Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yayımlanan Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte uzun zamandır beklenen değişiklik, 18.11.2022 tarih 32017 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
Yayınlanan yönetmelikte Şantiye Şefleri ve Şantiye Şefliği mesleği için önem arz eden birçok değişiklik mevcut. Yeni şantiye şefliği yönetmeliğindeki değişiklikleri inceleyelim;
İlk değişiklik yönetmeliğin yapım ibaresinin yapım/yıkım olarak güncellenmesi geliyor.
Bir diğer değişiklik şantiyelerin ağırlıkta olan imalatına göre ilgili meslek grubunun şantiye şefi olarak atanması olarak görülüyor. İlgili maddede; Meslek gruplarına göre kaba ve ince inşaat işleri, ısıtma-soğutma-havalandırma-iklimlendirme-sıhhi tesisat gibi mekanik işler ile elektrik tesisatı işleri proje müellifi tarafından ayrı ayrı gruplandırılarak yapı maliyetine etkisi bakımından ağırlıkta olan gruba uygun meslek mensubunun İdare tarafından şantiye şefi olarak kaydedilmesi zorunluluğu getirildiği görülüyor.
Yönetmelikteki en önemli değişikliklerden biri de şantiye şefliğinin sınırlandırılması ile ilgili. Önceki yönetmeliklerde şantiye şefleri en fazla 5 farklı şantiyede şantiye şefliği üstlenebilirdi. Yeni yönetmeliğe göre ise Mimar ve Mühendis ünvanlı şantiye şefleri aynı anda herhangi işin yapı inşaat alanı;
- 1.500 m²’yi geçmeyen dört işi,
- 4.500 m²’yi geçmeyen üç işi,
- 7.500 m²’yi geçmeyen iki işi üstlenebilir. 7.500 m² geçen veya kamu kurum ve kuruluşlarınca yaptırılan kamu yatırımı niteliğindeki yapıların şantiye şefleri ise aynı anda yalnızca tek işte şantiye şefi olabilir.
Ayrıca şantiye şefleri doğrudan yüksek m²’li işlerde şantiye şefliği yapamayacak. 4.500 m²’ye kadar olan, 7.500 m²’ye kadar olan ve +7.500 m² üzerindeki işlerde şantiye şefi olunabilmesi için şantiye şeflerinin aşağıdaki iş bitirmeleri sağlaması gerekli:
- 4.500 m²’ye kadar olan bir işte şantiye şefi olabilmek için 1.500 m²’yi geçmeyen bir işin bitirilmiş olunması,
- 7.500 m²’ye kadar olan bir işte şantiye şefi olabilmek için 1.500 m² geçen bir işin bitirilmiş olunması,
- +7.500 m² üzeri bir işte şantiye şantiye şefi olabilmek için ise 4.500 m² geçen bir işin bitirilmiş olunması gereklidir. İş deneyim belgesi ise EKAP veya e-Şantiye Şefi sisteminde kayıtlı olup, işin tamamında hizmet verilmiş olan üst yapı niteliğindeki işler olarak değerlendirilir.
Teknik öğretmenler ve teknikerlerin şantiye şefliği durumu
Teknik öğretmenler ve teknikerler, meslek alanlarına uygun olarak, kamu yatırımı niteliğinde olmamak ve aynı anda üç işi geçmemek üzere; yapı inşaat alanı 1.500 m²’ye kadar ve Bakanlıkça belirlenen mimarlık ve mühendislik hizmetlerine esas yapı sınıflarından
- I. sınıftaki yapıların;
- II. sınıf B(2) ve B(3) grubu yapıların;
- III. sınıf A(3) ve A(7) grubu yapıların;
- III. sınıf B(8) ve B(12) grubu olup yapı yüksekliği 17.5 m’yi ve bodrum kat sayısı ikiyi geçmeyen yapıların
- V. sınıf D(2) grubu olup restore edilecek yapıların; şantiye şefliğini üstlenebilirler.
Yönetmeliğin tamamını incelemek için tıklayın.
Önemli Not: Yönetmeliğin 2 nci maddesi ile yürürlükten kaldırılan 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendi, 3 üncü maddesi ile 6 ncı maddenin birinci fıkrasına eklenen (c) bendi ve üçüncü fıkrasına eklenen ibare, 4 üncü maddesi ile değiştirilen 7 nci maddenin dördüncü fıkrası, beşinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri, dokuzuncu fıkrası, yürürlükten kaldırılan üçüncü ve yedinci fıkraları ve aynı maddeye eklenen onuncu ve on birinci fıkralar, 6 ncı maddesi ile yürürlükten kaldırılan 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (f) bendi ve aynı fıkraya eklenen (h) bendi 31/12/2023 tarihinde, Diğer hükümleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.
İncelediğimiz kadarıyla yönetmelikte köklü değişiklikler mevcut. Bu değişiklikler ile ilgili görüşleriniz ve yorumlarınızı yorum alanında bizlerle paylaşabilirsiniz.