Biliyorsunuz ki CV nedir? nasıl hazırlanır? konusuyla alakalı sitemizde yazımız mevcut. Biz bu yazımızda var olan CV mizi ne şekilde düzenlersek bir adım önde oluruz? CV’mizi dikkat çekici ve incelemeye değer hale getirebilmek için neler yapabiliriz gelin birlikte inceleyelim.
- İnfografik CV :
- Kullandığınız CV herhangi bir programın hazır şablonuyla hazırlanmış veya word dosyası şeklinde olmamalı. Kendi oluşturduğunuz özgün bir şablonu kullanmak çok mühim. Bunun için powerpointten yararlanabilirsiniz.
http://www.nkariyer.com/yonetim/2018/1/22/etkili-cv-hazirlama-teknikleri
2) Fotoğraf :
- Etkili ve dikkat çeken bir CV için ilk adım fotoğraf. Fotoğraf kesinlikle bizi ön plana taşıyacak efektif bir adım. Fotoğrafımız mutlaka profesyonel olmalı. Giysilerimiz özenli olmalı gömlek veya ceket tercih edilmeli, kadınlar çok abartılı makyajdan kaçınmalı.
3) Dil :
- CV’nizin dili yine önemli etkenlerden biri. İngilizce olması sizi kesinlikle bir adım öne çıkaracaktır.
4) Ön yazı :
- Ön yazı çoğu kişinin atladığı bir adımdır. Çok uzun olmamakla birlikte yazmanızda fayda var. Bunun için önce bir iskelet oluşturulmalı. Burada :
1) Sesleniş
2) Başvuru gerekçeniz
3) Başarı hikayeniz, işe alınmanız için kanıtlarınız
4) İyi dilekleriniz
5) Saygılarımla ve iletişim bilgileriniz
- Bu iskelet yapısında kısa ve öz her seferinde kopyala yapıştır şeklinde değil de ilana göre düzenleyebileceğiniz özenli bir yazı CV’nizin incelenmesi için güzel bir kanıt yöntemidir.
- Ön yazınızda eğitiminiz, stajlarınız, seyahat edip edemeyeceğiniz ve neden o pozisyonla neden ilgilendiğinizi belirtebilirsiniz.
5) Başlıklar :
Başlık sıralamaları çok önemli. Yeni mezunsanız eğitim bilgileriniz ilk sırada olmalı. Eğer tecrübeliyseniz deneyimleriniz ön planda olmalı. Başlıklar şu şekilde sıralanabilir :
- İletişim Bilgileri
- Kişisel Bilgiler
- Dil Bilgisi
- Eğitim
- Deneyimler
- Yetenekler
- Sertifika ve Projeler
- Hobiler
6) Başlıkların İçerikleri :
- Deneyim kısmında çalıştığınız şirketi ve iş tanımınızı kısa ve öz tanımlamanız yararınıza olacaktır.
- Yetenekler kısmında soft skin ve teknik olmak üzere iki aşamalı değerlendirme yapabilirsiniz. Burada teknik kısım pozisyon için gerekli yetkinlikleri içeriken soft skin yetkinlikler kendinizde güçlü bulduğunuz ve geliştirilebilir potansiyel yetenekleriniz hakkında bilgi vermelidir.
- Yine yetenekler kısmında başvuracağınız ilanda aranan özellikler ve ilandaki anahtar kelimeler göz önünde bulundurularak geliştirilebilir.
7) İlgi Alanları :
- Kitap okumak, dizi izlemek gibi klişe söylemlerden uzak durun. İlgi alanlarınız efektif olmalı. Spor yapmak değil de reformer pilates gibi ya da sinemaya gitmek değil de Michael Bay filmleri gibi tabirler daha özgün kılacaktır. Ve tabi bunlar gerçek ilgi alanlarınız olmalı çünkü iş görüşmesinde karşınıza çıkabilecek etkenler bunlar.
8) LinkedIn :
- LinkedIn kullanıyorsanız CV’nize profilinizi ekleyebilirsiniz.
REFERENCES / KAYNAKÇA
https://www.youtube.com/watch?v=bdxo9HIv7wA – Banu Çakar