İçindekiler
Şantiye Nedir?
Kağıt üzerindeki bir yapıyı, proje, şartname ve fenni kurallara uygun olarak inşa edilip fiilen kullanılabilir ve işlevini yapabilir hale getiren işletmeye “şantiye” adı verilir.
Bir başka tanımla şantiye; inşaat alanı, yani inşaatın yapıldığı, tüm malzemelerin depolandığı yerdir. Doğaldır ki her iş gibi şantiyede de muhakkak bir plana ihtiyaç vardır.
Şantiye Organizasyonu
Şantiye organizasyonu, bir işin en hızlı, en verimli, en güvenilir olarak yapılabilmesi için, neyin nerede olacağının, bu yerlere nasıl ulaşılacağının, elektriğin nereden sağlanıp, kaç yere aktarılacağının uyum içerisinde dizayn edilmesi demektir. Şantiye planı yapabilmek için belirlenmesi gereken bazı hususlar şunlardır :
- Şantiyede çalışacak personel işçi sayıları, kurulu bir şantiye tesisi varsa kaçının kalacağı,
- İnşaat malzemeleri açık alanları
- Elektrik şebekesi
- Beton santral yeri
- Su deposu yeri
- Makine park yerleri
- Hurda malzeme, çöp toplama yerleri ve diğer tüm ihtiyaçlar
Bu aşamadan sonra, şantiye planı hazırlanır. Bu plan ve programlar, gerçekçi, iteleyici, zamanında yetiştirilebilir olmalıdır. İteleyicilikten kasıt; işin zamanında bitmesi için verilen motivasyondur. Eğer bir iş yapıyorsanız karşınızdakine söz geçirmeniz ve planlarınızın harekete geçirici olması gerekir. Gerçek ve harekete geçirici planlar iş verimini arttırır, tembellikten uzak, düzenlilik esaslı bir yol çizer. Gerekirse planlar ve programlar, şantiye düzeni için görsellerle anlatılabilir. Hafta hafta ayrılmış bu planlar; hangi blokta kaç işçi çalışacağını, makinelerin ne zaman ve nerede kullanılacağını, hangi malzemeden ne kadar kullanılacağını rahatlıkla anlayabilmemizi sağlar. Bu kontrolleri yapan kişiler; proje müdürü, proje şefleri ve sorumlu diğer teknik elemanlardır.
Malzeme Gerekliliği
Şantiyenin en önemli yapı taşlarından biri; malzeme teminidir. Çünkü malzeme, bir yapının toplam maliyetinin %60-70’ini oluşturur. Plan yapılırken, işlerin aksamaması, projeden geri kalınmaması için birkaç ay öncesinden malzeme temin edilecek yerler ile anlaşma sağlanmalı, iş devam ederken siparişlerin kontrolü yapılmalıdır.
Malzemenin Saklanması – Korunması
Bunun yanı sıra malzemeyi doğru kullanmak ve hatalı imalatlardan kaçınmak gerekir. Çünkü bozulan bir uygulamayı düzeltmek, baştaki maliyetinden çok daha pahalıya patlar. Buna dikkat edilmeli, gereksiz harcamalarla iş maliyeti arttırılmamalıdır. Kontrol baştan sıkı tutulmalıdır. Ayrıca malzeme israfını engellemek amaçlı saklanma aşamasında (açıkta olan malzeme için) bekçiler tutulmalı, güvenli alan sağlanmalıdır.
Özetle; bir şantiye kurulumunda şantiye elemanları (personeli), iş makinaları, işi aksatmayacak malzeme gelişi önemli noktalardır. Şantiyecilik, kompleks ve girift bir iş olarak algılansa da aslında gerekli plan ve programla altından kalkılabilir bir ekip işidir. Bu ekip işini severek, hak ederek, hak yemeyerek yapmak dileğiyle.
Kaynak / Reference
-
Şantiye Yönetimi, Firuzan BAYTOP, 2011