Şantiye şefi; 3194 sayılı imar kanununa göre, inşaat faaliyetini müteahhit adına yürüten, personelin ya da taşeronların sevk ve idaresini sağlayan, iş güvenliğinin sağlanması için ilgili yasalara göre gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığını denetleyen, yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesini sağlamakla yükümlü olan gerçek kişidir.
Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde yer alan ve alanı 200 m2’yi geçen her yapının inşaatında 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu gereği şantiye şefi bulundurma zorunluluğu vardır.
2010 yılında yayımlanan, yapı müteahhitlerinin kayıtları ile şantiye şefleri ve yetki belgeli ustalar hakkındaki yönetmelik ile şantiye şeflerine iş kısıtlaması getirilmiştir.
”Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkındaki Yönetmelik” içerisinde bulunan iki madde aşağıdaki gibidir:
-
Şantiye şefi, görev yaptığı ilin sınırları dışında başka bir ilde görev üstlenemez ve bu yönetmelikte belirtilen m2 sınırları aşılmamak kaydıyla aynı anda en fazla beş ayrı yapım işinin şantiye şefliğini üstlenebilir.
-
Mimar ve mühendis unvanlı şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebileceği işlerin toplamı 30.000 m2′yi geçemez. Ancak yapım işinin tek ruhsata bağlı veya toplu yapı niteliğinde olması halinde 30.000 m2’yi geçmeme şartı aranmaz.
Yönetmeliğe göre şantiye şefleri yeni bir iş alabilmek için en fazla 5 yapı ve 30.000 m2 şartlarını aynı anda sağlamalıdırlar. Şantiye şefinin üzerindeki işler, ancak inşaat yapı kulanım izni alındığında sona ermiş sayılır.
Şantiye şefleri üzerlerinde bulunan işlerin toplam m2 ‘sini güncel olarak http://uyds.yds.gov.tr adresinden veya E-devlet üzerinden takip edebilirler. Sisteme isim ve sicil no ile giriş yapılabiliyor.
Ayrıca ”Kimler Şantiye Şefi Olabilir” adlı yazımızı da okuyabilirsiniz;
KAYNAK:
[1] YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN KAYITLARI İLE ŞANTİYE ŞEFLERİ VE YETKİ BELGELİ USTALAR HAKKINDA YÖNETMELİK
[2] http://www.emo.org.tr