadır. Özel bir firmanın ürettiği XPS’lere vermiş olduğu isim olan straforu, genellikle açık mavi rengi ile ayırt edebilirsiniz.
- Strafor köpük, termoplastik özellikteki bir polimerdir. Yani oda sıcaklığında katı durumdadır. Isıtılıp eritildiğinde ve tekrar oda sıcaklığına düşürüldüğünde katı haline dönebilen malzemedir.
- Sıvı haldeyken uygulanması gereken bölgenin ince ve dar yerlerine de sızabilir. Bu özelliği ile birçok imalatta kolaylıkla kullanılabilmektedir.
İnşaat Sektöründe Strafor Köpük Kullanım Alanları
- Duvarların ısı yalıtımı
- Eğimli ve teras çatıların ısı yalıtımı
- Geleneksel asmolen malzemelerin yerine dolgu malzemesi olarak
- Yerden ısıtma döşemelerde
- Çelik dübel
- Tavanların ısı yalıtımı
- Çıkmaların (Konsol) ısı yalıtımı
- Strafor köpük boruların yalıtımı
- Plastik dübel
- Çatı kaplamalarının (ondüline, corrubit vb) şeklinde uygun kesilerek çatıların ısı yalıtımı
- Dilatasyon derzleri
- Granül olarak hafif beton ve yalıtım sıvası üretimi
- Prefabrik binalarda kompozit levha üretiminde mantolama
- Bodrum duvarlarının toprağa bitişik dış duvarlarında su yalıtımını koruma
- Köşe profili
Eğimli Çatılarda Isı Yalıtımı
Strafor levhalar eğimli çatılarda mertek üstünde, mertek altında, mertek arasında olmak üzere üç şekilde kullanılabilir. Mertek üzerinde strafor levha su yalıtımı membranı üzerinde ,mertek arasında veya altında polistren levhaların lambri, alçı pano vb. malzemelerle kaplama imkanı vardır.
Binalarda Dolgu Malzemesi Olarak Strafor
Geleneksel asmolen malzemelerin yerini kullanım kolaylığı, binaya yük getirmemesi, darbe sesi yalıtımın katkısı dolayısıyla köpük dolgu malzemesi almıştır. Strafor, istenilen yoğunlukta (E) sınıfı hammadde ile üretilmektedir. Kullanıcının istediği ebatlarda kesilerek teslim edilmektedir.
Strafor Köpüğün Su Emme Özelliği
Malzemelerin su emme oranı gözeneklerin açık veya kapalı oluşuyla ilgilidir. Direkt su ile temas halinde kapalı gözenekli malzemelerin su emme oranları çok düşüktür. Strafor köpük, kapalı gözenekli bir malzemedir. Su emme oranı çok küçük olduğu için direkt su ile temasında bile özellikleri değişmez.
Strafor köpüğü meydana getiren styrene, suda çözülmeyen ve erimeyen bir yapıda olduğundan kapalı gözeneklerinin duvarları suyu geçirmez.
Strafor Köpüğün Yanmaya Karşı Davranışı
Strafor normal ve alev yürümeyen olmak üzere iki tip üretilmektedir. Strafor köpüğün yanması için sıcaklığın 490 C°’ye ulaşması gerekir. Strafor köpüğün yanması sonucu ortaya çıkan gaz miktarı, ahşap gibi her binada kullanılan birçok malzemeden daha azdır. Çok soğuk tesisler için en ideal malzemelerdendir.
Strafor Köpüğün Ömrü
Strafor köpük, uzun ömürlü bir malzemedir. Strafor köpük doğru yerde, doğru kalınlık ve yoğunlukta, yapı fiziği ve inşaat kurallarına uygun şekilde uygulandığı takdirde malzemenin yok olması olanaksızdır. Nitekim Almanya’da 31 yıllık teras çatıdan alınan 20 kg/m³ lük strafor malzemesi bilirkişi huzurunda test edilmiş ve malzemenin özelliğini kaybetmediği görülmüştür.
Kaynaklar / References
- Metpordekor
- Strafor İstanbul