Türkiye’de bir yıl içinde irili ufaklı yaklaşık 200bin iş kazası meydana geliyor. Bu kazalarının yarısı, yaz aylarında gerçekleşiyor. Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, yaz aylarında daha fazla iş kazası yaşanmasının en önemli sebebi olarak çalışma ortamlarındaki termal konfor eksikliğini işaret etti.
Türkiye’de bir yıl içinde irili ufaklı yaklaşık 200bin iş kazası meydana geliyor. Bu kazalarının yarısı, yaz aylarında gerçekleşiyor. Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, yaz aylarında daha fazla iş kazası yaşanmasının en önemli sebebi olarak çalışma ortamlarındaki termal konfor eksikliğini işaret etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın son 5 yıllık verilerine göre, bir yıl içinde yaşanan iş kazalarının yaklaşık %50’si Mayıs-Ağustos dönemlerinde gerçekleşiyor. Genellikle işverenin önlem almaması, işçinin dikkatsizliği, mesleki eğitim eksikliği gibi durumlar nedeniyle yaşanan bu kazaların yaz döneminde artmasıyla ilgili uzmanlardan değerlendirme geldi. Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, bu dönemde yaşanan kazalarda artış olmasını işyerlerindeki termal konfor eksikliği ile alakalı olduğunu belirtti.
Dr. Ali Çolak, “Termal konforun sağlanmadığı, yani çalışma ortamı sıcaklığının, çalışanların sağlığına zarar vermeyecek şekilde düzenlenmediği ortamlarda, sıcağın getirdiği bunalım ve yorgunluk hissiyle çalışanlar dikkatsiz davranır. Bu da yaralanmalı ya da daha ağır sonuçların olduğu iş kazalarına yol açabilir” dedi.
Çalışma alanlarında uygun noktalara iklimlendirme sistemlerinin konumlandırılması gerektiğini ifade eden Dr. Ali Çolak, inşaat, tarım, asfalt bakımı gibi açık havada ve ağır fiziksel işlerde çalışanlar için de belirli gölgelik alanların ve yeterli içme suyu olanaklarının sağlanması gerektiğini belirtti.
Çalışanlar da Dikkat Etmeli!
Sıcak havalara karşı, sadece işverenin işyerinde alacağı önlemler de yeterli olmuyor. Dr. Ali Çolak, çalışanların da yaşam alanlarındaki termal konforu sağlaması gerektiğini belirtti. “Uyku saatlerindeki sıcaklık sebebiyle uyunamaması, ertesi gün çalışma alanında huzursuzluk, baş dönmesi ve halsizlik gibi durumlar yaratır. Bu da dikkatin dağılmasına ve iş kazasına sebep olabilir” dedi.
Uzuv kopmalı kazalarda da yaz aylarında artış yaşanıyor!
TİSK Mikrocerrahi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Özkan, uzuv kopmalı iş kazalarının da yaz döneminde arttığını belirtti. Bu dönemde çırak olarak çalışan öğrencilerin ve hasat döneminde kullanılan tarım araçlarının bu artışta büyük etkisi olduğunun altını çizdi.