Sentetik Örtü Tipi Su Yalıtım Malzemesi Nedir?
Kauçuk veya plastik ham maddelerden mamul, ülkemizdeki standart kalınlıkları 1.2 mm ile 2.0 mm arasında değişen, taşıyıcılı veya taşıyıcısız olarak üretilen su yalıtım malzemeleri Sentetik Örtü olarak adlandırılmaktadır. Bu örtüler sıcak hava kaynağı veya kimyasal yapıştırıcılar ile birbirlerine veya uygulandıkları yüzeylere yapıştırılabilirler. UV dayanımlı çeşitleri de olan örtü tipindeki bu ürünler yatay yüzeylerde serilerek, düşey yüzeylerde asılarak uygulanmaktadır.
Sentetik Örtü Tipi Su Yalıtım Sistemleri Nelerdir?
Sentetik örtü tipi su yalıtım sistemleri üretildikleri ham madde cinsine ve son mamul özelliklerine göre başlıca beş kategoride incelenebilir. PVC (Poli Vinil Klorür), TPO (Termoplastik Poliolefin), EPDM (Etilen Propilen Dienmonomer), HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen) ve FPO (Esnek Poliolefin) ismi ile bilinen ürünler sentetik örtü tipi su yalıtım malzemeleri olarak kabul edilebilir.
Sentetik Örtü Tipi Su Yalıtım Sistemlerinin Genel Özellikleri Nelerdir?
Sentetik örtü tipi su yalıtım sistemleri, yüzeysel olarak yalnızca pozitif yönden uygulanabilirler. Bu sebeple sadece yeni binalardaki veya eski binaların yenilenen mahallerindeki su yalıtım ihtiyaçlarının tekniğine uygun olarak giderilmesinde kullanılabilen sistemlerdir. Özellikle basınçlı su etkisine maruz kalan toprak altındaki yüzeylerin ve toprak üzerindeki büyük alanların geçirimsizliğinin sağlanmasında sıkça tercih edilmektedirler.
Çoğunlukla tek kat olarak uygulanmaları, rulo boyutlarının büyük olması ve ek yeri yapıştırma yöntemlerinin hızlı olması sebebiyle, özellikle büyük alanlardaki imalat sürelerini ciddi anlamda kısaltan sistemlerdir.
Çoğu sistemin uygulandığı yüzeyden bağımsız çalışıyor olması, sistemin uygulandığı yüzeylerde oluşacak deformasyonlardan (çatlak, çökme, ayrışma vb.) direkt olarak etkilenmesini önlemektedir. Yüzeye tamamen yapıştırılarak veya mekanik tespit yöntemi ile bağlanan sentetik örtüler ise yüzeylerde oluşacak deformasyonlardan direkt olarak etkilenebilirler. Böyle durumlarda da ürünlerin mekanik özelliklerinin (çekme mukavemeti, kopma uzaması vb.) yüksek olması, ürünlerin deformasyon risklerini azaltmaktadır.
Uygulama yöntemi sebebiyle ekli bir su yalıtım katmanı oluşturan bu sistemlerin en büyük dezavantajlarından bir tanesi yüzeyden bağımsız uygulanmaları durumunda, olası su kaçaklarına sebep olan problemlerinin bulunmasının zorluğudur. Ayrıca böyle durumlarda negatif yönden yapılacak tamiratlarda da başarılı sonuç almak neredeyse imkansızdır.
Sentetik örtülerin bir kısmının antibakteriyel özellik taşıması ve içme suyu ile temasa uygun olması bu sistemlerin su depolarındaki kullanımlarını ciddi oranda artırmaktadır.
Bu sistemlerin bir çoğu, uygulandıkları yüzeye yapıştırılmamaları sebebiyle, nem oranı yüksek veya ıslak yüzeylere uygulanabilirler. Böylece, kullanıcılara mevsim ve hava şartı etkeninden bağımsız olarak uygulama yapma fırsatı sunarlar. Ancak, malzemelerin depolanması ve uygulanması sırasında malzeme ve ortam sıcaklığı kriterlerine üreticinin önerileri doğrultusunda uyulması gerekmektedir. Bu sayede hedeflenen performansa ulaşabilmek daha kolay olacaktır.
Üzeri açık kalacak çatılarda, taşıyıcılı sistemlerin mekanik tespit yöntemi ile uygulanması, rüzgar yüklerine karşı dayanım sağlanabilmesi için büyük fayda sunmaktadır.
Birçok sentetik örtü tipi su yalıtım sisteminin kimyasal dayanımının yüksek olması, bu sistemlerin arıtma tesisleri, çöp toplama alanları, maden sahaları gibi agresif kimyasalların olduğu mahallerde kullanımını yaygınlaştırmaktadır.