Shanghai Dünya Finans Merkezi
Yapı Bilgileri:
Yükseklik: 494,33 metre
Kat Sayısı: 101
İnşaat Alanı: 381,600 m2
Nerede: Çin
İnşaat Başlangıç Tarihi: 1997
İnşaat Bitiş Tarihi: 2008
Bu dev gökdelen 36’dan fazla bankaya ev sahipliği yapıyor. Çok şık ve estetik olan bu binanın üzerindeki yuvarlak delik rüzgarın binaya olan basıncını azaltmak için tasarlanmıştır…
Bu ihtişamlı yapının yapımına 27 Ağustos 1997’de başlandı. İnşaat alanı 381,600 m2 idi
7 gün 24 saat, hiç aksamadan inşaat devam ettirildiği için, bina kısa sürede 40m yüksekliğe ulaşmıştır
KPF tarafından tasarlanan Şangay Finans Merkezi kulesinin fiziksel şeklini ve yapısını iki merkez arasındaki etkileşim oluşturuyor. Eski çinliler tarafından dünyayı temsil etmek üzere kullanılmış kare prizma “kozmik kemerlerle” kesişir ve “binanın dikey konumunu” vurgular.
Bu geometri binanın üst katlarına geniş gökyüzü kapısı oyulması ile daha da çarpıcı hale getirilmiş. Binanın temel geometrisini güçlendiren gökyüzü kapısı yükseldikçegenişler ve üzerinde kulenin karşılıklı köşelerini tek bir noktada birleştiren bir gökyüzü köprüsü yer alıyor.
Çok yönlü ve dinamik karma kullanımlı yapıya sahip olan Şanghay Finans Merkezi sadece Liujiazui’nin bir şehir merkezi olarak bugünkü faaliyetlerini destekleyen fonksiyonları içermekle kalmayacak aynı zamanda bir canlılık hissi ve iş saati sonrasında hareket hissi yaratacak şekilde tasarlanmıştır.
Bina yüksekliği 2003 yılında 390 metre’ye ulaştı
Bu mega gökdelende ofisler, konferans tesisleri ve ticari alanların yanı sıra lüks oteller, kaliteli perakende mağazaları ve restoran tesisleri ve ayrıca binanın çarpıcı gökyüzü kapısının olduğu yerde de bir gözlem güvertesi yer almaktadır.
Şangay Finans Merkezinin 94. katında toplamda 700 metrekareden daha geniş bir alana yayılan geniş bir gözlem alanı yer almaktadır ve aynı zamanda burada eğlence etkinlikleri, bilgi seansları ve diğer toplantılar gerçekleştirilebilmektedir.
Şanghay Dünya Ticaret Merkezi yapımı sırasında bir yangın geçirdi yaklaşık iki saat boyunca yanan binada çökme tehlikesi olmadığı yetkililerce belirtildi.14 ağustos 2007 tarihinde saat 16.35 de 40. katta yangının başladığını ve bir saat kırk beş dakika devam ettiğini söylediler. Açıklamada, yangının binanın dengesine etki etmeyeceği gerekenin yapılacağı belirtilmiştir.
Şangay Finans Merkezinin genel tasarımı ve programatik konfigürasyonu Asya’nın önemli bir sınır taşı ve Şangay’ın yeniden geliştirilmesinin sembolü olarak binanın rolünü desteklemiştir. Şangay Finans Merkezinin benzersiz olması, kuleyi Şangay şehrinin yeni ikonu haline getirmiştir.
2007
1997 yılında yapımına başlanan bina 2008 yılında hizmete girmiştir. 94, 97 ve 100 üncü katları turizme açılmış olup 100 üncü kata 150 rmb karşılığında çıkılabilir ve 475 metreden bütün Shanghai görülebilir.Binilen asansör ile 66 saniyede 94 üncü kata ulaşabilir. Asansör yükselirken kulaklardaki basınç hissedilebilir.
100 üncü katın tabanında cam döşemeler ter almaktadır.Üzerinde yürürken insanın başı döner.Bu yüzden bu cam tabanda yürümeden önce uyarı yapılır.Bu olağanüstü cam taban, özellikle yağmurlu günlerde bulutlarla aynı seviyede olmanın nasıl birşey olduğunu gösterir.
Aşağıdaki video’dan bu bölümü izleyebilirsiniz.
Bina dış cephe temizliği bina yanına montelenmiş özel bakım üniteleri aracılığıyla yapılmaktadır.Bu işlem binanın baş döndürücü yüksekliğinden başlar, alt katlara kadar devam eder.
Bir karenin içerisinde, dairesel bir şeklin içinde bulunan gökyüzünü temasının; Çin mitolojisinde Dünya’yı temsil etmesi bu kararı vermeyi kolaylaştıran en önemli etkenlerden biriydi . Ancak Çinlilerin Japon bayrağını temsil ettiğini düşünerek, bu görkemli yapının üstünde bir yuvarlak bulunmasına karşı çıkmalarıyla, bu proje değişmiştir. Bunun yerine yine rüzgarın, gökdelen üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla gökdelenin tepesini ikiz kenar yamuk olarak inşa etmişlerdir. Binanın 12 katında bir dayanıklı sığınaklar vardır.Sığınakların yapımında ateşe karşı dayanıklı çelik kullanılmıştır.
Shanghai Dünya Finans Merkezi 850 milyon dolara malolmuştur.
(http://forum.donanimhaber.com/m_65797363/tm.htm)