Shingle (Şıngıl) Nedir?
Ülkemizde genellikle çatı kaplamalarında kırılgan ve sert kaplamalar tercih edilir. Fakat bu malzemelerin sebep olduğu sorunlar halk arasında çoğunlukla bilinmektedir. Ekonomik ve sağlam olarak bilinen shingle çatılar, kaplama amacıyla kullanılan malzemeler arasında en fazla tercih edilen türlerdendir. Özellikle eğimli çatıların kaplamasında su izolasyon malzemesi olarak tercih edilmektedir.
Shingle çatılar, esnek yapısıyla, geleneksel olarak tercih edilen diğer çatı kaplama malzemelerinden farklıdır. Kırılgan ve sert olmaması sayesinde rüzgar ve diğer kötü hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Shingle çatıda diğer çatı kaplama malzemelerinde olduğu gibi kalkma ya da uçma gibi olumsuzluklar daha az sorun oluşturur.
2022 Yılı Birim Fiyatları – Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Shingle çatı, hafif olmasıyla da çatı iskelet maliyetini düşürerek ekonomiklik sağlar. Uzun ömürlü olan shingle çatılar, farklı renk seçenekleriyle yapılara dekoratif görünümler de kazandırır.
Shingle (Şıngıl) Özellikleri
- Benzerlerine kıyasla daha hafiftir.
- İskelete gereksiz yükler yüklemez.
- Uygulama işlemi kolay ve pratiktir.
- Su geçirmezliği sayesinde içeriye kolayca su almaz.
- Her çeşit binaya uygulanabilir esnek özelliklere sahiptir.
- Hoş bir görüntü sunar.
- Çatı iskelet maliyetini düşürür.
Shingle Uygulaması Nasıl Yapılır?
Shingle çatı kaplamalarının tercih edildiği eğimli çatılarda yapılacak uygulamalarda mertekler üzerine nemden etkilenmeyen gerek kar yükü gerekse de çalışanların ağırlıklarına karşı dayanıklı ve esnemeyen OSB yönlendirilmiş yonga levha veya kontrplak levhalar şaşırtmalı olarak çakılmalıdır.
Bu levhaların yerleştirilmesi esnasında ısıl genleşmeler göz önüne alınarak merteklerin üzerine yerleştirilen levhaların arasında 2 mm boşluk bırakılmalıdır. Levhaların uzun kenarları saçağa paralel olacak şekilde yerleştirilmelidir.
Oluşturulan altyapının üzerine uygulama öncesi ve sonrasında altyapıyı korumak, shingle montajı sırasında kuru yüzey elde etmek ve rüzgar tarafından sürüklenen yağmur veya kar sularına karşı ikinci bir koruma sağlamak amacıyla su yalıtım malzemeleri serilir. Saçağa paralel olarak serilen bu bitüm esaslı shingle altı örtülerinde enine en az 10 cm boyuna en az 5 cm bindirecek şekilde uygulanmalıdır.
Su yalıtımı örtüsünün uygulanmasının ardından özel shingle çivileri kullanılarak, Shingle Uygulama Kılavuzu’nda belirtilen esaslara uygun olarak saçak hizasından mahyaya doğru çapraz bir şekilde kaplama yapılır. Başlangıç sırası için üstteki bantın alt hizasından kesilen parça kullanılır.
Başlangıç parçası shingle parçaları arasındaki boşlukların kapatılmasını sağlar. Çatı yüzeyinden süzülen suların oluklara aktarılması için bir miktar dışarıya doğru taşırılmalıdır. İkinci ve diğer katlarda daima dilimin yarısı kesilerek ek yerleri şaşırtmalı olacak şekilde çapraz olarak uygulanmalıdır.
Montajda kullanılan geniş başlı çiviler alüminyum veya paslanmaz çelikten yapılmış olmalıdır. Çivi uzunluğu alt kaplama malzemesine en az 2 cm girecek şekilde olmalıdır. Eğer alt kaplama kalınlığı 2 cm’den az ise çivi çatı kaplamasını geçerek en az 3 mm taşmalıdır. Çivi sayısı çatı eğimi ve iklim koşullarına göre belirlemelidir.
Aşağıda sitemizde yer alan diğer tavsiye içeriklerimize göz atabilirsiniz.