Sırbistan Belgrad Gezisi ve Tavsiyelerimiz
Geçtiğimiz kasım ayı içerisinde, ben bu pasaportu niye aldım düşüncesi ile bir seyahat planlaması yapıp şöyle bir gezip geldik. Sanal Şantiye için Belgrad Gezisi tavsiyelerimizi aktarmak istiyorum. Bu gezimizde Denizli-İstanbul, İstanbul-Belgrad, Belgrad-Kahire, Kahire-Kuveyt, Kuveyt-İstanbul ve İstanbul-Denizli olmak üzere toplam 7.150 km kadar bir uçak seyahati gerçekleştirmişiz. Bayağı yorulduk ama değdi diyebiliriz.
Peki Neden Bu Kadar Dolandık?
Öncelikle uçak biletlerinin en iyi fiyatlaması bu şekildeydi. En önemli tercih sebebimiz bu oldu. Asıl gezmeyi planladığımız yer Mısır olsa da önce Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ı görmek çok güzel oldu. İşin kökeninde çok sevdiğim Balkanlar’ı da hiç görmemiş olmam da yatıyor. Bu nedenle Mısır’a gitmeden Belgrad’ı gezmek oldukça güzel, bir o kadar da yorucu oldu diyebiliriz.
(Tam burada eklemek isterim ki bir insan neden ülkeden çıkarken para ödemek zorundadır hala anlamış değilim? Ülkeden çıkacaksan haraç vereceksin der gibi harç almak hoş değil diye düşünüyorum. Neyse devam.)
Sırbistan’a ait Air Serbia anladığım kadarıyla THY ile birlikte ortak seferler düzenliyor. Air Serbia bu nedenle Sırbistan’a gidecekler için uygun ve idare edilebilir bir servis sunuyor. Uçak seyahatim sırasında uçağın yaşını düşünerek acaba bu uçaklar THY’nin eski uçakları da bunu Sırbistan’a verip kazan kazan olarak mı kullanmışız diye düşünmedim değil.
Aktarmalı bir uçuşta iki sefer arasında 12 saat fark olmasının amacının da Belgrad gibi bir başkentin gezilmesi için bir süre oluşturmak diye düşünüyorum. Mısır’a gitmek için değer mi? Evet gezmeyi seviyorsanız hayli hayli değer.
Peki Vize Konusunu Nasıl Çözdük?
Geçmişte Sırbistan bizden vize talep ediyordu ancak Türkiye ve Sırbistan karşılıklı anlaşarak bu konuda 90 güne kadar vizesiz pasaport ile seyahate izin verdi. Bu konu çok önemli. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak gezmemizin önündeki en büyük engel vize konusu oluyor. Bu nedenle gezmeyi sevenlerin mutlaka vize konusunu hızlı çözebilecekleri veya vizesiz gezebilecekleri ülkeleri araştırmasını ve bilmesi gerektiğini önemle vurgulamak isteriz.
Bu konu sektörel ve mesleki açıdan da inşaatçılar için çok önemli ki daha önce Ukrayna’ya turist olarak gidip işleri kontrol etmişliğimiz var. Hangi ülkeye gidip orada çalışabileceğinizi veya çalışmaya başlamadan giriş yapabileceğinizi bilmeniz çok önemli.
Sırbistan’a vardınız, uçaktan inince pasaportlarınızı bir ön kontrolden geçiren polis memurları var. Bu noktada kesinlikle size tavsiyem gidecekseniz, giyiminize özen gösterin ki mülteci kılığı tabiriyle giderseniz, gözümüzle şahit olduk sizi detaylı kontrol noktasına alıyorlar. Neyse ki ilk kontrolden de pasaport kontrolünden de hızla geçtik ve sorun olmadı.
Nikola Tesla Havalimanı’ndan Şehre Ulaşım
Nikola Tesla Havalimanı şu an inşaat çalışmalarının da olduğu gelişen bir havalimanı diyebilirim. Ancak genel manada bir ülkenin başkentine ait havalimanının daha farklı olması gerektiğini insan düşünmüyor değil elbette. Tüm bunlarla beraber teknolojik olarak havalimanı oldukça verimli, şöyle ki çıkar çıkmaz avro veya dolarınızı Sırbistan Dinarı’na dönüştürebileceğiniz ATM’ler mevcut. Bu cihazlar paranızı şehir içindeki bürolardan daha değerli olarak alıyorlar, bu nedenle paranızı mutlaka bu cihazlardan dönüştürün diyebiliriz.
