Sehatek ile Enerjinizi Verimli Kullanın !
21. yüz yılda endüstrileşmenin lokomotifi hiç şüphesiz enerjidir ve özellikle ülkemizdeki endüstriyel işletmeler için başat maliyetlerin başında enerji gelir çünkü ülkemiz enerji ihtiyaçlarının yaklaşık % 85’ini ithal eder ve bu durum enerji maliyetlerinin döviz üzerinden şekillenmesine sebebiyet verir.
Enerji kullanımında verimlilik sağlanarak enerjinin işletme maliyetleri üzerindeki baskısını azaltmak ve doğal kaynakları korumak adına 2007 yılında 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ilan edilmiş, bu kanun ile birlikte hayatımıza enerji yöneticisi kavramı girmiştir.
Enerji yöneticisi en net haliyle; kamuda ve endüstride, enerji tasarrufunun sağlanmasına yönelik aksiyonları planlayan, uygulayan ve takibini yapan sertifikalı mühendislerdir.
Peki endüstriyel işletmeler ve kamuda “daha az enerji ile daha yüksek performans” hedefine yönelik çalışmaları organize eden enerji yöneticisi hangi işletmeler bulundurmak zorundadır ?
Enerji Yöneticisinde Zorunluluk
Temel itibariyle çıkış noktası 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu olan enerji yöneticisinin hangi kurumlar için bir zorunluluk olduğu, ilgili kanunun yanında 27035 Sayılı Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik aracılığıyla ifade edilmiş ve bu mevzuatlarda yer alan ifadelerle;
- Ticari ve Hizmet Binaları (Otel. AVM. Hastane. iş Merkezi. Okul vb): Toplam inşaat alanı 20.000 m² ve üzeri veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan binalar.
- Kamu Binaları: Toplam inşaat alanı en az 10.000 m² veya yıllık enerji tüketimi en az 250 TEP olan binalar.
- Sanayi Tesisleri: Yıllık enerji tüketimi 1000 TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmeler.
için enerji yöneticisi zorunluluğu ortaya konmuştur.
Enerji yöneticisinin bir üst kapsamına işaret eden “Enerji Yönetim Birimi” bulundurması gereken kurumlar, yine ilgili mevzuatlarla;
- Yıllık toplam enerji tüketimi 50.000 TEP ve üzeri olan işletmeler.
- 50 işletmeden fazla birimi olan Organize Sanayi Bölgeleri.
olarak açıklanmıştır.
Burada ifade edilen TEP (Ton Eşdeğer Petrol); 10 milyon kCal karşılığıdır ve enerji kaynaklarının tek birim olarak ifade edilmesi amacıyla kullanılır.
Siz de enerji yöneticisi ya da enerji yönetim birimi bulundurmak zorundaysanız enerjinin verimli kullanılması süreciyle ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar için saha tecrübesi ve teknik bilgi birikimiyle fark yaratan sertifikalı enerji yöneticilerimiz ile hemen iletişime geçebilir, enerji verimliliğinde Sehatek farkını hissedebilirsiniz..
Enerji Yöneticisinin Kapsamı ve Faaliyet Alanı
Enerjide verimliliği artırarak doğal kaynakların kullanımını ve işletme maliyetlerini minimize eden ve tüm bu iyileştirmeleri ve etkilerini raporlayan enerji yöneticisi;
- İşletmede enerji tüketen cihazların tüketim seviyelerini tespit eder ve periyodik kontrollerle bakım ve kalibrasyon işlemlerini yapar.
- Alternatif enerji kaynaklarının kullanımına uygun alanları belirler.
- Birim ürün ya da hizmetin karbondioksit salınım mikarını ve bu miktarın nasıl azaltılabileceğini tespit eder.
- Alınan aksiyonların ve atılacak adımların planlanacağı kurum içi toplantıları organize eder.
- Enerjide verimlilik çalışması doğrultusunda alınan önlemlerin etkilerini raporlar.
Görüldüğü üzere enerji yöneticisinin faaliyet alanı; işletme içerisinde enerji akışının temas ettiği tüm noktaları kapsar ve enerji verimliliğine yönelik adımların Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Genel Müdürlüğü’ne raporlanması da doğrudan enerji yöneticisinin sorumluluğundadır.