Tuğlalar bina yapımında yaygın biçimde kullanılan malzemelerdir. Bir çok yapının yapı taşı olarak tanımlanabilirler. Bu yüzden şantiyede tuğla kalite kontrolünü nasıl yapacağımızı bilmek önemlidir.
Günümüzde kullanılan bir çok farklı tuğla çeşidi bulunsada en yaygın kullanılan tuğla çeşidi toprak tuğlalardır. Bu sebeple yazımızda sizlerle şantiyede toprak tuğla kalitesini kontrol etmek için kullanabileceğiniz bazı yöntemlerden bahsetmek istiyoruz.
1- Düzgün Renk, Boyut ve Şekil :
Tuğla rengi :
Kaliteli bir tuğla iyi pişirilmiş olmalı, koyu kırmızı veya bakır renginde bir renge sahip olmalıdır. Bu renkler dışında renkte olan tuğlalar az veya aşırı pişmiş olabilir.
Tuğla Şekli ve Boyutu:
Tuğlanın ebatları düzgün olmalı, kenarlarında topak olmamalıdır. Tuğlanın yüzeyinde bulunan şekil bozuklukları daha fazla ek malzeme kullanımına yol açar dolayısıyla maliyeti arttırır. İyi bir tuğlanın kenarları keskin ve pürüssüz olmalıdır.
Tuğlaların boyutları istenen tuğla boyutlarına uygun olmalıdır. Ancak zorunlu durumlarda +/- 3 toleransa izin verilebilir.
2- Tuğla Sertliği :
En iyi kaliteli tuğlalar aşınmaya karşı dayanıklı olanlardır. Tırnağınızla veya keskin bir aletle tuğlayı sürtün, kaliteli bir tuğla üzerinde çizik oluşmamalıdır.
3- Homojenlik :
Bir tuğlayı kırıp inceleyin. Kaliteli bir tuğla homojen, kompakt ve tamamen topaksız olmalıdır.
4- Su Emme :
İyi bir tuğla 24 saat boyunca suya batırıldığında% 20’den daha az su emmelidir.Tuğla izin verilen sınırdan daha fazla emerse. Yapıştırma sırasında çimento harcı içerisindeki suyu emer. Bu sonuçta tuğla yapıştırma gücünü etkiler.
5- Tuğlalar Üzerinde Çiçeklenme :
Çiçeklenme, tuğla yüzeyinde görülen bir tuz birikintisidir. Betonda da görülebilir. Genellikle beyazdır. Tuğla yüzeyindeki beyaz lekeleri kontrol ederek görsel olarak kontrol edilebilir,. Tuğlalardaki beyaz lekeler, üzerinde inşaat için uygun olmayan sodyum ve potasyum tuzlarının varlığına işaret eder.
Tuğla imalatında kullanılan topraklar sülfat, potasyum ve sodyum içermemelidir. Eğer tuğla böyle zararlı tuzlar içeriyorsa, tuğlalar suyla temas ettiğinde çözünecektir.
Tuğlaların açıkta kalan yüzeyi zararlı tuzlar içerdiğinde dış sıvalara zarar verebilecek ciddi yüzey bozulmaları meydana gelir. Bu olaya çiçeklenme denir.
6- Toprak Tuğla :
Tuğlalar topraktan imal edilirler. İçerisinde tuğlanın yapısını bozacak farklı maddeler bulunmamalıdır.
7- Tuğla Kalite Standardı
Ülkemizde tuğla kalitesi standardı olarak TS EN 771-1 kullanılmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz özellikler dışında kullandığınız tuğlanın kalite standardına uyup uymadığını kontrol edebilirsiniz.
Kaynak :