Genç şantiyecilerden sonra bir de şantiye şefleri ve müdürler için önerilere geçiyoruz.
-
Şantiye içi,şantiyeler arası ve merkezle ilişkilerde şirketinin şantiyelerle ilgili prosedürlerine uy.
-
Kontrollerle iyi ilişkiler kur.Ancak fazla samimi olma,biraz mesafeli dur,laf olur.”Kirpiler kışın üşümemek için mümkün olduğunca birbine yakın,dikenleri batmayacak kadar da uzak dururlarmış.”
-
Şantiyeni dışarıdaki tehlikelere karşı koru.Gerekli güvenlik önlemlerini al.Ancak,hırsızlığa karşı alacağın önlemlerin gideri,olası hırsızlıklardan fazla olmasın.
-
Şantiyende gereksiz adam tutma,hemen yok et.Ne kadar başarısız ya da gereksiz olursa olsun bir mimarı/mühendisi ikna ve memnun etmeden işten çıkarma.Bakarsın bir yerde kontrol olarak karşına çıkıverir :D
-
Kimseye kin tutma.Sana bir zararı yoktur,şirketine zarar verir.
-
İşten çıkardığın bir kişiyi yeniden işe alma.
-
İkinci müteahhit ve taşeronlarınla ve de mahalli idarecilerle iyi ilişkiler içinde ol.Çıkarlarımız her zaman bu ilişkilerin olumluluğu ile paralellik gösterir.
-
Teknik elemanlarını hoş tut,şirketin kadar onların da hakkını gözet.İşten çıkardıklarını da gönüllerini hoş ederek gönder.
-
Prensip olarak şantiyende yapabileceğin kadar fazla iş yap.Programda yok,sırası gelecek diye bekleme.
-
İşleri tam olarak bitire bitire git.Bil ki noksan bıraktığın işler ileride sana dert olacak,zaman ve para kaybettirecekler.
-
O gün yapılanları kısaca gözden geçirmek ve ertesi gün yapılacakları düzenlemek için akşam toplantıları yararlı ve gereklidir.Ancak gerekmedikçe her akşam toplantı yapma.İş durumuna bağlı olarak devre devre haftada bir.. İki de olabilir.
-
Toplantıları önceden haber ver,saatinde başla.Gereksiz gevezeliklere göz yumma,fazla uzatma,bir çay ikram etmeyi de unutma.
-
Adamlarından çalışmalar hakkında günlük,on günlük raporlar iste. Kaytarırlar ama yumuşama,alışırlar.
-
Herkese sor,ancak kararlarını kendin ver,sorumluluk al.Bil ki sorumluluk almayana yetki de vermezler.Sen de adamlarına yetki ver.Bırak hata yapsınlar.Sen de yaptın.Önemli olan hatalardan ders alınması,onların tekrarlanmaması..
-
Başarılı olmak istiyorsan adamlarına sürekli eğitim ver.Özellikle gençlerle ilgilen.Yol göster ama yönlendirme.Gerisi sana kalmış.
Feyzi Akkaya’dan çok öğreneceklerimiz var.Sizleri de mesleki alanda STFA’yı ve Feyzi Akkaya’yı daha iyi tanımaya davet ediyorum.
Sizlere yararlı olacağını düşündüğüm İmo Ankara Şubesi tarafından gerçekleştirilmiş Haşim Kılıç Bey’in ”Şantiye Yönetimi” seminerine aşağıdan ulaşabilirsiniz