Sırp Dinarımızı makineden alıp dışarı çıktık, havalimanından şehre nasıl ulaşacağız keşmekeşi oluşuyor bir anda. Bu konuda şehre ulaşmanın iki yolu var. İlk seçenek A1 minibüs hattını kullanmak, ikinci seçenek ise 72 numaralı otobüs hattını kullanmak. A1 minibüsleri ile şehrin başka bir noktasına para ödeyerek gidebiliyorsunuz. 72 numaralı otobüse binmek isterseniz SMS atarak bilet almanız gerekiyor ki mobil hattınız yoksa bu mümkün değil. Yerel toplu ulaşım şirketinde güvene dayalı sistem mevcut yani biletsiz yakalanırsanız büyük ceza yiyorsunuz. Bu noktada tavsiyemiz A1 minibüs hattını kullanmanız. Havalimanı şehre yaklaşık 15 Km kesinlikle bir araç bulmadan gidemezsiniz. Taksiciler ise çok da güvenilir değiller. Şehir merkezine ulaştığınızı varsayarak, merkezde kiosk adı verilen küçük marketlerden saatlik, günlük, vb turistik biletler (Bus Plus Kart) alabilirsiniz. Şehir merkezinde 2 adet farklı güzergahı olan M1 ve M2 adında tramvay da mevcut bunları da gezerken kullanabilirsiniz. Özellikle M2 tramvayı turistik gezi amaçlı yapılmış gibi…
Belgrad Şehir Merkezi
Şehir merkezine ulaştığınızda Sava Nehri ve Tuna Nehri’nin üzerinde birçok köprülerden geçeceksiniz. Bu köprülerin hepsi sizi şehrin ana merkezi olan Eski Belgrad olarak da adlandırabileceğimiz yere götürecektir. Şehre vardığınızda mobil hattınız yok ise şehrin bir çok yerinde ücretsiz internet bulabileceğiniz mağazalar mevcut değerlendirebilirsiniz.
Şehri araştırdığınızda gezilecek yerlerin Kalemegdan Kalesi ve çevresinden başladığını göreceksinizdir. Bizim tavsiyemiz de ilk olarak oraya giderek gezmeye başlamanız yönünde. Şehirde nereler gezilebilir diyorsanız kısaca sıralayalım.
1) Kalemegdan Kalesi ve Parkı,
2) Kalemegdan’da bulunan Pobednik Anıtı,
3) Bayraklı Cami,
4) Skadarlija Caddesi,
5) Nikola Tesla Müzesi,
6) Cumhuriyet Meydanı,
7) Aziz Sava Katedrali,
8) Aziz Mark Kilisesi,
9) Taş Meydan Parkı,
10) Sırbistan Ulusal Müzesi, gibi daha birçok yer mevcut…
12 saatlik Belgrad turunda, biz bunlardan bir kaçını gezebilme fırsatı bulduk. Kalemegdan’da Pobednik Anıtı’nı bulmak çok zor oldu ve bayağı yürümem gerekti. Nicola Tesla Müzesi’ne kadar gidip gezemeden dönmek zorunda kaldım. Aklınızda bulunsun Tesla Müzesi saatte bir ve rehber eşliğinde gezilebiliyor. Cumhuriyet Meydanı’nın altında Skadarlija Caddesi var. Güzel restoranların çoğu orada. Benim en çok beğendiğim yer ise Osmanlı Dönemine ait olan Bayraklı Camii oldu. Bayraklı Cami yakın geçmişte TİKA tarafından restore edilmiş ve halihazırda kullanılan bir ibadethane durumunda. Açıkçası koca şehirde kokusu en güzel mekan orasıydı diyebilirim.
Belgrad’da Ne Yenir?
Belgrad’a gitmeden önce araştırmıştım. Cevabcici adında köfte tarzı bir yemeğin olduğunu ve yenmesi gerektiği yazıyordu. Sırbistan genel manada yapısal ve kültürel olarak Rus Kültürünü benimsese de yemek kültürü Osmanlı Türk Mutfağından etkilenmiş. Çünkü Cevabcici kiril alfabesiyle yazılmış Kebabcici gibi bir okunuşa sahip yani kebap diye parmak köfte yiyorsunuz. Cevabcici yiyecekseniz de kesinlikle Cumhuriyet Meydanı’nın altında bulunan Gurme Restoranı tavsiye ederim. Bir türke ait olan bu restoran genel manada leziz ve temiz diyebilirim.
Bunun dışında birçok güzel tatlı dükkanı bulunuyor. Büyük caddelerde ise yine yörede sevilen baharatlı patlamış mısır satan dükkanlardan atıştırmalık yiyecek alabilirsiniz.
Son olarak ülke balkanlarda olduğu için gitmeden mutlaka hava durumuna bakın ve gerekli ekipmanınızı yanınıza alın derim ki yağmur yağınca benim gibi altında ıslanmayın… Ayrıca en önemli konuyu unutuyordum, mutlaka telefonunuza çevrimdışı haritalara gideceğiniz yeri ekleyin ki kaybolmayasınız.