Bu yazıda idareyle veya işverenle imzalanacak sözleşmede nelere dikkat edilmesi gerektiği, hangi bölümlerin olabileceği hususlarını inceleyeceğiz.
Bir önceki yazımızda taşeron sözleşmelerinin nasıl hazırlanacağını anlatmıştık. Bu yazımızda önümüze gelen sözleşmede dikkat edilmesi gereken hususları anlatmaya çalışacağım.
İdare ve taşeron sözleşme taslaklarını teklif vermeden önce dikkatlice incelemek gerekiyor.
İdare ve taşeron sözleşme taslaklarını teklif vermeden önce dikkat edilmesi gereken hususlar
- İşin süresini, havanın fen noktasında çalışmaya uygun olmayan günlerine dikkat edilmelidir. Yüklenici/taşeron olarak işi bu sürede bitirmeye hazır mı bu konu netleştirilmelidir.
- Ödenek durumu ve ödemenin hangi süreler içinde yapılacağı konuları firmanın finans açısından işi devam ettirmeye yeterli olup olmadığı konusunda incelenmelidir. Yine aynı şekilde avans verilip verilmeyeceği de bu konu çerçevesinde incelenmelidir.
- Fiyat farkı konusu, katsayılar ve endekslerin yer aldığı bölüm.
- Kabullerin hangi şartlar altında yapılacağı, garanti/teminat sürelerinin ne kadar olacağı.
- İstenen teknik personellerin nitelikleri, mezuniyet bilgileri ve kıdem süreleri. Firma bünyesinde istenen kadar teknik personel yer alıyor mu veya istihdam edilebilir mi?
- Sözleşmede hangi şartlarda değişiklik yapılabilir, değişiklik yapılırsa uygulanacak hükümlerin belirtildiği bölüm. Bu bölümde iş artış/azalış durumundaki yükümlülükler açıklanır.
- Gecikme durumunda uygulanacak ceza oranı veya tutarı. İşi yapacak firma gecikme olabilecek bir durumla karşılaşırsa ne oranda ceza uygulanacağı, cezanın hakedişten mi kesileceği, teminattan mı karşılanacağı bu bölümde incelenir.
- Sözleşme hangi durumlarda fes edilebilir?
- Yüklenici/Taşeron tarafından çalıştırılacak personelin nitelikleri, sayısının yer aldığı bölüm.
- Damga vergisi, harç, pul tutarlarını kimin ödeyeceğine ilişkin hususların yer aldığı bölüm.
- Teminat miktarlarının ve cinsinin ne olacağının geçtiği bölüm.
- Özel bir iş yapılıyorsa yüksekte çalışma, dağcılık gibi sertifikalar, TSE, ISO gibi belgeler istenebilir. Bunun yer aldığı bölüm.
- İş sağlığına ilişkin uyulması gereken hususlar. Firmanın burada geçen hususları taşıyıp taşımadığı analiz edilmeli. Eğer taşımıyorsa temin edip edemeyeceği karara varılmalıdır.
- İş yeri sigortalanmasına ilişkin hususlar. Sigorta bedellerinin kim tarafından ödeneceği, sigorta kapsamında nelerin teminat altına alınacağı konuları.
- Sözleşmedeki eklerin neler olduğuna dikkat edilmelidir. Varsa teknik şartnamede nelerin yer aldığı, birim fiyatlar tablosu, birim fiyat tarifleri, vekaletname, imza sirküleri, ticaret sicil kaydı vs.
Bir sözleşmede dikkat edilmesi gereken hususları özetlemeye çalıştım. Sözleşmedeki şartları taşımamak işin eksik kalmasına, gecikme cezasına ödenmesine neden olabilir. Her sözleşmede farklı şartlar, hususlar yer alabilir.
İş kapsamında neler yaptırılacağı, ödemelerin nasıl olacağı, teminata dair şartlar, İSG hususları, teknik bilgiler, birim fiyat cetvelleri hemen hepsi sözleşmede yer alır.
İdare ile imzalanacak sözleşmeler ihale dosyasında yer alır. Bu sözleşme üzerinde değişiklik, düzenleme yapmak mümkün değildir. İhaleye teklif verilmeden önce incelenmeli. Firmanın sözleşme şartlarına uygun olup olmadığı tahlil edilmelidir.
Taşeron ile imzalanacak sözleşmeler genelde karşılıklı müzakere sonucu hazırlanır. Taşeronluk yapacak firmanın sözleşmede yer alacak şartları taşıması gerekir veya burada yer alacak şartları iş kapsamında sağlaması gerekir.